Menu

De ware vind je zo!

Liefde

Er wordt zo veel gezegd over de liefde en soms lijken die uitspraken behoorlijk tegenstrijdig. Ik  heb er zo maar eens drie uitgekozen om het over te hebben. Alain de Botton bijvoorbeeld, de filosoof die de ‘School of Life’ oprichtte, zegt dat we de verkeerde persoon zullen trouwen omdat we iemand kiezen die ‘familiar’ is en dan wel in de zin van, de manier waarop wij in ons gezin van herkomst hebben geleden aan de liefde.  Hedy Schleifer, een Amerikaanse relatietherapeute,  zegt op haar beurt dat we verliefd worden op ‘the most incompatible human being in the entire universe’.  En dan lees ik in het boek ‘Leven in Liefde’ van Deepak Chopra, Indiaas-Amerikaanse arts en leraar in spiritualiteit: ‘Hoe prettig of onprettig u zich ook voelt in een relatie,  degene die op dit moment  uw partner is, is de ‘ware’ omdat hij of zij weerspiegelt wie u van binnen bent.

Zie daar maar eens chocola van te maken.

De verkeerde persoon

Hoe is dat voor jou als je achterom kijkt naar de partners die langskwamen? Misschien beoordeel je ze nu als ‘toch niet de ware’?  De man die zo attent leek, maar zich na de komst van de kinderen steeds meer terugtrok op zijn werkkamer.  De vrouw die precies aanvoelde wat je nodig had zonder dat je het hoefde uit te spreken, maar na een paar jaar veranderde in een controlerende feeks. Of de sterke steunende man, die er steeds meer een gewoonte van maakte jou te kleineren. Of de vrije zelfstandige vrouw, die naar verloop van tijd steeds jaloerser werd.

Als je verliefd wordt heb je het gevoel dat je ‘the perfect match’ hebt gevonden. ‘Falling in love is a drug’, zegt Hedy Schleifer terecht en ze legt ook uit waarom dat zo is. Er moet een verbinding gesmeed worden, zodat we als het ware ‘niet meer terug kunnen’.  En waarom is dat dan belangrijk? Gaat dat over evolutionaire/biologische drijfveren, dat de kinderen veilig moeten zijn? Of zit er misschien meer achter ? Als ik de uitspraken van de drie wijsgeren aan elkaar rijg, krijg ik:  We voelen ons aangetrokken tot iemand die totaal niet bij ons past, maar die verwijst naar het lijden in onze jeugd en daarom de Ware is. En dat is waar.

De weg naar liefde

Maar waarom, zal je misschien zeggen, moeten wij keer op keer  het lijden uit onze jeugd herhalen? Omdat daar de kansen liggen om te helen en dus om een gelukkig mens te worden. Chopra verwoordt het zo: ‘Als u moeite hebt met uw partner, hebt u moeite met uzelf. Elke tekortkoming die u in hem of haar ziet, raakt een verdrongen zwakheid in uzelf. Elke ruzie is een excuus om een innerlijk conflict uit de weg te gaan. De weg naar liefde rekent dus af met een kolossaal misverstand dat bij veel mensen leeft: dat er ‘ergens’ iemand te vinden moet zijn die ons iets geeft dat we nog niet hebben. Als u werkelijk liefde vindt, vindt u uzelf.’

Zo tegenstrijdig was het allemaal dus niet, hoewel ik de oplossingen die De Botton aanreikt te makkelijk vindt. Het komt er een beetje op neer dat je niet zulke hoge verwachtingen van je partner moet hebben. Ik zou zeggen: wees alert op je verwachtingen, op je verlangens en voel ze in jezelf, in je lichaam, ga ernaar toe. Spreek ze uit zonder te vinden dat de ander eraan moet voldoen of ze moet vervullen. De ’Ware’ vinden wordt op die manier een stuk gemakkelijker,  je vindt hem of haar zo! Als je maar onthoudt dat de ander de weerspiegeling is van jezelf en jij jezelf kunt helen.

Wil je werken aan je eigen heelwording en niet meer steeds op zoek blijven gaan naar iemand die dat voor je kan doen?  Je bent welkom! Je kunt een afspraak maken via de website.

Like mijn facebookpagina echt-verbinden, Wilma Ferwerda  of meld je aan voor mijn nieuwsbrief op mijn website:  www.echt-verbinden.nl  en blijf op de hoogte van mijn aanbod.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.