Menu

Het belang van een goed ouderschapsplan bij scheiding

ouderschapsplan opstellen

Ouders die gaan scheiden zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor hun minderjarige kinderen. Deze verplichting geldt ook voor mensen die samenwonen, samen kinderen hebben en uit elkaar gaan. Het ouderschapsplan kunt u onder meer als een hulpmiddel zien. Een hulpmiddel om na te denken over de tijd die komen gaat. Uw nieuwe toekomst. Een tijd waarin u elkaar niet meer dagelijks ziet en niet meer dagelijks spreekt. Scheidingsplanner Paul Vilain en Coach Elisa Schröder voeren in deze video een gesprek over het belang van een goed ouderschapsplan bij een scheiding. Daarnaast geven wij u graag nog een tweetal tips;

Ouderschapsplan voorbeeld downloaden

Veel ouders vinden het lastig om een ouderschapsplan op te stellen. En dat is ook logisch, want het gaat niet alleen om bij wie de kinderen gaan wonen en wat de hoogte van de kinderkosten zijn. Minstens zo belangrijk zijn vragen zoals hoe u uw eigen rol als ouder ziet, wat u belangrijk in de opvoeding van uw kinderen vindt en hoe u met elkaar gaat communiceren.

Om u op weg te helpen, kunt u hier van het ouderschapsplan een werkmodel/voorbeeld downloaden. Met het werkmodel/voorbeeld kunt u in eigen tempo een basis leggen voor de afspraken.

ouderschapsplan

ouderschapsplan meerdere kinderen

Ouderschapsplan herzien

Bent u al gescheiden? Er kunnen situaties ontstaan, waardoor u het ouderschapsplan moet herzien. Bijvoorbeeld omdat in de praktijk blijkt dat bepaalde afspraken toch niet werken. Of omdat u of uw ex-partner een nieuwe relatie heeft. Of omdat uw kinderen andere wensen en behoeften hebben gekregen, omdat ze ouder zijn geworden. Bijvoorbeeld als uw kind van de basisschool naar de middelbare school gaat. Ook een verhuizing in verband met een nieuwe relatie of een andere baan kan een aanleiding zijn om het ouderschapsplan te herzien.

Evalueer het ouderschapsplan dus en stel u regelmatig zelf de volgende vragen: hoe loopt het? Wat kan eventueel anders? Hoe ervaren de kinderen de gemaakte afspraken? Moeten we nieuwe afspraken maken die beter werken? Als de uitkomst is dat er zaken aangepast moeten worden, laat dan het ouderschapsplan herzien. We geven hierbij als tip mee om bij het opstellen van het ouderschapsplan meteen de afspraak op te nemen dat u bijvoorbeeld samen jaarlijks het plan gaat evalueren en waar nodig gaat wijzigen.

De Scheidingsplanner

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Goed communiceren na je scheiding als ouders in plaats van partners doe je met woorden. Maar hoe vind je nou de juiste woorden? Bekijk de vlogLees verder > communiceren na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.