Menu

Praktijk voor codependentie coaching

codependentie

Codependentie, niet iedereen heeft er al eens van gehoord, terwijl het een belangrijke reden kan zijn voor een relatiebreuk.

Wat is codependentie?

Letterlijk betekent het ‘medeafhankelijkheid’. In de praktijk houdt dat in dat je relatie niet gelijkwaardig is. Misschien herken je hier iets van:

– Je bent vooral op anderen gericht, en vindt hun behoeften belangrijker dan de jouwe;

– Je past je gemakkelijk aan anderen aan;

– Je voelt je schuldig als je ‘nee’ tegen iemand zegt, en doet het daarom maar zelden;

– Je vindt het heel moeilijk om je ware gevoelens te uiten.

Zomaar wat voorbeelden die bij codependent gedrag horen. En voor een codependent iemand is het heel lastig om een gelijkwaardige relatie met iemand aan te gaan, want voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven, dat zijn dingen die je nooit hebt geleerd, of je hebt geen idee hoe dat moet.

Bindingsangst/verlatingsangst

Misschien ben je al aan het daten, of merk je in je relatie dat je het moeilijk vindt om echt open te zijn, omdat je bang bent de ander te verliezen. En uit angst om alleen te blijven, doe je er alles aan om te voorkomen dat de ander weggaat. Of je vindt het juist moeilijk om een relatie aan te gaan, omdat je je niet open durft te stellen, terwijl je wel heel graag weer samen met iemand wilt zijn.

Ook dit zijn kenmerken van codependent gedrag.

Dat gedrag heb je meestal onbewust als kind aangeleerd, omdat je op emotioneel vlak niet kon krijgen waar je zo naar verlangde. Misschien werd jouw mening nooit gevraagd, was er geen ruimte om over gevoelens te praten, of had je een broer of zus die heel veel aandacht opeiste. En jij maakte je daarom maar onzichtbaar, want je ouders hadden het al zo zwaar.

In je volwassen leven kunnen die aangeleerde patronen je dwars gaan zitten. Op je werk ben jij meestal degene die altijd ja zegt als er iets geregeld moet worden, of je laat je juist niet horen. Misschien werk je juist heel erg hard, in de hoop zo bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent. En je weet dat je daar erg moe van wordt, maar je kunt het niet laten.

Misschien benader jij alles wel heel rationeel, zodat je geen idee hebt wat je eigenlijk voelt. Of je had een relatie waarin niet echt over gevoelens werd gesproken, waarin geen ruimte was om te zeggen wat je echt vond of dacht. Of misschien durfde je dat wel niet.

Allemaal mechanismen die je hebben geholpen toen het nodig was, maar die je nu in de weg zitten. Je weet dat je het voor de toekomst anders wilt, maar hoe moet dat dan?

Wil jij hulp om hierin verandering te brengen? Wil je leren hoe je jouw grenzen kunt verkennen en hoe je die aangeeft bij anderen?  Ik kan je daarbij helpen. In een aantal coachingsgesprekken gaan we verkennen hoe jouw patronen in elkaar zitten, hoe ze zijn ontstaan en hoe je die kunt doorbreken.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie, en hier als je eerst meer over mij wilt weten.

Ik hoor heel graag van je.

Desirée Tonino

Codependentie-coach

Tel. 06 42375929

www.gezondeliefde.nl
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Heel vaak geven stellen aan dat de communicatie, of het gebrek daaraan, de reden is dat ze uit elkaar gaan. Wat is nu precies de communicatie en hoe kun je ervoor zorgen dat de communicatie verbetert? Marloes van den Heuvel info@marloesvdheuvel.nLees verder > communicatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.