Menu

Daniël blogt, je kinderen op open zee

Iqbal Osman

Iqbal Osman

Het co-ouderschap kabbelt voort. We naderen alweer de tweede verjaardag van onze scheiding. Veel is duidelijk en ook veel is onduidelijk. We spreken gelukkig veel af en hebben vertrouwen erop dat we allebei de afspraken nakomen. Dat is natuurlijk niet zo. 100% zullen we namelijk nooit halen. Omdat het soms niet kan, of omdat het soms erg lastig is. En als volwassenen bedenken we natuurlijk graag een reden.

Kinderen merken het natuurlijk wel. En soms laten ze per ongeluk iets los. En heel soms merk ik aan de reactie dat het niet de bedoeling was om het pappa te vertellen. Ten minste dat denkt het kind. Of mamma dat verteld heeft, weet ik niet. Doorvragen werkt niet in de leeftijd waarin mijn kinderen zitten en ik weiger om ze tussen ons in te plaatsen. De kinderen zijn geen bron van informatie. Ze zullen te allen tijde met alles bij mij terecht kunnen, zonder dat ik verhaal ga halen bij hun moeder. Het is immers belangrijker dat ze zich kunnen en willen uiten bij mij dan dat ik het gevoel heb dat ik gelijk heb. En als mamma en pappa zichtbaar ruzie krijgen om iets dat het kind vertelt, dan is dat schadelijk voor het kind.

Maar daar zit ook een keerzijde aan. De scheiding en het co-ouderschap zorgen ervoor dat de kinderen nu al een eigen leven hebben. Zij zijn wel de enige die exact weten wat er op elk moment gebeurd. Geen van de ouders heeft daarin een volledig beeld. En zelfs als we in onderling overleg proberen de puzzelstukjes in elkaar te schuiven, dan nog zullen er stukjes ontbreken.

Vertrouwen hebben in elkaar lost veel op. Maar sociaal gezien kunnen de meiden wel een risicogroep worden. Iemand met kwade bedoelingen kan zomaar gaan roeren in het gebiedje tussen de ouders in. En dan is het maar afwachten wat er gaat gebeuren. Zeker als ze ouder worden richting pubertijd. Deze gedachten kreeg ik laatst in de supermarkt. We kwamen een klasgenootje tegen van Inara. Ze is bijna zes en blijkbaar nu al een mooi chickie. Nu is het nog grappig. Maar wat als ze veertien geweest was en ik één van de ouders die er – volgens haar – helemaal niets van snapt? Gaat ze de verleiding kunnen weerstaan?

Ik overdrijf misschien wel een beetje om daar nu al over na te denken. Dat komt waarschijnlijk door de gedachte dat ik haar misschien wel moet voorbereiden op het varen op de open zee. Misschien moet ik zelf wennen aan het feit dat ze al varen op de open zee. Nu nog met een cordon aan bootjes om zich heen. Maar die cordon gaat doorbroken worden. Misschien is het toch beter dat ze voor altijd bijna zes blijft. Inara is dat me me eens. Opgroeien vindt ze nu al soms erg verwarrend.

Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.