Menu

Sterker uit je scheiding

Dawn Huczek via Flickr

De kerstliederen schallen door de boxen, de kerstbomen vullen de huiskamers en alles wordt met sfeerlichtjes versierd. We wensen elkaar fijne dagen en een goed uiteinde. Maar lang niet iedereen ziet uit naar deze periode. De feestdagen waarop ieder geacht wordt gezellig samen te zijn met familie en geliefden, kunnen zwaarder wegen voor mensen die een scheiding achter de rug hebben en niet meer samen zijn. Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel relaties juist rond de feestdrukte tot een eind komen.

Ik weet nog goed hoe een deelneemster aan de training Sterker uit je scheiding vertelde dat zij een paar jaar eerder op kerstavond door haar man was verlaten. De schok was zo heftig dat ze eerst alleen aan crisismanagement kon doen. Het gezin moest draaiend gehouden worden. Het was misschien een bevlieging, dacht ze, en hij zou nog tot inkeer kunnen komen. Haar gevoel echt toelaten over het gebeurde deed ze nog niet. Tot het besef kwam dat hij niet meer zou terugkeren. Dat de situatie die ze voor tijdelijk had gehouden nu het crisisstadium was gepasseerd en zou blijven. De kerst die volgde vervulde haar van een soort van paniek. Liefst was die zo snel mogelijk voorbij.

En nu gaat ze de feestdagen heel anders in dan de vorige. In de training heeft ze afscheid genomen van haar huwelijk, het einde daarvan leren accepteren en bepaalde patronen in haar gedrag weten om te zetten. In plaats van vooral denken aan wat goed was voor het gezin, kan ze nu kiezen wat goed is voor haar. In plaats van steeds te doen en zorgen, kan ze nu ook rusten en zich laten helpen door een ander. In plaats van ruimte weggeven, kan ze nu weer ruimte nemen en haar grenzen aangeven. Ze voelt zich rustig en kan ook het geluk weer toelaten en voelen.

Iemand dit resultaat laten bereiken, is voor mij de reden geweest om de training Sterker uit je scheiding te ontwikkelen en te geven. In deze training doorloop je met mij als ervaringsdeskundige en professioneel trainer in 7 dagen de 7 stappen die naar mijn mening nodig zijn om sterker uit je scheiding te komen. Dat doe je in een groep (m/v) van 6 personen. Mijn ervaring is dat de groep meerwaarde biedt boven individuele begeleiding. Je leert van en met elkaar. De bijeenkomsten zijn steeds met tussenpozen van 4-6 weken om huiswerkopdrachten te maken en het geleerde in praktijk te gaan toepassen.

Herken jij je in een van de volgende uitspraken? ‘Mijn ex weet me nog steeds enorm boos of verdrietig te maken’, ‘Ik kan niet goed bij mijn gevoel komen na de scheiding’, ‘Mijn zelfvertrouwen heeft een behoorlijke dauw gekregen door de scheiding’, ‘In mijn nieuwe relatie kom ik toch dezelfde dingen weer tegen’ of ‘ Ik mis steun van mijn omgeving en voel me heel alleen’.

Mayke Smit

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = vierenvijftig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.