Menu

Dagboek van Daniel: Kinderen wennen langzamer dan we willen

kindertranen echtscheiding

kindertranen echtscheiding

“Ik mis mamma” brengt mijn jongste huilend uit. Het is tijd om te gaan slapen en dit is de laatste weken een dagelijks wederkerend fenomeen. Ik kan niet kijken in het hoofdje van een driejarige. Als ik dat zou kunnen, dan denk ik een mix aan te treffen van het volgende:

Een eetlepel verdriet;

500 gram peuterpubertijd;

300 ml “ik wil niet slapen”;

En toch een snufje echt missen;

2 eetlepels extra aandacht;

En het geheime ingrediënt.

Het is een lastig probleem. Een probleem dat dwars door het slaapritueel gaat. Natalya gaat de laatste tijd namelijk moeilijk slapen. Ze zegt dat ze de andere ouder mist. Een probleem dat niet op te lossen is. Desgewenst bellen we elkaar, zodat ze de stem van de ander hoort. Afwisselend streng en vriendelijk proberen we haar in de plooi te brengen. We proberen ruimte te maken voor de emotie van het missen van, maar aan de andere kant is “gaan slapen” nu eenmaal een activiteit die er bij hoort. Je kind horen huilen in bed is ook geen pretje als ouder. Natalya zal het ook niet als leuk ervaren.

Gelukkig is de communicatie tussen mij en mijn ex in de laatste periode beter geworden dan de periode daarvoor. Daardoor is overleg mogelijk om aantekeningen te vergelijken. Ze heeft in beide huizen een eigen kamer. Ze heeft een reistas en mag altijd meenemen wat ze wilt. Ze mist mij ook bij mamma, dus daar heeft ze ook moeite met het slaapritueel. Speelgoed is verdeeld, dus aan beide kanten heeft ze vertrouwd speelgoed. Haar gedrag overdag laat het missen bijna niet zien. Tijdens “vadertje-moedertje” kiest ze graag de rol van huilende baby. Ook haar poppen huilen verdacht veel. Maar ja, p-te-p heeft een baby die we liefkozend Brullie-brul noemen, dus het kan ook kopieergedrag zijn. Inara speelde vaak het eet ritueel na, wat bij Natalya weer een probleem was. Natalya haar ontwikkeling gaat simpelweg goed. Op papier doen we het goed en gaat het goed. Op het slaapritueel na dan.

Een oplossing hebben we niet 1-2-3. Suggesties zijn welkom. Ik google maar weer eens en vind als enige dat geduld en het niet meegaan in haar emotie de juiste aanpak is. Of om het toch eindeloos met haar te gaan bespreken. Het is aan ons om op zoek te gaan naar het geheime ingrediënt. Mijn voorlopige hypothese is dat het kortgeleden nachtzindelijk worden ook een factor kan zijn. Ik denk dat ze bang is om in haar bed te plassen, ondanks dat ik haar ’s nachts wakker maak om te gaan plassen. Haar bed is ook voor 99% droog, dus ze doet het fantastisch. Ik vermoed dat Natalya nog in haar rouwproces zit. En als ze alleen in bed ligt, in het donker (met nachtlampje .red) dat haar gedachten de vrije loop nemen. Dat het missen van iemand dan sterker is dan overdag, wanneer ze meer afleiding heeft. Ikzelf maal ook nog wel eens als ik net op bed ligt. Met een beetje pech heeft ze dat dus van mij meegekregen. In dat geval zijn we hier nog wel een tijdje mee bezig.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− negen = 0




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.