Menu

Hoe vertel je het de kinderen? Advies van een scheidingscoach

Hoe vertel je het de kinderen

Uit elkaar gaan is voor de meeste mensen een emotioneel proces. En terwijl je zelf nog nauwelijks kan bevatten dat je leven op zijn kop staat, moet je het ook nog eens aan de kinderen vertellen dat papa en mama voortaan ieder hun eigen weg gaan. De manier waarop, de leeftijd van de kinderen en natuurlijk het karakter van de kids maakt dat het in het ene gezin gemakkelijker verloopt dan in het andere gezin. Vrienden van mij die er enorm tegenop zagen om het hun drie pubers te vertellen dat ze uit elkaar gingen, waren stomverbaasd over de reacties. Schouderophalend gaven de pubers commentaren als “okay, dat zagen we wel aankomen”, “wat doen we met de Playstation” en “mogen we wel zelf onze nieuwe kamer inrichten”. Na een kleine 15 minuten wilde de eerste al weg “kan ik naar mijn vrienden gaan?” En zo zaten mijn vriend en vriendin binnen 20 minuten weer met z’n tweeën op de bank, stomverbaasd dat het zo gemakkelijk was gegaan.

Hoe vertel je het de kinderen?

Gemiddeld zijn pubers nou eenmaal erg op zichzelf gericht. Al stort de hele wereld om hun heen in, zij gaan verder met hun eigen ding. Helaas geldt dat voor de meeste kinderen niet. Als papa en mama uit elkaar gaan, of je nou getrouwd bent of niet, is dat voor veel kinderen een traumatisch moment. Wij adviseren altijd om het gesprek met je kinderen goed voor te bereiden. Verplaats je in je kind en besef dat een kind van 6 jaar of jonger cognitief nog niet ver genoeg ontwikkeld is om een scheiding überhaupt te begrijpen. Het is in ieder geval van belang dat je eerlijk bent. Vertel een kind altijd kort wat de reden is van de scheiding. En benadruk altijd dat je beiden ook na de scheiding evenveel van je kind blijft houden, dat zal nooit veranderen. Als kinderen iets ouder zijn dan kan het zijn dat ze zich schuldig voelen. Ze hebben dan soms het idee dat zij de oorzaak zijn van de scheiding en zullen er dan ook alles aan doen om het weer terug te draaien. Een verantwoordelijkheid die je natuurlijk nooit bij je kind wil neerleggen. Ook hierin adviseren wij duidelijke signalen. ‘De scheiding is een beslissing van papa en mama. Jij kunt hier niets aan doen!’ Het is belangrijk om dit ook daadwerkelijk te benoemen tijdens het gesprek met je kinderen.

De inkoppers

En dan zijn er nog tips die wellicht voor zich spreken, maar waar in de praktijk niet altijd over nagedacht wordt. Zorg dat je samen het gesprek aangaat met je kinderen. Het is een heel belangrijk signaal waarbij je eigenlijk meteen aangeeft; ‘we wonen straks niet meer bij elkaar, maar sommige dingen doen we wel samen, zoals dit gesprek’. En spreek daarbij zoveel mogelijk af wie wat zegt. En vooral dat laatste. Want als de één wordt overvallen door hetgeen de ander vertelt, is dat heel vervelend.
Kies niet alleen een goed moment, maar ook een goede plek. Een plek waarvan je weet dat de kinderen zich op hun gemak voelen. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. En last but nog least vertel het, als je meerdere kinderen hebt, tegelijkertijd. Kinderen kunnen dan steun bij elkaar zoeken en horen zo in een keer hetzelfde verhaal waardoor er geen verschillende versies van de scheidingsmelding zijn.

Google

Voor tips en tricks mag je ons altijd bellen. Maar je kunt zelf op internet ook al heel wat adviezen vinden om je voor te bereiden op het gesprek met je kind(eren). Zelf vond ik het forum ‘VillaPinedo’ heel verhelderend. Hier vindt je tientallen reacties van jongeren. Je leest welke vragen ze hebben en welke onzekerheden er zijn. Goed om eens door te kijken en je af te vragen of dezelfde type vragen ook bij jullie zouden kunnen spelen.

Hulp nodig bij een goede voorbereiding van een soort gelijk gesprek? Neem contact met ons op om te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Annegien Hanemaaijer

Onze scheidingscoach.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.