Menu

26 mei, Dag van het Gescheiden kind! Geef gescheiden kinderen een stem

1 reactie
gescheiden kind

‘Mijn ouders besloten toen ik 12 jaar was om niet meer verder te gaan met elkaar. Pijnlijk vond ik dat, maar ook begrijpelijk. Het ging niet meer. Er waren veel meningsverschillen en mijn ouders spraken amper met elkaar. Dat deed misschien wel meer pijn dan het feit dat ze ieder apart gingen wonen. Ik kon het wel uitschreeuwen… van verdriet, boosheid, maar ook van opluchting.’

Het is heel wisselend hoe kinderen een scheiding ervaren. Feit is wel dat kinderen ‘gewoon’ moeten dealen met het gegeven. Maar hoe breng je als kind onder woorden wat je van de scheiding vindt? Wie geeft er gehoor aan jouw verhaal? Voor die gescheiden kinderen is er de ‘Dag van het gescheiden kind’. Je weet wat je wil zeggen, maar je weet niet hoe.

Deze kinderen durfden hun mening te vertellen, wellicht geeft het je een inzicht die je mee kunt nemen in je eigen proces naar een scheiding toe of tijdens een scheiding.

Gescheiden kinderen vertellen:

Naomi: Ik vertel het zelf wel

‘Niets is vervelender dan via je eigen vrienden te horen dat je ouders uit elkaar gaan. Ik heb het helaas mee moeten maken. Mijn moeder heeft een goede band met de ouders op school, omdat zij in de ouderraad zit. Dat is natuurlijk hartstikke leuk als iedereen je moeder kent, maar dus niet als ze gaat scheiden. Via mijn klasgenootjes moest ik horen dat mijn ouders uit elkaar zouden gaan. Dat deed pijn, heel veel pijn. Waarom hadden ze het mij niet als eerste verteld? Ik was 11, dus het was ook niet zo dat ik het niet zou begrijpen. We hebben er een fikse ruzie over gehad, maar ze gaven toe dat ze fout zaten. Ze hadden gewoonweg niet verwacht dat het zo snel de ronde zou doen.’

Luna: Houd rekening met mijn overvolle agenda

‘Elk jaar kijk ik op tegen de feestdagen. Dan vooral de feestdagen in december. Iedereen verwacht dat ik er ben, bij zowel mijn vader, mijn moeder als mijn schoonouders. Dat zijn best veel bezoekjes in een paar dagen tijd. Soms wil ik dan gewoon vluchten en helemaal niet meer van dit soort verplichtingen aangaan. Mijn vriend begrijpt dat ook niet helemaal, die vindt dat het erbij hoort. Daarnaast ben ik ook nog eens drie dagen alleen maar aan het eten, totdat ik er bijna van begin te rollen. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn van deze dagen? Ik maak het misschien erger dan het is, maar het enige wat ik vraag is iets meer begrip voor de situatie waar ik mij in verkeer. Dat het niet prettig is als er zoveel verwachtingen zijn rondom deze warme dagen. Dat geeft voor mij de verkeerde lading mee.’

Mitchell: Ik wil niet praten, laat me gewoon met rust

‘Mijn moeder kan wel 6 keer per dag vragen wat er is, ‘want dat ziet ze aan mijn gezicht’. Ik kijk de laatste tijd inderdaad niet altijd vrolijk, maar dat betekent niet dat ik dit wil uitleggen aan iemand. Even alleen zijn met mijn koptelefoon op mijn hoofd vind ik gewoon fijn. Met mijn vrienden praat ik wel over de scheiding, een aantal hebben ook te maken met gescheiden ouders. Hun ervaringen heb ik veel aan, veel meer dan met mijn moeder praten over hoe vervelend het is. Ik heb liever dat ze tegen mij zegt dat ik bij haar terecht kan als ik dit nodig vind.’

Evie: Laten we samen wat leuks doen

‘De band tussen mij en mijn ouders is super, zo goed zelfs dat we af en toe ook wat leuks gaan doen. Op school vinden ze dat raar, dan zeggen mijn klasgenoten: ‘jouw ouders zijn toch niet meer samen, waarom gaan jullie dan nog zo vaak samen weg?’ Het is ook niet vaak, want het gebeurt maar af en toe. Soms eet mijn vader bij mijn moeder mee of komt hij een bakje koffie drinken. Afgelopen jaar zijn we met z’n drieën naar Walibi geweest. Dat vond ik helemaal geweldig. Mijn vader is niet zo van de achtbanen, maar mijn moeder wel. Ik weet dat ze nooit meer bij elkaar komen, want mijn vader is weer getrouwd en ik heb er nog een lieve stiefmoeder bij gekregen. Maar ik vind het fijn dat het zo gaat. Ik woon om de week bij mijn vader en als ik niet bij mijn moeder ben, dan facetimen we. Daardoor hoef ik haar eigenlijk nooit te missen.’

Wil jij, je kind of iemand anders uit de omgeving ook een verhaal delen? Doe dit dan in een rap en inspireer anderen met jouw woorden. Laat je stem horen op de ‘Dag van het gescheiden kind’ op 26 mei.

Wil je meer weten over de ‘Dag van het gescheiden kind’?

Kijk dan op www.dagvanhetgescheidenkind.nl.

 

REACTIES

Sandra - 16 mei 2018

Mooi initiatief. We zijn als ouders zo gauw geneigd om het allemaal beter te weten voor de kinderen. Terwijl ze zelf ook weldenkend zijn en een mening hebben. Fijn dat die mening nu gehoord wordt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Doet het jou ook zo’n pijn om een compleet gezin samen te zien? Op de een of andere manier ziet een compleet gezin er ook altijd perfect uit. Misschien zit je midden in je scheiding, misschien is je scheiding al jaren afgerond… Het blijft pijn doen dat je gezin niet meer “heel is”. Heb jij Lees verder > mijn gezin is niet meer compleet
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.