Menu

Alimentatie berekenen: nodeloos ingewikkeld

alimentatie

Alimentatie berekenen is easier said than done. Op internet staat uiteraard veel informatie hieromtrent, maar wanneer je nu precies wilt weten waar je aan toe bent, wanneer je dus een nauwkeurige berekening wenst, zal je toch te raden moeten gaan bij een scheidingsadvocaat.

Waarom is dit eigenlijk zo? De rekenmethode voor alimentatie is door de rechterlijke macht uitgedacht en kennis over deze rechterlijke macht – en haar uitspraken omtrent de alimentatie – is belangrijk wanneer je de alimentatieberekening op een deugdelijke manier wilt toepassen op praktijksituaties.

Vooral fiscale regels van belang

Alimentatie berekenen is rekenkundig niet moeilijk. Waar het vooral van afhangt, zijn de fiscale regels. Het probleem hier is een beetje dat deze elk jaar veranderen. Dat klinkt paradoxaal, want hoe kun je nu tot een redelijke overeenkomst komen voor de komende jaren wanneer de wet elk jaar verandert en deze zelf kennelijk niet ‘weet’ wat nu eerlijke fiscale regels zijn? Toch is dit de werkelijkheid. Om deze reden is het eens te meer van belang dat je samen tot een compromis komt, waarmee beide partijen – in acceptabele mate – kunnen leven. Hierbij dient vooral rekening gehouden te worden met de financiële draagkracht van beide partijen. Daarnaast helpt het om af te spreken dat men weer bij elkaar komt, al dan niet in aanwezigheid van een scheidingsconsulent, wanneer er grote fiscale of (persoonlijke) financiële veranderingen plaatsvinden. Onnodig om te zeggen komt het de zaak tevens ten goede wanneer er op een zo goed mogelijke manier uit elkaar wordt gegaan.

Eerlijker stelsel

Zoals met veel fiscale zaken, zou het de mensen die gescheiden zijn,  ten goede komen wanneer het fiscale stelsel ten aanzien van alimentatie eenvoudiger gemaakt wordt om het vervolgens jarenlang niet te herzien. Dat schept orde in de chaos en men weet waar men aan toe is. Veel discussie ontstaat nu bijvoorbeeld omtrent aftrekposten die de betaler kan opvoeren ten einde de kosten te drukken. Vaste normbedragen zouden een eenvoudiger alternatief zijn. Herzieningsvoorstellen zijn er overigens wel, maar echt van de grond komen zij vooralsnog niet. Het zal ongetwijfeld inzet worden van politieke partijen voor de komende verkiezingen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos geeft in deze vlog 3 tips om je scheiding iets makkelijker te maken. In januari besluiten er relatief veel stellen om uit elkaar te gaan. Dit is een aantal jaar geleden ook bij Roos gebeurd. Zij weet hoe het voelt en wat er op je af komt. Met deze tips wordt deze nare periode Lees verder > 3 tips om je scheiding makkelijker te maken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.