Menu

Heb jij al een troetellijst?

chocola na je scheiding

chocola na je scheidingTroetellijst? vraag je je misschien af, wat is dat nou weer? Op jouw troetellijst staan de dingen, waarmee jij jezelf kan verwennen, vertroetelen en verzorgen. Het niet meer verzorgd of vertroeteld worden door je partner is ook één van de dingen die je erg kan missen na je scheiding. Bij mij was dat bijvoorbeeld het kopje thee, dat mijn partner vaak zette na het avondeten. Ik zat dan op de bank, na gekookt en gegeten te hebben, hij waste af en zette een kopje thee voor mij. Dat miste ik erg in het begin en ik kon er ook erg van balen dat ik al mijn kopjes thee zelf moest maken. Naast al het andere dat ik nu ook zelf moest doen.

Dat je mist dat je niet meer verzorgd of verwend wordt door een partner is natuurlijk en logisch, niks mis mee. Dat hoort bij het rouwproces na de scheiding. Blijft een feit dat je nu alleen bent… dan heb je 2 keuzes: Je blijft narrig op de bank zitten mokken, om maar even bij mijn voorbeeld te blijven óf  je verwent jezelf met een lekker kopje thee, met misschien wel iets lekkers erbij. Van het eerste ga je je niet vrolijker voelen, van de tweede keuze hoogstwaarschijnlijk wel. Als je tenminste niet al mokkend thee gaat zetten, maar er bewust van geniet; zoek een lekkere thee uit voor jezelf en geniet van het feit dat je goed voor jezelf zorgt; dat je tijd en aandacht aan jezelf besteed. Dan is het een positieve ervaring.

Iedereen heeft na de scheiding dagen dat ie er helemaal doorzit; heel verdrietig, moedeloos, in de put of van slag. Als ik zo’n dag had, kon ik niets meer bedenken om mezelf wat op te peppen of op te vrolijken. Terwijl ik het dan hard nodig had. Er was ook niet altijd iemand voorhanden om dat voor me te doen, meestal niet zelfs.

Daarnaast speelt ook dat ik het niet zo makkelijk vind om aan te geven dat ik wat speciale aandacht nodig heb; ik ben liever de sterke vrouw die het allemaal wel aan kan. Misschien herken je dat wel.

Dan komt de troetellijst van pas. Maak een lijstje met dingen die je kan doen of laten zodat je jezelf oppept, troost of verwent. Dat kan van alles zijn; grote dingen, kleine dingen. Sta daar maar eens bij stil….wat troost je? Waar word je vrolijker van? Wat geeft je een goed gevoel? Waar word je rustiger of juist energieker van? Maak daar een lijst van en leg of hang het op een plek waar je het makkelijk vindt of waar je er regelmatig tegen aan kijkt. Bijvoorbeeld op de binnenkant van een keukenkastje dat je vaak opent of op de badkamerspiegel. Zorg ook dat je de spullen, die je nodig hebt om jezelf te verwennen en troosten, in huis hebt. Als je al niet vrolijk bent en je grijpt er naast, werkt je actie averechts.

Hier ter inspiratie mijn troetellijst:

1. Kopje thee met chocolade

2. Film in het filmhuis kijken

3. Rondje ‘Berg’ wandelen (ongeveer 1 uur)

4. In de tuin rommelen

5. 20 minuten voor ik naar bed ga, de elektrische deken aanzetten

6. Bed opmaken met flanellen laken en dekbedhoes

7. Een fijn boek in bed lezen

8. Extra lang onder de douche staan

9. Een massage

10. Mezelf lekker insmeren met bodylotion

11. Iets lekkers voor mezelf koken

12. …….

Ga er voor zitten en maak je eigen troetellijst!

Van alleen al het nadenken over wat je fijn en prettig vind ga je je goed voelen.

De moraal van dit verhaal is dat je een keuze hebt; blijf je hangen in het missen, het verdriet of de teleurstelling óf pak je jezelf bij elkaar en zorg je goed voor jezelf, verwen en troost je jezelf. Hoe verwen jij jezelf? Waardoor ga jij je beter voelen?

Ik hoor het graag! Reageer op deze blog. Heb je moeite met goed voor jezelf te zorgen of heb je behoefte aan begeleiding met het verwerken van je scheiding, dan is het 7 Stappen traject ‘Opbloeien-na-scheiding’ wellicht iets voor jou! Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.