Menu

Daniël blogt: kinderen en scheiding, worden ze socialer?

kinderen en scheiding

kinderen en scheidingKinderen en scheiding is geen goede combinatie. Scheiden is schadelijk voor kinderen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ongelukkig getrouwd blijven is echter nog slechter. Kinderen moeten in ieder geval leren dat er in bepaalde gevallen geen echte goede oplossingen meer zijn en we moeten kiezen voor het minst slechte. De vervelende taak van een ouder om je kinderen slecht nieuws te geven en ze diep in hun ziel te treffen. En daarna ga je met alle goede bedoelingen de schade zo veel mogelijk beperken. Voor zover een vechtscheiding dat niet onmogelijk maakt. En menig ouder is dan ook trots op de schadebeperking. Ik ben er echter niet trots op. Ik zie het als het minste wat ik kan en moet doen. Het is mijn puinhoop die ik ook zelf mag oplossen. De slachtoffers ondersteunen is wel het minste wat ik kan doen.

En anderhalf jaar na mijn scheiding hebben de kinderen het er zichtbaar nog steeds moeilijk mee. Natalya heeft nog steeds het liefst dat mamma weer bij me komt wonen. Ze staat zelfs haar bed er voor af. En geloof me, ze meent het. Als mijn ex ja zou zeggen, rent ze meteen naar boven om al haar driehonderd knuffelbeesten uit haar bed te halen. En alle argumenten waarom het niet kan schuift ze gewoon opzij. Het gaat nu immers over wat zij diep in haar hart wilt. En als ouder zie ik de inmiddels droge traan in haar ogen terwijl ik uit leg dat het niet gaat gebeuren.

Op school komt er vervolgens een een nieuw meisje. Een gevalletje pleeggezin. De omgeving waar dat kind uit komt, geeft een scherp perspectief. En Natalya ziet dat ook. Als de traantjes komen bij het kind dat bij mamma weg is en moet wennen aan een nieuw gezin weet Natalya de link te leggen. Ik hoor haar praten over het wennen aan een nieuwe mamma. En dat dit een beetje raar is in het begin, maar dat nieuwe mamma’s erg lief zijn. En je echte mamma blijft je echte mamma. Wat er ook gebeurt. Ze deelt ook de rest van haar ervaring en vat het samen met dat het in het begin best wel raar is, maar dat alles wel goed komt. Natalya heeft er ook een broertje en zusje bij gekregen en daar kan je dan ook mee spelen.

En zowaar is er iets gebeurd. Natalya kan dit meisje een beetje geruststellen niet ondanks, maar doordat ze een scheiding heeft meegemaakt. Ze kan begrip en empathie tonen op basis van haar eigen ervaring. Ze gaat de vriendschap zonder twijfel aan en geeft hoop dat het wel goed komt zo. Ze zit er niet positief of negatief in. Ze gaat in feite om met de situatie die er is. Weliswaar buiten haar schuld, maar het is mij wel duidelijk geworden dat ze haar weg wel vindt. Ze weet blijkbaar met haar vier jaar al het verschil tussen wat ze zou willen en wat er is. En ze weet dat er ook positieve kanten zitten aan haar situatie.

Het is blijkbaar de ouder die in dit geval de volgende stap moet maken. Ik moet de vraag over waar we mamma moeten laten niet meer als een relevant gesprek ervaren waar ik mijn begrip kan tonen. Natalya heeft nu meer baat bij alles wat voorwaarts is en niet wat achterwaarts is. Ze weet wat ze mist en dat zal wel blijven. Ik weet ook wat ik mis aan mijn ouders, maar weet heel goed dat dit nooit beter gaat worden. En, nu ik er over nadenk, ik heb in mijn tijd ook begrip getoond voor anderen uit een minder dan ideale thuissituatie. Tot op de dag van vandaag heb ik er zelfs baat bij. En dat is toch een onbedoeld cadeau voor haar toekomst.

Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 8
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.