Menu

Dating onderzoek: single zijn is leerzaam, maar niet makkelijk

single

singleVan het leven zonder partner valt wat te leren, zo geven leden van PARSHIP aan. Uit onderzoek onder 943 leden van PARSHIP blijkt dat 40% zichzelf beter heeft leren kennen sinds zij single zijn. Daarnaast zegt 60% de fysieke nabijheid van iemand anders te missen, maakt 43% zich zorgen over dat ze nooit een levenspartner zullen vinden en 27% voelt zich vaak alleen. Het single leven blijkt dus niet heel makkelijk te zijn.

Mannen eerder eenzaam

Wat deze cijfers betreft gaan de seksen grotendeels gelijk op – met een paar leuke verschillen hier en daar. Zo zien vooral vrouwen hun zelfvertrouwen groeien als ze single zijn (28% tegenover 16% van de mannen). En vinden mannen relaties eerder ‘gedoe’; er moet opeens van alles in hun leven worden georganiseerd (14% tegenover 8% van de vrouwen). Maar zij voelen zich ook eerder dan vrouwen alleen of eenzaam (31 om 22%).

Te hard werken

Waarom zijn de respondenten eigenlijk single? ‘Ik heb niet zoveel mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten’ zegt 54%. ‘Ik ben nog niet de juiste man/vrouw tegengekomen’ geldt voor 49% en ‘op mijn leeftijd is het lastig om een geschikte levenspartner te vinden’ voor 35%. Eenentwintig procent vindt zichzelf nogal veeleisend en 20% werkt te hard en houdt zo te weinig tijd over voor zijn/haar privéleven. Zowel bij de mannen als de vrouwen geldt dezelfde top-3. Wel enkele aardige verschillen. ‘Ik ben erg verlegen’ zegt 22% van de mannen, maar slechts 6% van de vrouwen. En ‘ik voel me onaantrekkelijk’ vindt 14% van de heren tegenover 6% van de dames. Moeten de mannen wellicht op assertiviteitscursus?

Terug naar de ex

Mensen die single zijn hebben negen van de tien keer een relatie achter de rug. Een ex dus om te verguizen of om verlangend aan terug te denken. Die ambivalentie is ook zichtbaar in het onderzoek. Voor 42% heeft de ex ‘totaal geen invloed op waarnaar ik nu op zoek ben in een partner’, terwijl 33% af en toe contact heeft en 17% veel aan de ex denkt. Uitgesplitst naar de seksen lijken vrouwen – gevoelig als ze zijn – vaker last te hebben van de negatieve ervaring die ze hadden met hun ex (19 om 17%), maar ze zeggen tegelijk ook dat de ex geen invloed heeft op de huidige zoektocht naar de ware (43 om 40%). De mannen lijken eerder vast te houden aan het oude: goede vrienden met de ex geldt voor 27% (tegenover 22% van de vrouwen) en 21% denkt nog vaak aan zijn ex-vriendin (terwijl slechts 13% van de vrouwen dat omgekeerd doet). Negen procent wil zijn ex terug (tegenover 5% van de vrouwen) en 5% zoekt een vervanger voor zijn vorige liefde (bij de dames doet slechts 1% dit).

Opnieuw trouwen

Van de respondenten is 48 procent al eens eerder getrouwd geweest (en dus gescheiden). Of ze nog eens zouden trouwen, daar is de meerderheid (42%) nog niet over uit. Veertig procent zegt pertinent ‘nee’, slechts 11 zegt ‘ja, maar alleen voor de burgerlijke stand’ en 8% gaat voor the works: burgerlijke stand en de kerk. Mannen en vrouwen denken daar grotendeels hetzelfde over. Als er dan toch getrouwd moet worden, is 44% voorstander van het trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Maar ook hier weet het merendeel het nog niet (47%). Slechts 9% vindt huwelijkse voorwaarden onnodig.

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.