Menu

Eerste blog van stiefmoeder Kim.

3 reacties
stiefmoeder en de ex vrouw

‘Je hebt er zelf voor gekozen’

Een zin die ik vaak genoeg gehoord heb en waar ik de meest grote hekel aan heb gekregen.

Ik ontmoette mijn huidige vriend 4 jaar geleden via mijn werk. We konden goed kletsen en waar ik in een slechte relatie zat, woonde hij al een aantal maanden alleen en zat hij  in het begin van zijn scheiding. We deelden onze frustraties en gaven elkaar advies en wandelden ondertussen meters weg. Als vrienden, want ik was vastberaden mijn relatie weer nieuw leven in te blazen. Ik hielp hem zijn zelfvertrouwen weer terug te vinden en hem in te laten zien dat hij iemand was. Hij hielp mij mijn eigen vragen over mijn relatie beantwoorden.

Na ongeveer twee maanden liep mijn relatie toch stuk en vond ik bij hem troost en een uitlaatklep. Maar van liefde was nog geen sprake, want hij met zijn 4 kinderen, wat ouder, zo’n scheiding, niet iets waar je nou echt op dat moment op zit te wachten toch?

Maar ik maakte het cliché verhaal compleet. Ik (jongere vrouw zonder kinderen) werd verliefd op hem (oudere man met kinderen) en kon er niet meer omheen. We genoten samen van de tijd die aanbrak en leefden heerlijk op de zogeheten ‘roze wolk’.

Zijn kinderen? Die vond ik prachtig! Ik was zelf altijd gek op kinderen geweest en kinderen ook altijd op mij, dus wat kon er nou mis gaan?
En zijn ex-vrouw ? Ach, dat is iets tussen hem en haar, dat kon ik prima naast mij neerleggen en genieten van onze dagen samen…

En zo gingen we na 2 maanden met ons ‘verse samengestelde gezin’ met z’n allen een eerste weekend weg, met goedkeuring van de ex-vrouw. Het was wennen, voor allemaal, wat kan wel en wat kan niet en waar moet je nou wel of niet over praten? Gelukkig deed iedereen zijn/haar best en sloten we een heerlijk weekend af. En al gauw trok hij, met zijn kinderen parttime, bij mij in, bij gebrek aan financiën voor een eigen woning en hadden we een paar heerlijke weken.

En juist toen ik dacht, dit lijkt te mooi om waar te zijn, bleek het inderdaad te mooi om waar te zijn… Want daar waar zijn ex-vrouw eerst positief tegenover alles stond, kwam er nu jaloezie om de hoek kijken. Wie was die vrouw die wilde moederen over háár kinderen? En waarom was het daar leuk? De wind draaide 180 graden en alles werd anders.
Er kwamen rechtszaken, loyaliteitsconflicten, en verwijten, heel veel verwijten. En daar waar ik al die tijd aan de zijkant stond, was ik nu als stiefmoeder ineens de hoofdrolspeler in alle problemen die waren ontstaan.

Had ik hiervoor gekozen? Kon ik híervoor hebben gekozen? Ik dacht het niet! Een nieuw hoofdstuk was duidelijk aangebroken.

Ik ben Kim, 33 jaar en heb een relatie met een ontzettend lieve man en vader van 4 kinderen (3 meiden en 1 jongen) waarvan er twee parttime bij ons wonen. Ik schrijf over mijn (soms moeilijke) rol als stiefmoeder.

REACTIES

Sandra - 15 dec 2017

Ik snap dat je een hekel aan de zin hebt, die heb ik eigenlijk ook wel. Maar als je goed bekijkt is het wel waar. Alle stiefmoeders en stiefvaders hebben de keuze gehad om een relatie aan te gaan met iemand die kinderen heeft én dus nog contac heeft met zijn ex. Het voelt misschien niet zo omdat je verliefd bent en op een roze wolk leeft, maar het is wel zo. Zijn ex heeft er niet voor gekozen dat jij zijn leven en dat van haar kinderen binnenstapt en dus ook indirect dat van haar. Zij en de kinderen moeten er maar mee dealen, lijkt me heel lastig. Ook al lijkt het koek en ei, in de eerste jaren kan ik me goed voorstellen hoe rot het voelt voor haar, zelfs al zou ze zelf de stap tot scheiding gezet hebben, het zijn háár kinderen.

Sonja - 18 dec 2017

Ik heb ook gekozen voor een man met kinderen, ik kies nog elke dag voor hen en ondanks alle ellende met de ex, blijf ik voor hen kiezen. Simpelweg omdat het positieve nog steeds vele malen groter is dan het negatieve. Ik vind het niet oké om te zeggen dat een moeder niet voor de partner van haar ex kiest. Nee, het lijkt me nogal logisch dat ze daar geen zeggenschap over heeft. Als je gaat scheiden, als je die KEUZE maakt, dan kies je er voor om allebei met je eigen leven verder te gaan. Daar hoort een andere partner vaak ook bij, niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Het is je eigen KEUZE hoe je daarmee om gaat: stel je jezelf op als de spreekwoordelijke hex en maak je het daarmee je kinderen ook moeilijk? Of geef je haar een kans en leer je haar eerst kennen voor je een oordeel velt? Als stiefouders moeten wij ook accepteren dat er een ex is (die in sommige gevallen heel vervelend kan zijn). Misschien moeten we het elkaar eens wat makkelijker maken :-)

Mary-Jane - 28 dec 2017

Ik ga je volgen! Ik zit in een dezelfde situatie en herken daardoor erg veel. Daarnaast ben ik het eens met de reactie van Sonja. We zouden meer empathatie voor elkaar moeten voelen, en niet uit egoitische redenen (die vooral kinderen verdriet doen) moeten handelen. Je kiest nooit voor een conflict. Het leven gaat soms niet zoals je graag zou willen en daar zouden we meer bewust van moeten worden (ook als de biologische moeder zijnde, of degene die niet koos om te scheiden). Vanuit dat idee zullen we misschien toch wat milder naar elkaar gaan leren kijken. Nouja misschien, ik weet haast wel zeker!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.