Menu

Minder vrouwen krijgen alimentatie, bedragen nemen af

cbs, minder vrouwen krijgen alimentatie

cbs, minder vrouwen krijgen alimentatie

Eén op de zes vrouwen die in 2013 is gescheiden, kreeg alimentatie toegekend. Gemiddeld ging het om een bedrag van 980 euro per maand. Deze partneralimentatie is sinds 2009 licht gedaald. In de periode 2001-2009 nam de partneralimentatie nog elk jaar sterk toe. Dit heeft het CBS op 28 oktober jl bekend gemaakt.

Een op de zes gescheiden vrouwen krijgt alimentatie

In 2013 heeft de rechter 35,2 duizend echtscheidingszaken afgehandeld, een toename van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij 16 procent van deze zaken werd daarbij alimentatie toegewezen aan de vrouw. In 2001 kreeg nog bijna 18 procent van de vrouwen alimentatie, in 2007 nog 20 procent. De daling van het percentage vrouwen dat alimentatie krijgt, hangt mogelijk samen met de toenemende financiële zelfstandigheid van vrouwen. Bij 1 procent van de echtscheidingen wordt alimentatie toegewezen aan de man.

Partneralimentatie (gemiddelde) in euro’s

Partneralimentatie neemt af

Lichte daling na sterke toename

In 2001 was de gemiddelde partneralimentatie 715 euro per maand. Daarna nam het bedrag toe tot 1 035 euro in 2009. Na 2009 is het door de rechter vastgestelde bedrag weer iets afgenomen. In 2013 ging het gemiddeld om 980 euro per maand.

Bijna een op de vijf vrouwen krijgt 1 600 euro of meer alimentatie per maand

De alimentatiebedragen kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van de behoefte aan alimentatie van de vrouw en de draagkracht van de alimentatieplichtige man. Ongeveer één op de drie vrouwen kreeg per maand 400 euro of minder en bijna één op de vijf kreeg 1 600 euro of meer per maand.

Procentuele verdeling maandelijkse partneralimentatie 2013

alimentatie

Bron: CBS

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = nul
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.