Menu

Even in een dalletje? Bewegen helpt écht!

Een scheiding meemaken is een van de moeilijkste dingen in het leven. En hoewel de nieuwe stap meestal een goede is, is het tegelijkertijd een mentale zware stap die je moet nemen. Dat je mindere dagen hebt en af en toe even in een dalletje zit, is dan ook niet zo gek. De kunst is om er weer uit te komen.

Alle dramatische situaties die je de uiteindelijke beslissing laten nemen om een scheiding aan te vragen. Het juridische getouwtrek als zo’n scheiding in gang wordt gezet. Het lege en eenzame gevoel dat je voelt als de scheiding is afgewikkeld. Er zijn talloze scenario’s denkbaar voor, tijdens en na een scheiding waarbij je je af en toe goed ellending voelt. Soms duurt zo’n dalletje een dag, soms een week en soms duurt het nog langer. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden als je in zo’n dalletje zit: je bent niet de enige die dit overkomt, en je kan er (meestal) uit jezelf weer uitkomen.

Uiteraard is er geen ultieme manier om uit een dal te komen. Ieder mens is anders en dat zorgt ervoor dat manieren om afleiding te zoeken, therapieën en dergelijke vaak een persoonlijke kwestie zijn. Maar er zijn manieren van afleiding die wetenschappelijk bewezen goed zijn om depressies te voorkomen, uit dalletjes te komen of om je hoe dan ook beter te laten voelen. Een goede vorm van therapie is bewegen, of sport. Hardlopen bijvoorbeeld helpt om je hoofd leeg te maken.

Bron: Pexels

Er is een reden dat mensen dagelijks een paar kilometers hardlopen voordat ze naar werk gaan. Waarom fanatiekelingen de sportschool bezoeken voordat hun dag begint. Waarom mensen marathons lopen. Sport als therapie is iets dat we serieus moeten nemen. Het stellen van doelen (en die doelen behalen), het buiten zijn en uiteraard de endorfine (een gelukstofje) die het lichaam aanmaakt bij het sporten zijn allemaal redenen die onderbouwen waarom sport of bewegen ons beter laat voelen.

Toch kan je die gelukstofjes ook uit andere dingen halen, belangrijk om te weten als je zelf niet zo’n sporter bent. Als je niet zo van bewegen houdt – wat helemaal niet erg is – kan je ook toeschouwer zijn bij een sport en hetzelfde effect te krijgen dat je zoekt als je aan een sport meedoet. Wedstrijden kijken, en al helemaal de adrenaline bij het voorspellen wie de winnaar wordt, kunnen zorgen voor de afleiding en de adrenaline die een minder moment, een dalletje of zelfs een mogelijk depressie voorkomen.

sporten na scheiding

Bron: Pexels

Yoga, mindfulness, creatief bezig zijn (bijvoorbeeld door te tekenen, schilderen, beeldhouwen of kleinen), muziek luisteren, in de natuur zijn, je op een bepaalde manier met sport bezighouden: het zijn allemaal bewezen manieren om jezelf geluksmomentjes te bezorgen die je hard nodig kan hebben als je in een scheiding zit.

Maar zoals eerder gezegd, wat echt helpt hangt af van wie je bent en waar je van houdt. Onthoud in elk geval dat een dalletje ook weer een weg omhoog heeft en dat je die weg zelf zal moeten nemen, wil je uit het dalletje komen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Soms is je relatie 37 graden, dat is mooi. Soms ligt de temperatuur ver onder 0. Dat is nog geen reden om uit elkaar te gaan. Het is wel belangrijk om in balans te blijven. Sta je samen of alleen open voor de relatiethermometer? Bekijk de vlog van Marloes! Marloesvdheuvel.nl 06 15528303 info@marloesvdheuvel.nl Bekijk ook Lees verder > relatiethermometer
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.