Menu

Partneralimentatie? Ga niet met modder gooien, het kan je je alimentatie kosten.

partneralimentatie

Wanneer betaal je partneralimentatie?

Als je getrouwd bent en vervolgens gaat scheiden, heb je recht op partneralimentatie wanneer je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Het betalen van partneralimentatie is wettelijk verplicht. Het maakt hierbij niet uit of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Ook in het geval van een geregistreerd partnerschap is het betalen van partneralimentatie verplicht als de partners uit elkaar gaan. Is er alleen sprake geweest van samenwonen, dan is het betalen van partneralimentatie enkel verplicht als dit is afgesproken, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Toch een uitzondering op het recht van partneralimentatie?

Het Hof in Den Haag heeft onlangs een opvallende uitspraak gedaan. Het Hof oordeelde namelijk in een specifiek geval dat de vrouw haar recht op partneralimentatie heeft verspild.

In deze zaak betrof het een vrouw die het leven van haar ex-partner zuur maakte. Zij bleef volgens de rechter niet binnen de grenzen van fatsoen. Zo beschuldigde ze haar ex van allerlei onwaarheden en kon haar gedrag als ‘stalken’ bestempeld worden. De vrouw verklaarde dat zij dit deed omdat het haar allemaal zwaar viel en zij erg emotioneel was. De rechter oordeelde echter dat de vrouw haar ex zodanig aanviel, dat de lotsverbondenheid tussen beiden totaal verdwenen was. Hier koppelde de rechter de conclusie aan dat ingeval van ernstig ‘met modder gooien’ naar de ex-partner, het recht op partneralimentatie verspild kan worden.

Pas dus op met modder gooien!

Ga je binnenkort scheiden? Dan is het verstandig om (zelfs als de emoties hoog oplopen) respectvol met elkaar om te blijven gaan. Hoe fout de andere partner in jouw ogen ook geweest is. Laat je je toch verleiden tot extreem gedrag, kan het zijn dat je jouw aanspraak op partneralimentatie verspilt.

 

Bron: Jurofoon.nl

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = zes




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.