Menu

Effectieve communicatie van een samengesteld gezin

1 reactie
samengesteld gezin na scheiding

samengesteld gezin na scheiding

De afgelopen periode heb ik veelvuldig getuige mogen zijn van de kwetsbaarheid van de mens. De allesomvattende en verlammende angst te verliezen wat je zo verschrikkelijk dierbaar is. De hiermee gepaard gaande hulpeloosheid en radeloosheid zijn uit de ogen af te lezen, de inkijk in de ziel.

Regelmatig blijkt de hulpvraag van een nieuw gezin zich tijdens het eerste gesprek al om te kantelen naar relatiemediation tussen beide partners. De door de verliefdheid toegedekte weeffouten openbaren zich als de waan van de dag meer en meer zijn aandacht opeist. Als de machteloosheid onze grote vijand wordt en onze ratio doet vertroebelen. De emotie rukt op als een dief in de nacht. De dief die liefde, vanzelfsprekendheid, vertrouwdheid en inlevingsvermogen wegneemt.

Karakterstructuren, onverwerkte verledens, het ontbreken van duidelijke afspraken (NB:speciaal daartoe ontwikkelde Marianne Smulders Mediation een stappenplan samengesteld gezin), verstoorde verwachtingen …… Als gevolg waarvan geweldloos communiceren en het omgaan met weerstand (kritiek, teleurstellingen) lastige hindernissen blijken te zijn. De steeplechase voor de ziel en geest noem ik het ook wel, geblinddoekt hordelopen optopniveau.

De kwetsbaarheid van de mens te kunnen en durven zien via de ziel van de ogen. Het is vaak dáár waar partners elkaar proberen te vinden en de kans proberen te krijgen om fouten te mogen herstellen. De gelegenheid krijgen om jezelf weer te kunnen repareren. Een reparatie waar echter geen garantie op staat, eenvoudig weg omdat er geen los verkrijgbare onderdelen zijn. Het is onderdeel van een uniek mens, die zijn/haar weg in het leven met vallen en opstaan probeert tot een prachtig kunstwerk te boetseren.

Oorzaak en gevolg. Geweldvol communiceren (door de zender) versus niet om kunnen gaan met kritiek (door de ontvanger). Het hoeft geen uitleg dat als er veel van je wordt gevergd, de rode lap al snel een wapenfeit is en het al lang niet meer gaat over de inhoud maar over de hakken in het zand; de stellingnamen en standpunten.

Visualiseer hierbij maar twee teams die aan het touwtrekken zijn; kracht en eenzijdig winnen.

Mijn advies is: blijf met elkaar in verbinding en leer (a) geweldloos te communiceren en (b) leer om te gaan met kritiek, weerstand of teleurstelling.

Hoe? Leer de vijf ingrediënten te gebruiken van zowel geweldloos communiceren als die van omgaan met kritiek.

Geweldloos communiceren:

(1) het moet over jezelf gaan

(2) er mag geen oordeel in liggen

(3) informeer de ander over je gevoel

(4) informeer de ander over je behoefte

(5) vraag de ander om wat je nodig hebt

“Jij bent er niet voor mij!”. Zal dan worden: “Als er zoveel op mij afkomt, merk ik dat ik daar erg onrustig van word en ik juist dan behoefte heb aan overzicht. Het helpt mij als ik taken naar jou door mag schuiven. Wil je voor mij …..”. Met deze laatste benadering zal de ander zich niet in de verdediging gedrukt voelen en ontstaat er ruimte tot een goed gesprek”.

Omgaan met kritiek:

(1) luister naar wat de ander je wil zeggen

(2) geef in je eigen woorden de inhoud weer

(3) vraag of er meer speelt

(4) vraag wat de ander van je verwacht

(5) ga in op de suggesties

Bent u geïnteresseerd in het leren hoe zonder geweld te communiceren en hoe u om kunt leren gaan met kritiek? Ik nodig u uit contact met mij op te nemen.

 

REACTIES

Erik - 4 jan 2019

Netjes. Ik heb gevonden wat ik zocht, waarvoor mijn dank. Ik denk echter dat je publiek afschrikt door gebruikte terminologie in deze blog. Tenzij dit alleen bedoeld is voor de meer intellectuele samengestelde gezinnen. Groet, Erik

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + zes =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.