Menu

Groen! De kleur van de lente

Groen? De kleur van mijn huis na de scheiding

Groen? De kleur van mijn huis na de scheiding

We hebben een leuke nieuwe blogger over interieur ontdekt: Wieke Krielaart. Ze schrijft voor Nummer71.nl en is met haar  bedrijf Shape & Design nu ruim een jaar actief als interieur designer. Haar blog gaat deze keer over: Groen! De kleur van de lente:

Terwijl ik dit stuk schrijf zit ik heerlijk met de zon in mijn rug te werken. Deze maart dag zorgt ervoor dat ik alle kou en sneeuw van de afgelopen winter al begin te vergeten, hoewel ik weet dat we nog steeds niet helemaal van de winter zijn verlost. Dit beginnende lente gevoel vormt de brug naar groen, de kleur van fris blad. Natuurlijk is daarmee ook de link gelegd naar het thema van deze nieuwsbrief.

In de Dikke van Dale staat groen beschreven als:

groen (bijvoeglijk naamwoord):

  1. met een kleur tussen geel en blauw; groen licht geven (toestemming geven); de groene partij, de groenen politieke organisatie van milieubeschermers; groene stroom op duurzame wijze opgewekt
  2. onervaren

Volgens Goethe is de kleur groen een bevredigende kleur, omdat deze het midden houdt tussen koude en warme kleuren. Daarnaast staat groen staat voor evenwicht, harmonie en stabiliteit. Groen is rustgevend, maar wel levendig. Groen staat voor hoop en vertrouwen. Groen staat voor gezondheid en jeugd. Groen staat voor ontspanning. Groen is een natuurlijke kleur die wel wat verwacht van andere kleuren. Groen kun je niet zomaar overal toepassen maar kan wel een geweldig resultaat geven.

Met de donkere tinten van groen kan een ruimte te benauwend worden. Met groen kun je ook goed accentueren en spelen met licht. Groen in een kalkachtige kleur en verf is betoverend terwijl groen in hoogglans heel snel fout kan uitpakken. Groen combineert makkelijk met bruin, blauw en geel.

Voordat ik de groen tinten van 2013 aangeef laat ik de effecten zien die een kleur op je wanden teweeg kan brengen. Met de juiste kleurkeuze op de wanden of plafond in een kamer kan je de optische beleving beïnvloeden.

Enkele optische effecten zijn:

huis inrichten na de scheiding Een ruimte langer laten lijken

Dit effect bereik je door de lange wanden in de ruimte in een donkere kleur te schilderen, zo wordt de beleving van de ruimte smaller.

 

 

gescheiden en dan je huis inrichtenEen ruimte breder laten lijken

Dit effect bereik je door twee tegenoverliggende wanden zo te schilderen dat de ene wand donker van kleur is en de andere lichter.

 

 

Hoe richt ik mijn huis in a de scheidingEen ruimte smaller laten lijken

Dezelfde accentkleur op twee tegenover elkaar liggende wanden

 

 

 

gescheiden en kleiner wonenEen ruimte hoger of lager laten lijken

Dit effect bereik je door een plafond een kleur te geven. Een donker plafond verlaagt een ruimte optisch bij een laag plafond. Heeft uw ruimte een hoog plafond en kleurt u dit plafond in een donkere tint, dan zorgt dat juist voor een optisch hoger effect dan een lichte kleur op zo’n plafond.

 

gescheiden en een gezellig huisEen ruimte kleiner laten lijken

Dit effect bereik je door de achterwand in een accent kleur te schilderen. Het lijkt dan dat de wand op je af komt. Voor een kleine accentwand kies je best voor zuivere, opvallende kleuren. Hoe groter het oppervlak van je accentwand, hoe lichter de kleuren die je kan gebruiken voor een goed effect

 

Begeleidende kleuren zijn de kleurtinten die gecombineerd worden met de kleur van de accentmuur. Deze kleuren dienen om rust te creëren in het interieur. Hiervoor kan je kiezen voor toon-op-toon tinten of witte kleurtinten. Daarnaast combineert groen eenvoudig met bruin, blauw en geel.

Persoonlijk zou ik niet direct voor een effen groene muur kiezen. Een behang met groen accenten daarentegen kan een goed alternatief zijn, zoals Mystic 301802 van Eijffinger.

Groen? De kleur van mijn huis na de scheiding

Om regelmatig andere sferen te scheppen in het interieur, is het aan te raden de wanden naturel te houden en met gekleurde accenten / accessoires te gaan werken zoals Emerald (Engels voor smaragd) groen.

 

Emerald (smaragd) groen is door Pantone uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2013. De kleur 17-5641 Emerald staat symbool voor welzijn, evenwicht en harmonie.

 

 

 

 

 

 

Emerald in het interieur

Volgens Pantone creëer je een echt thuisgevoel met smaragdgroene kleuraccenten in huis. De juweelachtige kleur in je interieur geeft een gevoel van luxe. Verf bijvoorbeeld één muur in de hal of woonkamer in de kleur Emerald en vul de rest aan met mooie woonaccessoires. Breng leven in je keuken door servies, glaswerk en apparaten in deze groene tint.

gescheiden en een nieuw thuis

 

Als je vragen of ideeën hebt, kun je me altijd bereiken op wieke@shapeanddesign.nl.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 35
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.