Menu

Na scheiding is alles top!

na scheiding

In onze huidige maatschappij lopen zeer veel mensen rond met een lichte vorm van perfectionisme. Echte harde cijfers zijn er nauwelijks te vinden maar wat wel uit diverse onderzoeken nationaal en internationaal blijkt is dat vrouwen hier vaker mee te kampen hebben en dat er een toename zichtbaar is in de afgelopen 30 jaar van perfectionistische karaktereigenschappen. Het is dus niet zo heel vreemd als je hier zelf ook mee worstelt.

Perfectionisme

Perfectionisme is een eigenschap waar je tijdens en na een scheiding enorme problemen door kunt krijgen. Want je leven moet voldoen aan een perfect plaatje, namelijk een perfecte partner, nooit ruzie, altijd genoeg aan elkaar en tot de dood jullie scheidt. En dan opeens vindt je jezelf als gescheiden mens. Mislukt, gefaald. Niet in staat om je huwelijk te redden, iedereen ziet opeens dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was achter die dichtgetrokken gordijnen. Je falen ligt open en bloot op straat en valt keihard door de mand.

Want dat is toch hoe het voor je voelt?

Weg is je perfecte huwelijk

En hoe waar is dat eigenlijk? Ziet iedereen je als iemand die gefaald heeft en wiens huwelijk mislukt is? Waar komt dat eigenlijk vandaan die term, mislukt? En wanneer is een huwelijk eigenlijk mislukt? Als je gezamenlijk besluit om na jaren van uit elkaar groeien elkaar de ruimte gunt om een nieuwe relatie te vinden en in goed overleg los van elkaar je weg gaat? Of als je geen geliefden meer bent en je stopt met het huwelijk? Of misschien ben je nog maar heel kort bij elkaar en realiseer je je dat je een vergissing hebt gemaakt en kun je beter met het huwelijk stoppen en elkaar jaren van frustratie besparen? Valt dat onder mislukken of betekent dat nu juist een goed doordacht en weloverwogen volwassen besluit, eigenlijk dus juist een heel goed gelukte actie?

Wat de buitenwereld er van vindt doet er niet toe, het gaat om hoe jij zelf tegen een scheiding aankijkt. Want precies die mening en dat gevoel zal bepalen hoe je er mee omgaat, direct na de scheiding en op de lange duur. Voor mensen die de lat hoog leggen en een perfect beeld hebben gecreëerd hoe hun leven er uit moet zien kan een scheiding een hard gelag zijn. Je voldoet niet meer aan je eigen in het leven geroepen voorbeeldige plaatje en je bent bang dat je daarom nooit meer gelukkig kan zijn. Falen is het ergste dat je kon overkomen en je weet niet hoe je dit nu weer moet oplossen.

Voor anderen kan het juist betekenen dat de ander de grote schuldige is. Jij wist immers hoe het moest en aan welke voorwaarden je perfecte leven moest voldoen. De ander hield zich niet aan de afspraken en de regels.

Herpak jezelf

Het oppakken van je leven na de scheiding kan heel moeilijk zijn, niet in de laatste plaats door jezelf en hoe jij tegen scheiding en gescheiden leven aankijkt.  Wat zinvol kan zijn is het eens vanuit een ander perspectief bekijken. Hoe kijkt een ander gescheiden persoon er tegen aan? Er bestaat namelijk niet zoiets als 1 juiste denkwijze voor het beeld van jezelf na scheiding. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid en zijn of haar eigen beeld van zichzelf en van de situatie. De zienswijze van een ander kan je helpen om de zaken weer in perspectief te zetten maar ook om te horen dat anderen er misschien wel luchtiger mee omgaan, of er juist veel zwaarder aan tillen zodat je jezelf eigenlijk helemaal zo slecht nog niet vindt.

Workshops

Binnen onze workshops geven wij, naast de nodige oefeningen en het aanleren van diverse technieken, ook heel veel ruimte aan verhalen delen. Ervaringen delen met elkaar, je bent immers allemaal gescheiden en moet verder, met jezelf. Het horen hoe anderen dat doen, de een makkelijker, de ander veel moeizamer, geeft je lucht en ruimte om over jezelf na te denken. Het voelt fijn om dingen te herkennen maar ook om nieuwe inzichten te krijgen.  Je start de dag als onbekenden voor elkaar, zonder oordeel en zonder voorkennis. Niemand kent jouw verhaal en doet daarom ook geen aannames over je situatie. Gaandeweg de dag leer je iemands verhaal pas kennen en zij het jouwe. Ondertussen krijg je diverse handvatten om met situaties om te gaan, technieken om jezelf weer op rapen en de nodige praktische informatie over zaken die je nu echt zelf en zonder partner moet regelen.

Wat je in ieder geval aan een workshop overhoudt zijn nieuwe vrienden, die helemaal begrijpen wat je meemaakt en waar je nu staat, dat alleen al is een prachtig cadeau aan jezelf.

LC Life Consultant

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 3 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.