Menu

Kind moet meer dan 2 ouders kunnen hebben

meer dan 2 ouders

Het voorstel om voortaan meer dan 2 ouders als wettelijke ouders te kunnen erkennen heeft natuurlijk ook gevolgen voor samengestelde gezinnen. Hierbij een toelichting op het voorstel. Wat vinden jullie er als stiefouders eigenlijk van?

‘Een kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben die wettelijk als ouder erkend zijn. Ook voor draagmoederschap, waarbij een vrouw een kind krijgt voor een ander, moet een wettelijke regeling komen.

Dat schrijft de Staatscommissie Herijking ouderschap woensdag in een advies aan justitieminister Ard van der Steur. Om juridisch meerouderschap mogelijk te maken is wetswijziging nodig.

Momenteel kan een kind maximaal slechts twee wettelijke ouders hebben, terwijl in werkelijkheid allerlei gezinssituaties bestaan die anders zijn dan het traditionele gezin met een vader en een moeder. Het gaat om gezinnen met homoseksuele ouders, samengestelde gezinnen en gezinnen waarin meer mensen met elkaar kinderen verzorgen.

Handtekeningenactie

De beperking tot twee ouders per gezin is deze zogenaamde ‘regenbooggezinnen’ al jaren een doorn in het oog. Door de wet komen de gezinnen namelijk in de problemen op het gebied van onder andere vakanties, erfenissen en medische beslissingen.

In september van dit jaar zetten online ouderplatform Ouders van Nu, het COC en de stichting Meer dan Gewenst al een handtekeningenactie op om de commissie Herijking Ouderschap aan het belang van het onderwerp te herinneren. De Staatscommissie buigt zich al sinds 2014 over deze vraagstukken en sprak met meerdere regenbooggezinnen om over hun persoonlijke ervaring te leren.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt het advies van de commissie dat nu voor de minister ligt een ‘historische overwinning voor kinderen en ouders in meeroudergezinnen en een doorbraak in het familierecht.’ Volgens Stichting Meer dan Gewenst gaat het hier om een ‘gigantische stap voorwaarts’ die ‘Nederland weer op de kaart zet als gidsland voor LHBT-rechten.’

Voor de geboorte alles vastleggen

Als het aan de commissie ligt moeten toekomstige ouders, om het meerouderschap vast te leggen, wel een overeenkomst afsluiten die ze aan de rechter moeten voorleggen. Daarin moeten afspraken staan over de geslachtsnaam, de opvoeding en verzorging, de hoofdverblijfplaats van het kind en de financiële lasten.

Als dit allemaal geregeld is vóór de geboorte, dan komen alle ouders op de geboorteakte, stelt oud-politicus Aleid Wolfsen, die de commissie leidde. Ouders kunnen alles ook in een later stadium regelen. Een rechter kan de overeenkomst ook weer afschalen, bijvoorbeeld bij een scheiding. “Het wordt één flexibel geheel. Maar het kind staat altijd centraal,” zei Wolfsen.

Maximaal mogen er vier juridische ouders in het spel zijn die het kind in hooguit twee huishoudens verzorgen, opvoeden en het gezag uitoefenen. Bovendien krijgt het kind wettelijk het recht inzicht te krijgen in zijn ontstaan en gegevens te krijgen over donoren van sperma of eicellen.

Van der Steur positief

Ook voor draagmoederschap moeten regels komen. Dit moet de positie van de draagmoeder en de toekomstige ouders vastleggen. Zo kan mogelijke kinderhandel of kinderkoop in het buitenland worden tegengegaan.

Van der Steur staat positief tegenover de voorstellen voor het meerouderschap en -gezag. Hij zal gaan bekijken of en hoe de tientallen aanbevelingen uit het rapport uit te voeren zijn.’

Bron: Parool

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.