Menu

JAN© Pensioenadviseurs

JAN Pensioenadviseurs

JAN© Pensioenadviseurs heeft ruime ervaring waar het gaat om pensioen en scheiding waarbij een DGA (directeur-grootaandeelhouder) of ondernemer betrokken is. Aan de hand van pensioenbescheiden bepalen we welke aanspraken wel en welke niet van kracht blijven bij de scheiding en hoe deze het beste kunnen worden verdeeld. Hierdoor kan onze klant betere keuzes maken en wordt voorkomen dat de Belastingdienst ook een rol gaat spelen bij de scheiding.

Pensioen en scheiding

Bij veel scheidingen gaat de aandacht eerst uit naar de verdeling van de goederen en de hoogte van de alimentatie. Voor het verdelen van de pensioenaanspraken wordt doorgaans vertrouwd op wat de wetgever hierover heeft bepaald. Maar dit kan grote gevolgen hebben op het toekomstige inkomen.

De wetgeving gaat namelijk uit van de standaardsituatie dat het pensioen is opgebouwd in een garantieomgeving en de hoogte van het pensioen dus vaststaat. Ook gaat de wetgever uit van de standaard opbouw van zowel ouderdoms- als partnerpensioen. Dit terwijl de pensioenpraktijk in de afgelopen jaren is geëvalueerd naar de opbouw van een pensioenkapitaal in beleggingen en het partnerpensioen is afgedekt middels een risicoverzekering. Dit maakt het vaststellen van de pensioenaanspraken bij de scheiding een stuk complexer. Zeker in het geval van ondernemers waarbij hun pensioen niet is opgebouwd bij een pensioenfonds of verzekeraar, maar binnen de eigen onderneming.

Ondernemers zijn voor hun pensioenopbouw aangewezen op de oudedagsreserve of een lijfrente. De verdeling hiervan wordt bepaald door het gekozen huwelijksgoederen regiem. De uitkering bij voortijdig overlijden hangt af van de vraag of de hiervoor verschuldigde premie nog wel voldaan wordt.

Pensioen (of andere oudedagsvoorziening) en scheiding is dus complexe materie waar niet te lichtzinnig mee omgegaan moet worden. Een mooie alimentatie die wegvalt bij overlijden zonder dat er een partnerpensioen voor in de plaats komt, levert een financiële uitdaging op.

Inzicht leidt tot de juiste keuze

 

Paul van Ravenzwaaij MPLA CFP

JAN© Pensioenadviseurs   

Waterlandlaan 96

1441 MR Purmerend

Tel. 088-2202257

paulvanravenzwaaij@jan.nl
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Na een huwelijk van 20 jaar beeïndigen Roel van Velzen en zijn vrouw Marloes hun huwelijk. Zij lopen tegen hetzelfde aan als waar iedereen op nieuwestap.nl tegenaan loopt. Wanneer het juridische gedeelte is afgerond, moet je je leven weer opnieuw gaan opbouwen met alle uitdagingen die op je pad komen. Roel praat in zijn podcasts Lees verder > podcast Roel van Velzen over scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.