Menu

Aanpassing van alimentatie

4 reacties
echtscheidingswinkel herberekening alimentatie

echtscheidingswinkel herberekening alimentatie

Wij ontvingen de vraag of het opnieuw samenwonen van de ex gevolgen heeft voor de hoogte van de alimentatie. Heb jij ook een vraag, mail ons dan op info@nieuwestap.nl:

“Mijn ex woont weer samen. Zijn vriendin heeft ook een fulltime baan. Wordt dat dan bij mijn ex zijn inkomen voor alimentatie opgeteld?”

Het feit dat de nieuwe partner van je ex een fulltime baan heeft, betekent niet dat zijn eigen inkomen ook stijgt. Haar inkomen wordt niet bij de berekening van draagkracht voor kinderalimentatie meegerekend. Dat zij een fulltime baan heeft, betekent wel dat zij kan meebetalen aan de maandelijkse woonlasten. Voor de berekening van de alimentatie zal bij je ex dan ook geen rekening worden gehouden met de gehele woonlasten, maar slechts met de helft. Voor jou heeft dat tot gevolg, dat je ex dus een grotere draagkracht heeft en dus meer alimentatie kan betalen.

Wat voor stappen kan je met deze informatie zetten? Ons advies luidt uiteraard dat het zinvol is om eerst met je ex in gesprek te gaan. Kom je er samen niet uit, schakel dan een mediator in. Dat kan de mediator zijn die jullie scheiding heeft begeleid, maar dat kan ook een andere mediator zijn. Kijk bijvoorbeeld op de site van het NMI. Jullie kunnen dan samen een nieuwe alimentatieberekening laten maken. Lukt het niet om dit gezamenlijk aan te pakken, dan kan je natuurlijk ook een advocaat inschakelen.

Bron: de Echtscheidingswinkel

REACTIES

Le M. - 10 jun 2013

Sinds 1 april geldt het volgende : Eerder was het zo dat opnieuw samenwonen de hoogte van de kinderalimentatie kon beïnvloeden. Onder de nieuwe wetgeving kinderalimentatie wordt het samenwonen met een nieuwe partner niet langer beschouwd als een aanleiding om de kinderalimentatie te wijzigen. In de "Toelichting voorstel richtlijn vereenvoudiging kinderalimentatie" staat op pagina 14 in tweede alinea dat samenleven en het delen van woonlasten in het kader van de draagkracht geen rol meer speelt. De uitleg hierbij richt zich alleen op de kinderalimentatiegerechtigde. Omdat de alleenstaande ouder, die opnieuw gaat samenwonen, de alleenstaande ouderkortingen verliest, een lager of geen kindgebondenbudget ontvangt en mogelijk geen of minder huur- en zorgtoeslag ontvangt, wordt er van uitgegaan dat het opnieuw samenwonen evenveel negatieve als positieve financiële effecten heeft. Omdat de positieve en negatieve financiële effecten elkaar opheffen, wordt er van uitgegaan dat in de draagkracht van de alimentatiegerechtigde uiteindelijk niets wijzigt waardoor het opnieuw samenwonen geen aanleiding (meer) is om de hoogte van de kinderalimentatie te wijzigen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 10 jun 2013

Bedankt voor de reactie! Maar staat nu ook vast dat als de betaler opnieuw gaat samenwonen, dit ook geen gevolgen meer kan hebben voor de hoogte van de alimentatie?

S L - 13 aug 2013

Wat als de kinderalimentatiegerechtigde gaat trouwen met een welgestelde man (eig meerdere bedrijven) maar deze man niets wil betalen voor zijn stiefkinderen, maar beduidend een grotere draagkracht heeft samen met kinderalimentatiegerechtigde, die overigens bij nieuwe echtgenoot in loondienst is voor minimum loon. Kan de alimentatieplichtige dan verlaging aanvragen via de rechter? En is de nieuwe echtgenoot en verzorger van de kinderen verplicht mee te dragen aan de kosten vd kinderen?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 26 aug 2013

In onze blog van 23 augustus 2013 vind je een antwoord op deze vraag.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.