Menu

Het moet erin! Het moet eruit!

fifty shades of grey Lisette Thooft

Lisette Thooft, publiciste, schreef naar aanleiding van het succes van Fifty Shades of Grey, de volgende blog, bekijk ook vooral het filmpje!

Dominante mannen. Waarom willen vrouwen zich onderwerpen in de slaapkamer?

Opmerkelijk, het megasucces van de pulproman Fifty Shades of Grey, door E.L.James, pseudoniem van de Engelse Erika Leonard. Het verhaal: de 21-jarige Anastasia Steele wordt verliefd op de 27-jarige multimiljonair Christian Grey, die aan sm doet. ‘Dus jij bent een sadist?’ vraagt ze hem verbaasd. ‘Ik noem mijzelf Dominant,’ antwoordt hij. ‘Ik wil dat jij je in alle opzichten aan mij overgeeft.’ Ze gaat er acuut van soppen. Voor die overgave van haar heeft hij een arsenaal aan sm-apparatuur nodig. Maar in het derde boek van de trilogie schijnt hij te ‘genezen’ van zijn perverse voorkeur, door de oprechte liefde die er tussen de twee ontstaat. Het eindigt romantisch, zoals het hoort.

Miljoenen vrouwen, wereldwijd, vallen voor dit boek, dat abominabel slecht geschreven schijnt te zijn – ik heb het niet gelezen. Weet eerlijk gezegd ook niet of ik dat ga doen. Maar ik vind het gegeven wel bloedinteressant. Waarom fantaseren vrouwen zo graag over onderworpen worden door een dominante man, in de slaapkamer althans? Volgens een onderzoek van Psychology Today, meldt het Volkskrant Magazine, doen tussen de 31 en 57% van de vrouwen dat. Een zekere Laura zegt dat je als doorsnee vrouw tegenwoordig zo druk bezig bent je eigen leven onder controle te krijgen, dat het heerlijk is om te lezen over iemand die de controle helemaal uit handen geeft.

Dat lijkt mij de kern. Vrouwen zijn van nature controlfreaks en dat wordt steeds erger, lijkt het wel, door de emancipatie, de hoge opleidingsgraad van vrouwen, hun toenemende inkomen en belang op de arbeidsmarkt. En dan snak je ernaar de teugels te kunnen loslaten. Maar ja, dat kan niet, want als je de controle verliest, gaat alles natuurlijk fout. Aan een man de leiding geven? Dat nooit!

Maar vooral in bed is het helemaal niet leuk als je zelf voortdurend de leiding hebt. Je eigen macht erotiseert niet, voor een vrouw. Of je moet zelf toevallig een sm-dominatrix zijn en er wel op geilen… De percentages vrouwen die daarover fantaseren zijn mij niet bekend, maar ik schat ze veel lager dan die 31-57% die liever dromen over hun eigen totale overgave.

Ik denk dat Barry Long toch wel gelijk had in wat hij zei en schreef over seks tussen mannen en vrouwen. Long was een tantrische goeroe en hij predikte dat vrouwen in bed maar één ding willen en dat is: zich totaal kunnen overgeven aan een man. Want, zei Long, als ze dat doen, dan komen er uit hun vagina exquise energieën los, goddelijke energieën en dat is eigenlijk het werkelijke doel van seks. Dat is wat vrouwen gelukkig maakt, en het is ook waar mannen eeuwig naar hunkeren. Maar het lukt slechts zelden om dat punt te bereiken, omdat mannen doorgaans veel te snel klaarkomen. Dat komt dan weer doordat mannen zich steevast overgeven aan hun eigen lust, lang voordat de vrouwen zo ver zijn dat zij zich helemaal kunnen laten gaan, kunnen toevertrouwen en overgeven. Want daarvoor moet je voelen dat die man echt van je houdt, en dat hij zich kan inhouden, kan beheersen. Dat hij sterk genoeg is om jouw overgave aan te kunnen.

Sommige mannen geloven oprecht dat vrouwen graag willen dat de man zich overgeeft aan de vrouw, in bed. Ze roepen of kreunen bijvoorbeeld op het moment dat ze klaarkomen: ‘Totale overgave!’ Als vrouw lig je daar dan met zo’n overgegeven man en je denkt: tja. Ik had nog wel even door willen gaan, of zo.

Maar het ziet ernaar uit dat veel mannen eigenlijk wel weten dat vrouwen dat niet zo fijn vinden. Dat vrouwen een man liever sterk hebben dan zwak – overal, maar vooral in bed. En een man die zichzelf niet kan beheersen is natuurlijk zwak. Ik denk dat er daarom zoveel gewelddadige porno is. Mannen verhullen hun zwakheid met geweld.

Het succes van Fifty Shades wordt veroorzaakt door de enorme verwarring die er heerst op dit gebied. We hebben de seksuele revolutie gehad waarin luid werd verkondigd dat klaarkomen het doel van seks is en dat iedereen recht heeft op orgasmes. Dat zijn we allemaal gaan geloven. De seksuele revolutie was nodig, maar zoals alle revoluties was er ook een vette foutfactor ingebakken en die ligt hier, denk ik. Orgasmes zijn alleen het doel van seks als je uitgaat van de mens als dier; als seks dient voor de voortplanting en als je gelooft dat wij evolutionair nog steeds in het prehistorische stadium verkeren. Quod non. Voor mensen, zelfbewuste wezens die zich voortdurend verder ontwikkelen, is het doel van seksualiteit niet het orgasme, maar de uitwisseling van mannelijkheid en vrouwelijke energie. Er zit een enorme paradox ingebakken.

Een vrouw is biologisch gebouwd als holte die gevuld moet worden, en het fysieke gebaar van vrouwelijkheid is: ‘Het moet erin!’ Daardoor is een vrouw geneigd te omvatten, te omarmen, maar ook te grijpen, en ja, ook de controle te grijpen. Een man daarentegen heeft een gespannen volte en het gebaar is: ‘Het moet eruit!’ Biologisch is hij gericht op loslaten, zich laten gaan.

Als ze allebei op dat biologische vlak blijven, komen er kindertjes van.

Willen ze ook gelukkig worden als mens en zich innerlijk of spiritueel ontwikkelen, dan moeten ze precies het tegenovergestelde doen. De vrouw moet leren ontspannen en loslaten, zich overgeven, en de man moet leren zichzelf te beheersen, sterk te staan, overeind te blijven en de zuigende seksualiteit van zijn vrouw aan te kunnen.

Daar heeft hij geen zweepjes of touwen bij nodig. Het enige waarover hij dominant moet worden, de baas, is zijn eigen lust, zijn neiging om zich willoos te laten gaan.

In dit filmpje legt Lisette op heerlijk simpele en plastische wijze de verschillen tussen man en vrouw uit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.