Menu

Daniël blogt: Ouders van ouders

breuk met zijn ouders

Scheiden blijft lijden. Als geliefden ga je een verbintenis aan voor het leven. Dat loopt zelfs door tot ver na de scheiding en waarschijnlijk voor de rest van je leven. Met kinderen blijft die band altijd gehandhaafd. Of toch niet?

Mijn dochters groeien op en zeker mijn oudste, Inara, stelt veel vragen. Dit keer ging het over mijn afkomst. Hoeveel broers en zusters ik heb. En waar mijn ouders eigenlijk zijn. Deze vragen zijn pijnlijker voor me, dan ze beseft. Voor haar is het een gewone vraag. Evenals de vraag “Waarom ken ik die niet?” En het klinkt weer als een mokerslag in mijn hoofd.

Een makkelijk antwoord is er niet. Voor zover ik weet leven mijn beide ouders nog. En heb ik nog een tweede broer, buiten de haar reeds bekende broer en zus. Maar erg graag over praten doe ik niet. Deze breuk dwars door de familie heen was voor mij niet zozeer een beslissing voor mezelf. Maar juist voor mijn kinderen. Voor mezelf kan ik wel tienduizend redenen opnoemen. Maar voor mijn kinderen is er maar één reden het belangrijkst. Jouw oma, opa en oom zijn niet aardig.

De stilte in de auto wacht alleen op het onvermijdelijke: “Waarom, hoezo?”. Mijn lieve Inara kan het niet goed bevatten dat iemands moeder simpelweg niet aardig is. Haar wereld bestaat uit goedwillende, fouten makende en vooral liefhebbende ouders. Mijn wereld was op haar leeftijd heel anders. Dat liefhebbende was niet aanwezig. Verstoten door mijn vader, ongewenst door mijn moeder en een twistzieke broer laat een klein beetje zien waar mijn wereld uit bestond. Inara kan dat niet bevatten. Gelukkig is haar wereld totaal anders.

Ik weet niet goed hoe verder te gaan. Hoe leg je dat uit aan zo’n lief kind als Inara? In bedekte termen probeer het maar toch. Eerlijkheid staat voorop. Inara onderbreekt me met een wijsheid die ik niet zou hebben op die leeftijd. Er zitten haar twee dingen dwars. Ten eerste vindt zij mij wel erg lief en gewenst.

Haar tweede gedachte gaat (ongeveer) als volgt: “Pappa. Ik geloof je. Jij hebt ook ruzie gehad met mamma toen jullie gingen scheiden. En nu zijn jullie toch lief voor elkaar. Als jouw mamma lief voor jou was geweest, dan zouden jullie geen ruzie hebben. Want ik weet dat jij heel lief bent. Ook als dat soms moeilijk is en ik stout ben of zo. Zo’n oma wil ik dus niet kennen.”

Inara beseft het nog niet. Maar jaren na de scheiding kan ik mezelf geen groter geruststelling wensen. Inara weet blijkbaar heel goed hoe moeilijk we het hadden in die tijd en dat we ons best hebben gedaan om het voor haar (en haar zus) zo goed mogelijk te doen. En nu merk ik dat dit gelukt is. Inara gaat ervan uit dat ik het geprobeerd zal hebben. Ze heeft gezien dat als beide partijen hun best doen, dat er veel mogelijk is. Het is mij gelukt haar mijn ellende te besparen.

Daniel is enige tijd geleden gescheiden en inmiddels hertrouwd. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als hertrouwde vader. Daniel woont samen met Patricia en haar kinderen. Het boek over het eerste jaa​r is​ 10 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij ​bij de betere boekhandel. ​Deel twee komt in 2016 uit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.