Menu

Alarm! Je ex-partner betaalt niet langer de vastgestelde alimentatie

alimentatie

De fiets van je zoontje is te klein geworden, je dochter wil mee op schoolreis, je hebt zelf kleding nodig. Natuurlijk. Maar eerst moeten die vaste lasten worden betaald. En je staat al rood bij de bank. Herkenbaar?Je bent financieel voor een kleiner of groter deel afhankelijk van de alimentatie die je ex-partner betaalt. Daar reken je maandelijks op en stem je de uitgaven op af. Zo hebben de kinderen behalve maaltijden kleding en schoolboeken nodig. Een fiets en extra’s als een computer of sport wil je hen niet onthouden.

Helaas komt betalingsachterstand bij alimentatie steeds vaker voor. Nogal eens te wijten aan de slechte economische omstandigheden, soms is er sprake van onwil. Bijvoorbeeld wanneer je ex-partner betaling stopzet om een andere omgangsregeling af te dwingen.

Je moet zo snel mogelijk in actie komen, voordat de schulden zich ophopen!

Alimentatie is een recht en dat eis je op met een advocaat

De alimentatie heb je samen met je ex-partner vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en is soms ook door de rechter vastgesteld. Aan de hand van de draagkracht van beide partners. Daar komt in veel gevallen nog eens de jaarlijkse indexering bij. Met juridische middelen dwing je je ex-partner te voldoen aan de alimentatieverplichtingen. Je moet hier niet mee wachten tot de achterstand oploopt! Ook belangrijk: de termijn voor inning van de alimentatie verjaart na vijf jaar

Alimentatieplichtig? Let op! De hoogte van de alimentatie kan op verzoek worden aangepast

Je hebt altijd aan je verplichtingen voldaan maar kunt dat simpelweg niet langer. Eén ding staat vast: het hele achterstallige bedrag is invorderbaar. Maar je persoonlijke omstandigheden zijn gewijzigd door bijvoorbeeld ontslag, langdurige ziekte of hogere lasten. En natuurlijk is sinds 1 januari 2015 het forfaitaire bedrag van de kinderalimentatie niet langer aftrekbaar. Ook kan je ex-partner een geregistreerd partnerschap of huwelijk zijn aangegaan met een nieuwe partner wat gevolgen heeft voor de partneralimentatie. Kortom, je ziet je genoodzaakt een verzoek tot vermindering van de alimentatie bij de rechter in te dienen.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze intakebalie voor vrijblijvend advies 088-6290017.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = vijf

Vlog

We kwamen deze heldere uitleg over ouderverstoting tegen van Desiree Meulemans

ouderverstoting
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.