Menu

Vier-als-samengesteld-gezin-de-kerst-anders

alleen kerst vieren

alleen kerst vieren

Deze als vraag verkleedde noodkreet, heb ik de laatste weken regelmatig langs horen komen. Sinds het ‘Christmas, the most wonderfull time of the year!’ door de winkels galmt, komen de dubbele gevoelens naar boven drijven ……..

Kerst betekent toch immers het feest van nieuw leven en licht in de duisternis? De verwachtingen die wij van Kerstmis of de Kerst hebben, leggen onbedoeld een hoge druk op onze schouders. Het gezellig of leuk moeten hebben, de gerechten moeten exquise zijn, de boom moet nog mooier dan vorig jaar, de versieringen in huis moeten nog origineler en nog meer op elkaar afgestemd en ………………………. ach ja ook graag sneeuw en het plaatje is compleet.

Moeten!!

Je kunt jezelf afvragen of het zo hoog neerleggen van de bekende lat wel wijs is, en je eigenlijk niet je eigen teleurstellingen of stress aan het creëren bent. Zou het niet beter zijn om vaste patronen los te laten, los van hoe vroeger Kerst werd gevierd en los van de perfectie? Volgens mijn bescheiden mening, hebben mensen die dit inzien en ernaar kunnen handelen, dé sleutel in handen voor een bijzonder mooie periode in de donkere dagen voor en na Kerst.

Mensen die mijn blogs vaker lezen, weten dat ik groot voorstander ben van ieders betrokkenheid bij verandering. Ook hier is dit zeker het geval en zal het je niet verbazen dat ik het met elkaar ideeën bedenken, spuien en uitvoeren zeer kan waarderen! De kalkoen gaat hoppakee van tafel en maakt plaats voor een ‘ieder maakt zijn eigen gerechtje’, de al dan niet geglazuurde kersttulband wordt geofferd voor ander niet te versmaden zoetigheid. De kerstboom gaat zeker niet gevuld worden met die door ouders verantwoord bij elkaar gezochte ballen en slingers! Nee, die boom gaat gevuld worden met ieders eigen inbreng; van zelf gemaakte poppetjes en sterren, eetbare kransjes tot aan totaal niet bij elkaar passende gekleurde ballen. De traditionele kerstwandeling kan met weinig moeite worden aangepast naar bijvoorbeeld een speurtocht met als einddoel het vinden van een ‘schat’. Een schat die een nieuwe opdracht kan bevatten of een uitnodiging kan zijn voor een gezamenlijk samenzijn in café of restaurant. Schaatslessen zouden ook wel hoog kunnen scoren op de lijst met zelfspot en daarmee gelijkertijd je kwetsbaarheid tonende. Door het – nota bene van de Walt Disney company afkomstige – ‘outside the box’ denken, kun je met elkaar je voordeel doen en hét verschil maken tussen moeten en durven genieten.

Als je nu denkt ‘ja allemaal leuk en aardig, maar dit is voor ons gezin te perfect’, dan ben je al een hele grote stap verder dan je zelf wellicht denkt. Het inzien van mogelijke beperkingen is grote winst, winst met hoofdletter W. Je realiseert je namelijk de lastige fase waarin je nu verkeert. Een fase waar elkaars gezelschap helemaal niet vanzelfsprekend is. Een fase waarin nog veel boosheid zijn eigen rol opeist. Niet ontkennen, maar juist omarmen is dan mijn devies. Bespreek met elkaar wat wel kan, wat je juist niet van elkaar verwacht. De openheid en het begrip zullen zalvend werken. Het niet hoeven, het gehoord worden en de ruimte krijgen zijn juist in deze periode een groot geschenk en vergt moed. Moed moet, maar je moet het maar op kunnen brengen. Soms mag ik getuige zijn van dergelijke zelfopoffering en het maakt dat ik daarvoor diep mijn hoed afneem, een welverdiend CHAPEAU is hier op zijn plaats!

Rest mij om iedereen een waardevolle Kerst en een gezond en gelukkig 2013 toe te wensen!

NB: om 2013 fris te starten zonder problemen, wijs ik u op de kortingsactie van € 50,= voor het eerste dubbele consult in december.

Hartelijke groet Marianne Smulders

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.