Menu

Hypotheekrente historisch laag

hypotheekrente

Net gescheiden en klaar voor de nieuwe stap in je leven? Je eigen stulpje, een lening afsluiten, maar kun je dat wel betalen? Een eerste positief punt is de zeer lage hypothecaire rente. Nooit was het goedkoper om te lenen voor een eigen woning. Maar wat betekent dat voor jou en wat als de hypothecaire rente later opnieuw stijgt? Wij zoeken het voor jou uit.

Daling hypotheekrente
Al sinds 2015 staat de hypotheekrente op het laagste punt in drie decennia. Nooit eerder was het dus zo goedkoop om te lenen voor een huis. Op 27 mei 2016 verlaagde kon je een hypotheek van ABN AMRO zelfs voor onder de 1% afsluiten. Economen schatten dat de hypotheekrente bovendien nog 1 tot 2 jaar lang zo historisch laag blijft. De oorzaak ligt bij het Europees monetair beleid dat zeer voordelig geld leent aan de Europese banken. Deze banken kunnen daardoor ook een lagere rente doorrekenen aan hun klanten.

Praktisch voorbeeld
In mei 2011 rekenden banken nog een hypotheekrente aan van 6,2% (rentevast 20 jaar), ongeveer 5 jaar later rekenen zij voor eenzelfde lening slechts 2,7%. We vergelijken de bruto maandlast in 2011 (6.2%) en wat je nu zou moeten betalen voor diezelfde lening (2.7%).

  • Geleend bedrag: €250.000
  • Vast 20 jaar
  • Bruto maandlast (6,2%): €1.820
  • Bruto maandlast (2,7%): €1.349

Voor eenzelfde lening betaal je nu dus een pak minder interesten waardoor je de bruto maandlast draaglijker kan houden of kan kiezen voor een kortere aflossingstermijn (met een nog lagere rente tot gevolg).

Wat als de hypotheekrente in de toekomst opnieuw stijgt?
De hypotheekrente kan op twee manieren geregeld worden. Er kan gekozen worden tussen een vaste of een variabele rente. In het eerste geval betaal je iedere maand hetzelfde bedrag voor de huidige rente. In het tweede geval evolueert de rente gewoon verder doorheen de tijd. Momenteel is het uiteraard interessanter om te kiezen voor een vaste rente en langdurig te genieten van dit voordeel. Een latere stijging van de hypotheekrente heeft dan op jou geen invloed. Heb je al een huis gekocht aan een hogere rente? Geen probleem: je kan op ieder moment overstappen naar een vaste rente opdat ook jij kan profiteren van deze lage rente.

Meer weten?

Contacteer voor meer info je bank of  hypotheekadviseur. Zij maken graag een persoonlijke afspraak met jou om een en ander te bespreken of uit te leggen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.