Menu

Georganiseerd huishouden na een scheiding

tips voor een georganiseerd huishouden na een echtscheiding

tips voor een georganiseerd huishouden na een echtscheiding

9 tips voor een georganiseerd leven na een echtscheiding

“Waar heb ik die rekening gelaten?” “Wanneer is die afspraak ook alweer?” “Is de melk nu al op?” Met alle taken die je dagelijks na je scheiding moet uitvoeren, is het geen wonder dat je af en toe iets vergeet. Maar wanneer je constant het gevoel hebt dat je aan het worstelen bent, is het misschien tijd om wat meer te gaan organiseren. Wij bij Care.com helpen jullie graag om jullie zaken iets soepeler te laten lopen. De volgende adviezen kunnen je helpen om je leven ook na een scheiding weer onder controle te krijgen.

Eten

• Maak een lijstje, om te voorkomen dat je steeds heen en weer rent naar de koelkast. Schrijf alle boodschappen op een papiertje of print een lijst uit met producten die je regelmatig koopt. Hang het lijstje op een centrale plaats in huis en moedig andere gezinsleden aan om te helpen het up-to-date te houden.

• Kies een boodschappendag: een vaste dag in de week waarop je boodschappen gaat doen. Ga bijvoorbeeld iedere woensdag na het werk. Zo creëer je meer regelmaat en hoef je ook minder vaak nog even naar de supermarkt of het tankstation.

• Plan je maaltijden. Wanneer je pas om vijf uur ’s avonds gaat bedenken wat je wilt eten, kan dat stress opleveren. Je kunt proberen steeds een week vooruit te plannen. Dan weet je meteen wat je in huis moet halen. Ook kan het helpen om al je gerechten in een boek zetten, zodat je altijd ideeën bij de hand hebt.

Papierwerk en planning

• Creëer een ´commandocentrum´: één centrale plek in huis voor alle inkomende post, zoals uitnodigingen, rekeningen en mails. Noteer alle gegevens die je nodig hebt in een aantekeningenschrift of op de computer. Informatie die voor het hele gezin van belang is, kun je opschrijven op een whiteboard of op een briefje dat je op de koelkast hangt.

• Communiceer! Betrek alle gezinsleden bij de planning. Kom eens per week bij elkaar of bespreek plannen tijdens de avondmaaltijd. Op deze manier kunnen ook leuke activiteiten gepland worden en kun je de kinderen bijvoorbeeld laten kiezen wat ze op een bepaalde dag willen eten. Daarnaast kan zo´n gesprek een goed moment zijn om terug te kijken op de afgelopen week. Wanneer je alles digitaal bijhoudt, overweeg dan een gedeelde kalender aan te maken op Google en geef ieder lid van het gezin een kleur. Zo bewaar je het overzicht.

Het huishouden

• Laat je kinderen meehelpen. Vaak vinden kinderen het leuk om huishoudelijke klusjes te doen. Regina Leeds raadt wel aan om hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen, om drama en ruzies te voorkomen. “Een tweejarig kind kan spullen bij elkaar zoeken en ergens neerleggen. Het zal niet spic en span zijn, maar het kind zal vanzelf leren hoe hij spullen moet ordenen en dat is een waardevolle vaardigheid.”

• Besteed taken uit. Een huishoudelijke hulp of tuinman inhuren kan veel last van jouw schouders nemen. Het helpt jou meer rust te krijgen, wanneer je andere verplichtingen hebt die veel tijd vergen.

Tijd voor jezelf

• Update je planning. Vraag jezelf welke taken echt van belang zijn. Richt je op de dingen die boven aan de lijst staan en neem afstand van de rest. Wanneer je een beetje tijd over hebt, kun je doen wat jou voldoening geeft. Of dat nu tijd doorbrengen met vrienden, sporten of uitgebreid koken is. Je hebt het immers in zo’n fase net na een scheiding al zwaar genoeg.

• Zoek een oppas. Het inzetten van een kinderoppas geeft je de gelegenheid om je even helemaal te richten op je eigen activiteiten en kan daardoor meer balans opleveren. Wanneer je geen budget hebt om een oppas in te huren voor meerdere uren, overweeg dan om je kind in drukke tijden af en toe naar een ander gezin te brengen. Wanneer het andere gezin dan eens behoefte heeft aan een paar uurtjes oppas, kun jij bijspringen. Zo kunnen we ook elkaar helpen het leven georganiseerd te laten verlopen!

Care.com

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zeven = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.