Menu

Hoe los je spanningen in samengesteld gezin op?

samengesteld gezin, stief moeder

samengesteld gezin, stief moeder

Samengesteld gezin: vader, nieuwe partner en 3 kinderen, zij wonen bij vader.

Vader, nieuwe partner en dochters komen samen. Zij wonen 3 jaar samen met zijn kinderen. De laatste maanden zijn er veel spanningen tussen de jongste dochter en het hele gezin. Met name de stiefmoeder heeft het zwaar te verduren, het lijkt erop dat alle boosheid van de dochter afgereageerd wordt op vaders vriendin.

De ex (en moeder) van de kinderen heeft zichzelf, afgelopen zomer wekelijks uitgenodigd in het zwembad van het gezin.

We maken met het hele gezin de 2 kolommen. Een kolom met wat er goed gaat en een kolom met de zorgen. We beginnen met wat er goed gaat. Alle gezinsleden behalve de jongste dochter kunnen benoemen wat er goed gaat.

Daarna maken we de kolom met waar de zorgen liggen.

Iedereen benoemt dat er veel spanningen zijn. Alle gezinsleden hebben er veel last van. Heel concreet benoemt iedereen zijn zorgen.

Vervolgens worden de patronen duidelijk: de jongste dochter is onbereikbaar. Vader geeft aan dat hij hier helemaal klaar mee is. Zij moet ophouden met haar storende gedrag. Tegelijkertijd geeft hij aan dat hij het anders wil. Hij wil dat zijn dochter het naar haar zijn heeft in het nieuwe gezin. Vader kan dit benoemen. Maar vervolgt zijn zin met opmerkingen dat zij normaal moet gaan doen. Vader krijgt terug hoe hij zijn dochter benadert.

Vaders vriendin geeft aan dat zij graag contact wil met de jongste dochter. Nadat deze dochter ruim een half uur niet heeft deelgenomen aan het gesprek, kan zij aangeven dat vaders houding verwarrend is en dat de rol van haar eigen moeder niet duidelijk is.

Als haar moeder komt zwemmen, verlangt zij terug naar de tijd dat ouders nog samen waren. Moeder gedraagt zich dan alsof het haar huis nog is.

Vader besluit hierop dat hij contact gaat zoeken met zijn ex. Hij gaat haar zeggen dat het haar huis niet meer is; hij heeft haar immers uitgekocht. Partner van vader voelt zich hierdoor gesteund en kan meer haar positie innemen.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 15
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.