Menu

Nabestaandenpensioen en ouderdomspensioen na scheiding

ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen

Na regen komt weer zonneschijn!

Ik schreef het in mijn vorige blog, na de scheiding breekt er hopelijk ook weer een andere periode aan. In mijn praktijk signaleer ik dat de meeste mensen een paar jaar nodig hebben om er financieel weer bovenop te komen. De eerste jaren na de scheiding staat je hoofd dan ook niet naar financiële zaken, wat te begrijpen is.

Nabestaandenpensioen en de nieuwe partner

Maar zodra je een nieuwe levenspartner krijgt, is dit wel een moment om er bij stil te staan. De meesten realiseren zich niet dat een nieuwe partner bij onverhoopt overlijden weinig tot geen aanspraak kan maken op het nabestaandenpensioen. De ex-partner heeft namelijk jouw nabestaandenpensioen (zowel voor als tijdens het huwelijk opgebouwd) volledig toebedeeld gekregen! Als een huwelijk na bijvoorbeeld 25 jaar eindigt, is dan ook een groot deel van de pot voor de ex bestemd!

Ouderdomspensioen

Ook het ouderdomspensioen is een aandachtspunt. Aangezien het ouderdomspensioen (alleen  tijdens huwelijk opgebouwd) bij scheiding door de helft is gedeeld, zal je het nodige weer zelf moeten bij sparen om straks met pensioen te kunnen gaan. Bij dit laatste zul je sowieso stil moeten staan ook als je geen nieuwe levenspartner ontmoet!

Hypotheek

En hoe gaat het dan verder met de hypotheek? Bij scheiding wordt vaak voor een oplossing gekozen die het minste kost (lees een zo hoog mogelijke aflosvrije schuld en voor zover de regels nog een aflosvrije schuld toestaan). In dat geval adviseer ik je de hypotheek-constructie opnieuw tegen het licht te houden. Wellicht is aflossen op de hypotheek schuld nu wel mogelijk.

En of je nu bij spaart voor pensioen of aflost op de hypotheek, uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Als je voor je pensioen spaart heb je straks meer inkomen maar hogere hypotheeklasten. Omgekeerd, als je in plaats daarvan aflost op de hypotheek, heb je weliswaar straks minder inkomen maar ook lagere woonlasten. Waar je verstandig aan doet, daarover vertel ik je meer in mijn boek De financiële schijf van 5.

Een paar van de vele tips uit mijn boek:

Tip

Maak goede afspraken over inkomen, pensioen en vermogen als je een nieuwe relatie aangaat. Je bent al een keer gescheiden. Alles nog een keer delen kun je voorkomen door het opstellen van een goede voorwaarden (samenleefcontract of huwelijkse voorwaarden).

Tip

Door de lage rente op sparen zijn beleggers op zoek naar meer rendement en nemen ze meer risico. Maar waarom zou je meer risico nemen als je bij de huidige spaarrente en inflatie ook je doelen haalt? Een financieel plan geeft inzicht in waar je nu staat en welk rendement je nodig hebt om je wensen/doelen te realiseren en zou een eerste stap moeten zijn voordat je aan beleggen begint.

Tip

De hypotheekrente staat momenteel zo laag. Door de rente te verlagen (door oversluiten of rentemiddeling) houd je meer over om af te lossen. Laat wel altijd berekenen of de boete en kosten van oversluiten opwegen tegen het rentevoordeel!

Iris Brik FFP

Iris Brik FFP (1964) is oprichter/eigenaar van Fine Tuning Personal Finance. Haar praktijk in onafhankelijk financiële planning en estate planning, is onder meer gespecialiseerd in de advisering/begeleiding van cliënten bij scheiden en overlijden.

Bestel nu het boek De financiële schijf van 5  of Advocaat van de Duivel. Kies in het veld, via wie bent u bij ons terecht gekomen voor; via Nieuwe Stap bestelcode 100464.

nabestaandenpensioen ouderdomspensioen scheiding    financiele gevolgen echtscheiding

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Doet het jou ook zo’n pijn om een compleet gezin samen te zien? Op de een of andere manier ziet een compleet gezin er ook altijd perfect uit. Misschien zit je midden in je scheiding, misschien is je scheiding al jaren afgerond… Het blijft pijn doen dat je gezin niet meer “heel is”. Heb jij Lees verder > mijn gezin is niet meer compleet
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.