Menu

Meer (v)echtscheidingen door aantrekkende huizenmarkt

(v)echtscheidingen

Zoals de meeste lezers zullen weten, strandt gemiddeld 1 op de 3 huwelijken/partnerschappen en dat is al jaren zo. Het aantal mensen dat getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft en jaarlijks uit elkaar gaat, bedraagt zo’n 35.000. Helaas zit dit getal sinds afgelopen jaar in de lift. Hoe komt dit?

Stijgende huizenprijzen

Dit heeft alles te maken met de aantrekkende huizenmarkt. Na de crisis, die losbarstte in 2008, kwamen veel huizen ‘onder water’ te staan (hypotheek hoger dan waarde huis), waardoor veel koppels noodgedwongen bij elkaar moesten blijven, terwijl ze eigenlijk wel uit elkaar zouden willen. De portemonnee liet het simpelweg niet toe.

Nu de huizenmarkt aantrekt en weer veel huizen ‘boven water’ komen te staan, schept dit mogelijkheden voor koppels die zonder elkaar verder willen. Opeens blijft er geen restschuld meer over bij eventueel verkoop. Zodoende is dit een wrange bijkomstigheid van de aantrekkende economie.

Niet snel rijk rekenen

Toch moeten deze (v)echtscheiders zich niet te snel rijk rekenen. De restschuld is in sommige gevallen weliswaar weggepoetst (alhoewel dat hoofdzakelijk geldt voor Amsterdam), maar scheiden is natuurlijk erg kostbaar.

Zo zijn er de bekende alimentatiekosten, de kosten voor de advocaat en kosten van de uitspraak van de rechtbank. Maar daarnaast zijn er ook veel ‘praktische’ kosten, die maar al te snel over het hoofd worden gezien.

Zo is er de makelaarscourtage bij verkoop van het huidige huis (en aankoop van je nieuwe huis). En er zijn de verhuiskosten. Omdat er erg veel komt kijken bij een scheiding – en men daarenboven alleen is – laat men de op handen zijnde verhuizing meestal doen door een verhuisfirma. Op zich is daar niets mee mis, maar dit is natuurlijk wel duurder dan de verhuizing zelf regelen.

Voor je nieuwe huis moet je vervolgens nieuwe meubels aanschaffen en de overige zaken die bij een interieur horen. Hoewel je als het goed is de helft van de oude inboedel mee hebt gekregen zal nog veel ontbreken. Grote kans dat je dus nog een tv en/of een computer moet aanschaffen en de daarbij behorende tv- en internetabonnementen. Al met al kun je rekenen op duizenden euro’s extra kosten die niet direct met de formele, juridische kant van het scheiden te maken hebben.

Goed afwegen dus

De stijgende huizenmarkt maakt een scheiding dus in sommige gevallen financieel haalbaar en dat is winst. Reken jezelf echter niet te snel rijk, want er komen veel kosten bij kijken. Wanneer je de eventuele scheiding hoofdzakelijk vanuit financieel perspectief bekijkt, moet je deze andere kosten dus ook in ogenschouw nemen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos geeft in deze vlog 3 tips om je scheiding iets makkelijker te maken. In januari besluiten er relatief veel stellen om uit elkaar te gaan. Dit is een aantal jaar geleden ook bij Roos gebeurd. Zij weet hoe het voelt en wat er op je af komt. Met deze tips wordt deze nare periode Lees verder > 3 tips om je scheiding makkelijker te maken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.