Menu

Gespot op Linda.nl: een middelmatig huwelijk uitzitten maakt gelukkiger dan scheiden

1 reactie
scheiding

Mensen met een middelmatig huwelijk worden ongelukkiger na een scheiding dan wanneer ze bij elkaar bleven. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse socioloog Paul Amato.

Het is dus beter voor je gemoedstoestand om de sleur uit te zitten, dan op zoek te gaan naar iets anders.

Huwelijk

De socioloog volgde vijf jaar lang stellen, waarvan een aantal van elkaar scheidden. De helft van deze gescheiden stellen had te maken gehad met grote huwelijksproblemen. De andere helft had geen grote problemen, maar bestempelden het ook niet als een ‘droomhuwelijk’. De laatstgenoemde groep hoopte door de scheiding hun leven van een 6.5 naar een 9 te liften.

Jammer, maar helaas: dat gebeurde niet. Gemiddeld voelden deze mensen zich een stuk slechter na de scheiding dan ervóór. Een middelmatig huwelijk kan over de jaren ook weer beter worden. De eerste groep, die écht ongelukkig was in het huwelijk, werd gemiddeld iets gelukkiger van de scheiding.

Kinderen

Uit het onderzoek blijkt ook dat het verbreken van een middelmatig huwelijk voor kinderen moeilijker te verdragen is dan het verbreken van een slecht huwelijk. Als ouders vaak ruzie hebben en écht ongelukkig zijn, is het voor kinderen beter dat ze uit elkaar gaan. Maar wanneer er weinig aan de hand is, wordt er een stabiel gezinsleven bij ze weggehaald en schieten ze er zelf weinig mee op.

Scheiding

Dat een scheiding goed is voor kinderen omdat de ouders er gelukkiger van worden, is dus een fabel. Kinderen hebben minder last van een ongelukkig huwelijk en de ouders knappen er minder van op dan je zou denken. Onderzoek toont verder aan dat kinderen van gescheiden ouders meer gezondheids- en gedragsproblemen hebben en minder sterk zijn op sociaal, emotioneel en academisch gebied.

Een scheiding kan zelfs effect hebben op kleinkinderen: ze hebben meer kans op een lagere opleiding, huwelijksproblemen en een sterke band met hun ouders.

Bron: Linda.nl

Wat denk jij?

REACTIES

Leentje - 7 mrt 2020

Ik denk dat er in veel huwelijken sprake is van een ongelijke verdeling waar het gaat om geven en nemen. Dan is vaak 1 partij heel hard aan het werk om het huwelijk te laten slagen en de andere partij ziet allen maar dat het gras bij de buren groener is, en zeurt dan dat het huwelijk niet is wat hij ervan verwacht had. Je moet realistisch zijn, een huwelijk is geen sprookje, je moet er aan blijven werken, samen. En altijd blijven praten. Ik denk dat als je beiden genoeg respect en liefde voor elkaar hebt je niet altijd hoeft te scheiden, ook niet als het wat minder gaat. Het probleem is alleen wel dat als je de relatie vanzelfsprekend gaat vinden en er niet aan werkt vaak 1 van de 2 verder gaat kijken hoe het groene gras bij de buren ligt..... dat lijkt dan geweldig, en dan volgt vaak een (te snelle, pijnlijke) scheiding waarna later vaak blijkt dat dat mooie groene gras eigenlijk ook maar kunstgras is.... en dan weet men pas op waarde te schatten wat men kwijt is. Ik zou ervoor pleiten dat niemand zich van de ene relatie meteen in de volgende zal storten, want daar gaat het meestal mis....probeer eerst eens heel goed te praten om te kijken hoe je aan het huwelijk kan werken en om elkaar elke keer weer opnieuw te leren kennen, desnoods met (verplichte?) relatietherapie... en als je dan toch besluit om uit elkaar te gaan, zou je eerst een aantal maanden alleen moeten zijn om alles te verwerken en uit te zoeken wie je bent en wat je in een volgende relatie zou willen, wat je anders zou doen... En misschien kom je er dan ook wel achter dat je je ex meer mist dan je verwacht had, en kun je haar/hem meer op waarde schatten... Mijn mening is dat mensen vaker makkelijker een substituut zoeken dan aan een huwelijk te werken...zo zonde...

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = zestien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.