Menu

Behandelt de narcist je kind als gouden kind of als zondebok?


‘Hij focust op mijn dochter. Die versterkt zijn imago. Al moet de aandacht voor haar wijken als zijn nieuwe vriendin met haar kind er is. Mijn zoon laat hij links liggen. Die verwoordt het zelf heel goed: mijn vader wil mijn vader niet meer zijn”.

Heel verschillend

Nienke heeft twee kinderen samen met haar ex. Een ex waarvan ze vermoedt dat hij een narcist is of in ieder geval narcistisch gedrag laat zien. Ook naar zijn kinderen en daar maakt ze zich de meeste zorgen om. Uit haar verhaal blijkt wel dat het gedrag per kind heel verschillend kan zijn.

Ingezet in het spel

Vaak wil een narcist helemaal geen kinderen. Ze kosten tijd en aandacht en nemen de aandacht van hem of haar weg. Waarom kiest een narcist er dan toch voor? Kinderen kunnen worden ingezet om de partner aan zich te binden en na de relatie om hem of haar te treffen. Want daar gaat het om: de ex-partner mag niet gelukkig zijn. Daar worden de kinderen bij ingezet. Zeker als de narcist het gevoel krijgt zelf steeds minder vat te krijgen op zijn of haar ex. Een van de narcistische gedragingen naar kinderen is verwaarlozing.

Verwaarlozing kent vele vormen:

  • Gebrek aan liefde of alleen maar voorwaardelijke liefde.
  • Gebrek aan gevoel, zowel het tonen als in meeleven.
  • Gebrek aan aandacht, of dan weer wel, dan weer niet.
  • Gebrek aan (gezond) voedsel.
  • Gebrek aan (voldoende) hygiëne.
  • Gebrek aan (medische en/of psychische) zorg. 
  • Gebrek aan kind mogen zijn. 

Geen onverdeelde aandacht

In Nienkes voorbeeld gaat het om aandacht geven. Onverdeelde aandacht. Beiden kinderen komen hier structureel aan tekort als ze bij hun vader zijn. De dochter wordt op handen gedragen tot er ‘iets beters’ voorbijkomt. Dan doet ze er niet meer toe. De zoon wordt überhaupt genegeerd. Deze kinderen worden (deels) niet gezien. Iets wat je zelf zeker ook zult herkennen uit je relatie. Dit is zo schadelijk.

Gouden kind

Nienkes dochter kun je zien als het golden child, het gouden kind. Dat is het kind dat dat aandacht krijgt waar het het imago van de narcist versterkt, maar alleen op dat punt. Het golden child wordt ook het meest ingezet naar de andere ouder. Er wordt een bondje mee aangegaan tegenover die ouder en vaak ook naar de andere kinderen uit het gezin.

Zondebok

Nienkes zoon kun je zien als de scapegoat, de zondebok. Dat is vaak het kind dat in gaat tegen het gedrag en/of het negeert. Dit kind krijgt geen of negatieve aandacht. Het krijgt overal de schuld van, ook van wat het gouden kind doet. Maar of ze nu het gouden kind of de zondebok zijn, beiden ontberen boordnodige aandacht. En de bevestiging dat ze er mogen zijn zoals ze zijn, in álle facetten en vlakken van hun leven. Beiden krijgen ze het niet. Beiden zullen ze er alles aan doen het toch te krijgen van hun vader.

Narcist of co-dependent?

Heel zwart wit gezien volgt het gouden kind in de voetstappen van de narcist. Volgt het voorbeeld waar het mee te maken heeft op. De zondebok komt aan de andere kant te staan, de kant van de co-dependent, en de kans is groot dat hij of zij in relaties narcisten aantrekt. Gelukkig hoeft het niet zo zwart wit te zijn. Want jij bent er ook nog! Je bent het tegengif. Het andere voorbeeld, het voorbeeld hoe het leven ook kan zijn. De veilige haven voor je kind.

Veilige haven

Je kunt je kind leren wat het normale leven is. Wat onverdeelde aandacht en onvoorwaardelijke liefde is. Dit doe je door er voor je kind te zijn. Door je kind dit voor te leven en de juiste dingen te zeggen en te doen en andere dingen juist niet. Door het op te vangen in de emoties en zelf te leren sterk te staan tegenover het gedrag. Hiermee help je je kind keuzes te maken, een andere koers te varen.

Voor je kind gaan staan

Ik leer je graag hoe je dit doet in de training ‘Met je kind sterk staan tegenover narcistisch gedrag’. Je kunt kiezen voor de groepstraining met lotgenoten. Andere ouders die weten waar je het over hebt. Je hoeft niets uit te leggen. Je hoeft je niet te verdedigen. Je vindt er alleen begrip en erkenning. Je leert van en met elkaar. Je kunt ook kiezen voor de maatwerktraining. Deze training doe je samen met mij, helemaal toegespitst op waar jij en je kind(eren) tegen aanlopen.

Klik hier voor meer informatie over de training. 

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 3 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.