Menu

10 kenmerken waaraan je een narcist herkent

narcisme

Je begrijpt niets meer van jezelf. Waar is de sterke zelfstandige vrouw of man gebleven die je was? Waar is je spontaniteit, je gezelligheid? Aan alles twijfelt je. Je voelt je overal schuldig over en denkt zelfs dat je gek bent. Je vertrouwt niets en niemand meer.

Tot iemand je attendeert op narcisme. Opeens is er herkenning. Het ligt helemaal niet aan jou. Je bent niet gek. Je hebt te maken (gehad) met manipulatief gedrag, met iemand die je langzaam maar zeker de relatie in heeft gezogen en heeft leeggezogen. Zo subtiel dat het te laat is voor je het door hebt.

Het verloopt heel subtiel

Pas als je je bewust bent waar je mee te maken hebt (gehad), kun je keuzes maken. Kennis over narcisme is daarom een must.

Narcisme komt voor onder mannen en vrouwen. Bij vrouwen ligt het percentage lager. Narcisme kent gradaties, van enkele trekken tot een persoonlijkheidsstoornis. Pas wanneer het schadelijk wordt voor anderen, ontstaat er een probleem.

Een diagnose stellen?

Met dit artikel wil ik je niet leren een diagnose te stellen. Het is ook niet de bedoeling een etiket te plakken, een stok te geven om mee te slaan of een reden te hebben om niet naar jezelf te hoeven kijken. Het gaat erom dat je het gedrag herkent zodat je de juiste stappen kunt nemen.

Ik schrijf in dit artikel over ‘hij’ of ‘hem’. Lees er a.u.b. ‘zij’ of ‘haar’ als beter past.

Een narcist komt over als iemand met een groot gevoel van eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Over het algemeen wordt aangenomen dat hij juist kampt met een laag zelfbeeld, een gebrek aan eigenwaarde. Om de pijn hiervan niet te voelen, wordt er een ideaalbeeld gecreëerd. Dit imago wordt koste wat het kost beschermd.

Eigenlijk is een narcist iemand die erkenning en liefde zoekt, maar op een heel vervelende manier.

Waaraan herken je de narcist?

Gebrek aan zelfreflectie
De narcist gelooft in zijn eigen ideaalbeeld. Hij zal daarom niet snel hulp gaan zoeken.

Gebrek aan empathie
De narcist heeft het niet, maar speelt wel in op het gevoel van anderen.

Geen wederkerigheid
De narcist is niet in staat een echte relatie te onderhouden. De narcist wil altijd winnen.

Altijd de beste, de mooiste, de sterkste etc. willen zijn

Respectloos gedrag
Je grenzen worden met voeten getreden. Alleen als de narcist het belang ervan inziet, kan hij zich prima gedragen.

Onderuithalend gedrag
De narcist vertoon egocentrisch, dominant, beledigend, denigrerend, boos, jaloers en manipulatief gedrag, afgewisseld met liefdevol, attent gedrag.

Projectie
De narcist projecteert zijn slechte gevoel en eigenschappen op jou.

Alle schuld ligt bij jou

Omkeren verantwoordelijkheid
Als je de narcist aanspreekt op zijn gedrag, zal hij het zo omdraaien dat de schuld bij jou of anderen komt te liggen.

Onvoorspelbaar gedrag
Hij kan van poeslief overschakelen op een woede-uitbarsting, om daarna doodleuk te doen of er niets aan de hand is. Of je wordt , soms dagen lang, genegeerd.

Isoleren
De narcist zal proberen je los te weken van familie en vrienden, van je werk, je hobby’s.

Normale omgangsvormen gelden niet

Uiterlijk vertoon
De narcist is op zijn uiterlijk gericht. Kan hij het er niet van hebben, dan bepaalt hij zijn eigen (slonzige) look, zonder rekening te houden met normen en waarden. In gedrag varieert hij van perfect tot het perfecte slachtoffer.

Al dit gedrag heeft tot doel jou afhankelijk te maken, controle en macht over je te hebben. Deze lijst is niet compleet. Ook is niet alles wat hier genoemd wordt voor iedere narcist van toepassing. Een of een paar trekken werken echter al destructief. Niet iedereen die dit gedrag laat zien, is een narcist.

Helaas niet altijd te herkennen

Het kan trouwens zijn dat jij de narcist niet herkent, zelfs al weet je waar op te letten. Je hebt dan te maken met een verborgen narcist. De speelt zijn spel alleen naar intimi. Als omstander zie je de normale, aardige persoon.

Nog meer weten over narcisme?

Wil je nog meer weten over narcisme en over herstellen ervan?  Klik hier om je in te schrijven voor mijn tips & inspiratiemails.

Willy Sietsma

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Krijg jij al de bibbers bij het idee dat je met de andere ouder moet overleggen hoe de gewijzigde plannen voor de lockdown periode eruit gaan zien? Vind jij het heel ingewikkeld om te communiceren met je ex partner? Renata Vermeulen geeft je in onderstaande vlog tips hoe je makkelijker kan communiceren met je ex. Lees verder > wijzigen de kerstplannen door de lockdown?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.