Menu

Je kind je grootste leermeester?

kind als leermeester

Wanneer je als ouders gaat scheiden heb je meestal al een aantal jaren opvoeden achter de rug.
Hoe willen jullie, ondanks de scheiding, omgaan met elkaar en met je kind(eren)?
Er ligt een uitdaging voor ieder van ons.

Toen ze klein was

Vroeger, toen ik weleens zonder riem om in de auto wegreed, zei mijn dochter: “Mam, je moet je riem om doen!” Ik had dan twee keuzes:

“dank je wel” of “bemoei je met je eigen zaken”!

Ik koos de eerste reactie en sloeg daarmee meerdere vliegen in één klap;

– zij voelde zich gehoord,

– zij leerde om zaken die niet juist zijn aan te kaarten

– ze zag een moeder die luisterde en corrigeerde wat niet juist was.

Nu

Nu confronteert deze dame, inmiddels 19, me regelmatig met mijn eigen onvermogen. We lachen er om, soms lach ik als een boerin met kiespijn.

Ik leer van haar, zij leert van mij en toen ze kaders nodig had kreeg ze mijn autoriteit in plaats van een autoritaire moeder.

Dat is niet vanzelf gegaan, daar heb ik veel voor moeten leren en afleren.

Er zijn veel inzichten aan vooraf gegaan.

Een les

Hoe vaak overkomt het ouders dat een kind iets zegt waar wijsheid, waarheid en/of een les in zit ….voor ons. Ook en vooral in de periode van de scheiding hebben onze kinderen vaak rake waarnemingen.

Herken je dit? Hoe vaak kunnen we dat niet horen? Omdat we ons betrapt of aangevallen voelen, omdat we ons schuldig voelen of omdat we vinden dat een kind ons de les niet mag lezen?

Wat gebeurt hier? Kun je luisteren voorbij cultureel erfgoed, familiepatronen, ideeën en meningen?

Reactiepatronen

Allereerst heb ik moeten onderkennen dat een groot deel van mijn dagelijkse communicatie bestond, en nog regelmatig bestaat uit reactiepatronen.

Ik begon door te krijgen dat die reacties niets te maken hadden met de situatie op dat moment en dat ik het contact met mijn kind kwijt ben wanneer ik reageer vanuit een (oude) gedachte in plaats van contact te maken in het moment, te luisteren, een vraag te stellen en aanwezig te blijven.

Ik zeg erbij, dit is geen eenvoudige en zeker geen korte weg. Zoals ik er naar kijk is dit wel een ‘juiste’ en bewuste weg.

Luisteren

Een moeder staat in de deur van de kamer van haar puberdochter en zegt: “Ik wil dat je je kamer opruimt”. Dochter antwoordt: “Bemoei je met je eigen zaken”. Wanneer een kind dit zegt heeft het een dergelijke reactie vast eerder gehoord!

Ik geloof, en heb ervaren dat als een jong kind zich niet gehoord voelt, de ouders dat later op hun brood krijgen.

Begin met het vervangen van reactiepatronen voor juiste/wijze/volwassen antwoorden met als resultaat een betere communicatie met je (ex)partner en je kind(eren).

Oefeningen en aanwijzingen om tot wijze antwoorden te komen.

  • Ga iedere morgen voor je op staat 10 minuten stil rechtop in bed zitten. Met je ogen geloken (je blik ongeveer een halve meter schuin voor je). Je luistert naar de geluiden om je heen, in huis, buiten. Niets meer en niets minder. Kijk of je puur kunt luisteren en stel jezelf af en toe de vraag: “kan ik luisteren zonder mening”?

Of je het nu meditatie noemt of stil de dag in gaan, maakt niet uit. Verleng de tijd naarmate je merkt dat je er gedurende de dag profijt van hebt.

  • Wanneer je reeds mediteert zul je herkennen dat het concentreren van de geest, het toestaan van wat er is in ieder moment een sleutel is tot bewustzijn en een voorwaarde om inzicht te krijgen in de almaar doordenderende gedachtestroom waar onze reactiepatronen uit voort komen.
  • Daarmee ben je nog geen fijne ouder, want zodra je in alle rust van dat kussen afkomt is daar die jengelende peuter, boze puberdochter of aandacht vragende zoon. Je redt het niet met meditatie en aandacht oefeningen alleen.

Inzicht en een Zomers aanbod!

Wanneer onze meditatie diep genoeg is komt de tijd dat we dieper inzicht in en begrip van onze geest kunnen krijgen, evenals van de aard en betekenis van onze emoties. Ben je iemand die al langere tijd mediteert, qi gong, Tai chi of yoga beoefend, dan ben je welkom om een “Zen Voor Jou” dag mee te doen.
Speciaal via deze blog krijg je eenmalig 25% korting! Kijk of er een datum is die je past of neem zelf minimaal 3 mensen mee, dan prikken we een datum. http://www.zenvoorjou.nl/

Resultaat

Wanneer we echt naar onze kinderen luisteren en bereid zijn om ons te blijven ontwikkelen, kunnen onze kinderen onze grootste leermeesters zijn.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.