Menu

Interview met Marja Baseler

0 comments
Marja Baseler

Dan zit je op een druilerige dinsdagochtend ineens met de vrolijke gekleurde kaartjes van het lekker-in-je-vel-spel in je handen en word je steeds enthousiaster over de mogelijkheden die het spel biedt. Het spel is ontwikkeld door Marja Baseler, pedagoog, die voornamelijk informatieve kinder- en jeugdboeken schrijft. Zoals bijvoorbeeld het boek “Heen en Weer”, waarover verderop in dit interview meer.

Het lekker-in-je-vel-spel

Het spel helpt je bewust te worden van emoties, die te benoemen en oplossingsgericht te denken. In principe is het spel voor spelers van 8 tot 108, de 87-jarige vader van Marja had een beetje moeite met de gebruikelijke leeftijdgrens van 88… Maar het is met name een uitstekend hulpmiddel om met kinderen in gesprek te komen over hun emoties. Het spel is niet specifiek voor kinderen in scheidingssituaties ontwikkeld, het is voor alle kinderen én volwassenen heel leuk en nuttig. Maar wij kunnen ons voorstellen dat het ouders juist in scheidingssituaties kan helpen. Marja vertelt dat zij het na haar scheiding héél lastig vond om écht met haar zoons in gesprek te komen. “Ik had me voorgenomen om met beiden iedere week even een gesprekje te hebben, over de impact van de hele situatie. Maar dat viel helemaal niet mee. Je hebt toch ook een zeker schuldgevoel en denkt; ik heb het verpest, ik heb mijn gezin niet bij elkaar kunnen houden. Ik weet wel dat ik het niet in mijn eentje heb verpest, maar deze gevoelens maken de communicatie wel lastig.”

Positieve en negatieve emoties

Het spel kan simpelweg gespeeld worden door emoties, die op de kaartjes staan uit te beelden. Er zijn lichte kaartjes met positieve emoties en donkere kaartjes met moeilijke, negatieve gevoelens. Maar er kan ook een gesprek op gang worden gebracht over de emoties. Op de achterkant van de kaartjes staat een korte uitleg van de emotie, een bewustwordingsvraag en een oplossingsgerichte coachingsvraag. Bijvoorbeeld de emotie, machteloos. De uitleg is; Je voelt je klein. Anderen spelen de baas over je. Het lijkt wel alsof niemand naar je luistert. De bewustwordingsvraag luidt; Wanneer geeft iets mij een machteloos gevoel? De coachingsvraag is vervolgens; Wat kan ik doen om me minder machteloos te voelen. Bij positieve emoties is de vraag met name, wat kan je doen om jezelf vaker zo te voelen.

lekker-in-je-bel-spel

Kaartjes dwingen je om na te denken

Marja vertelt dat zij afgelopen jaar tijdens een bijeenkomst op Stiefmoederdag het spel heeft uitgeprobeerd op een aantal stiefmoeders. “Ik liet iedereen een donkere en een lichte kaart trekken en liet de stiefmoeders in tweetallen met elkaar in gesprek gaan. Daar kwam zo ongelofelijk veel uit! Het stiefmoederschap is een behoorlijk stressvolle situatie. Dus zij raakten bijvoorbeeld aan de praat hoe heerlijk het zou zijn om zich weer eens zorgeloos te voelen. Er was veel herkenning. De kaartjes dwingen je na te denken, naar jezelf te kijken en doen je zoeken naar oplossingen.”

Ook voor coaches en leerkrachten

Het spel is ook zeer geschikt om te gebruiken in coachingssituaties. Er zijn veel toepassingen mogelijk. Marja geeft een voorbeeld; “Een coach kan een cliënt(je) bijvoorbeeld uit drie, vooraf door de coach geselecteerde, kaarten laten kiezen, met daarbij de vraag, welke kaart past op dit moment het best bij jou. Dat geeft dan een aanknopingspunt voor een gesprek, met daarbij uiteraard de helpende vraag. Wat helpt jou, bijvoorbeeld, als je gespannen bent. Je haalt de emotie los van de scheiding. Aan de scheiding kan je niets veranderen. Maar je kan wel iets veranderen aan de manier waarop jij met die emoties omgaat.”

Marja zal, naar ons idee zeer terecht, het spel ook op scholen introduceren. Zij komt zelf ook uit het onderwijs, ze heeft pedagogiek gestudeerd en werkt nu bij een ROC. Zij is erg voorstander van oplossingsgericht coachen. “Het is voor kinderen een krachtig instrument om verder te komen. Voor volwassenen ook trouwens. Ik vind het vreselijk als volwassenen nog zoveel last van de scheiding van hun ouders hebben. Mensen kunnen aanleren dat de kracht in zichzelf zit om verder te komen.”

Het spel is net op de markt, het is op 14 oktober jl. uitgekomen en er zijn al 1.400 exemplaren verkocht, vertelt Marja trots. Wij snappen wel waarom er zoveel zijn verkocht en kopen allebei meteen een exemplaar. Het spel kost € 11,50 en kan via www.marjabaseler.nl worden gekocht, maar is ook bij boekhandels en spellenwinkels te koop. Een uitstekend Sinterklaas kadootje!

Heen en weer, Marja Baseler

Heen en Weer

Aanleiding voor het boek “Heen en Weer” was het dat Marja, na haar scheiding, aan den lijve heeft ondervonden hoe het is om tussen twee huizen te pendelen. Om de rust te bewaren kozen Marja en haar ex ervoor om met elkaar en hun twee (weerbarstige) puberzonen in het huis te blijven wonen. Marja betrok de zolderetage en vertrok in de weekenden naar haar vriend. “De oplossing is eigenlijk uit nood geboren, we wisten niet hoe we het aan moesten pakken, dus bleven we zitten. Uiteindelijk heeft deze situatie vijf jaar geduurd. Als moeder was ik heel bang, dat als ik in een buitenwijk zou zitten, ik de jongens kwijt zou raken. Niet zozeer uit onwil, maar omdat ik niet de pc, de gitaar, de gezellige jongens in de straat met scootertjes, had. Ik dacht, die jongens komen niet daarheen. Ik was ook bang voor wat het allemaal teweeg kon brengen. Uiteindelijk heeft het goed uitgepakt, met díe man – wij hebben geen hekel aan elkaar, díe kinderen – het zijn echt hele relaxte kinderen en dát huis, we hadden flink wat ruimte.” Marja betwijfelt of meisjes deze situatie ook aan zouden kunnen, “omdat zij emotioneel vaak wat meer ontwikkeld zijn”.

Kinderen verdienen allemaal een medaille

Marja vertelt dat het haar iedere maandagochtend twee á drie uur kostte om te acclimatiseren. “Je komt iedere keer weer in een andere sfeer. Je komt vreemde dingen in koelkast tegen en toen mijn ex een vriendin kreeg, die in de weekenden in het huis was, vond ik wel eens wat dingetjes van haar. Maar als ik bij mijn vriend kwam, op vrijdagavond, moest ik ook wennen. Dat moet voor kinderen die in twee huizen wonen toch ook héél heftig zijn. Je laat je moeder achter, die misschien wel heel verdrietig is en gaat naar je stiefmoeder, die juist weer heel aardig wil doen. Kinderen willen altijd de lieve vrede bewaren dus zullen niet snel zeggen; joh laat me even. Het gependel is echt héél intensief voor kinderen, zij moeten ook nog gewoon naar school. Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen prettig is om door de ene ouder naar school te worden gebracht en door de ander te worden opgehaald. Dan kom je niet direct van de ene in de andere sfeer en vindt de overdracht op neutraal terrein plaats. Ouders hebben daar denk ik niet altijd oog voor. Ik heb zelf deze situatie gecreëerd, maar als kind wordt je in zo’n situatie gedwongen. Ik vind het echt heel knap van kinderen, ze verdienen allemaal een medaille!”

Beetje opruiend

Het boek “Heen en Weer” is eind 2011 verschenen. Het is een heel praktisch boek, gericht op kinderen. Er staan veel tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken. Maar ook gevoelens komen aan bod. Er staan bijvoorbeeld lijstjes in met vragen die kinderen aan hun ouders kunnen stellen. Marja licht toe; “het is een beetje opruiend geschreven. Sommige dingen hoef je niet van je ouders te pikken. Als er altijd ruzie is mag je er best iets van zeggen. Ouders zijn zich er niet altijd van bewust hoe het voor het kind is en kinderen zijn niet snel geneigd van zich te laten horen. Maar zij moeten voor zichzelf opkomen en niet in een hoekje kruipen.”

Het boek is geschreven voor kinderen en hun ouders maar is ook zeer geschikt om te worden gebruikt door leerkrachten en hulpverleners. Het is ook via www.marjabaseler.nl te bestellen.

Offer?

Marja ziet de periode van het pendelen niet als offer. “Nee, ik heb er alleen bij gewonnen. Ik denk dat ik anders de kinderen kwijt was geweest. Ik had niet kunnen aarden bij een nieuwe man als ik dit niet goed had afgewikkeld. Dan was er altijd een smet geweest op mijn nieuwe relatie. Het voordeel was ook dat, als ik bij hem was en eenmaal was omgeschakeld, ik ook helemaal kon genieten. Zonder twee pubers in mijn nek die alles wat ik deed gek vonden… Het heeft natuurlijk ook het nodige gevergd van mijn nieuwe partner, maar die heeft mij gelukkig alle ruimte gegeven.”

“De jongens hebben in een ruzie wel eens geroepen; “waren jullie maar gewoon gescheiden!” Maar achteraf vonden ze het wel prettig, het scheelde een hoop gedoe. Uiteindelijk weten ze natuurlijk niet echt wat ze bespaard is gebleven.”

Wij gaan huiswaarts om onze eigen jonge kinderen en weerbarstige pubers eens te verrassen met het lekker-in-je-vel-spel “jongens, doe die telefoons eens even weg…”

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.