Menu

Verdeling van het pensioen bij scheiding

verdeling pensioen bij scheiding

Het platform Wijzer in geldzaken heeft  samen met de ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Veiligheid & Justitie het benodigde formulier voor pensioenverevening sterk vereenvoudigd. Het formulier moet het verdelen van pensioen bij scheiding eenvoudiger maken. Het formulier is vanaf nu online beschikbaar.

Bij ruim een derde van de scheidingen wordt er volgens het platform niet over pensioen gesproken. Er wordt niet aan gedacht of het wordt als (te) ingewikkeld ervaren. Dit terwijl het verdelen van het ouderdomspensioen, ofwel ‘verevenen’, bij beëindiging van het geregistreerd partnerschap of echtscheiding een wettelijk recht is.

Verdeling van pensioen bij scheiding moet binnen twee jaar

De afspraken die partners bij een scheiding over de verdeling van hun ouderdomspensioen maken moeten zij zelf binnen twee jaar na scheiding doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Dit kan met het formulier: Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding. Wanneer dit op tijd gebeurt, betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan beide partners een deel van het pensioen uit.

Nieuwe conflictsituaties

Wie zonder het formulier ingevuld te hebben na twee jaar aanspraak wil maken op een deel van het opgebouwde pensioen van de ex-partner, moet de ex-partner bij pensionering vragen het pensioen uit te betalen. Dat betekent dat ex-partners weer van elkaar afhankelijk worden en leidt in de praktijk vaak tot conflictsituaties. Deze procedure is vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet wordt momenteel geëvalueerd, het eindresultaat wordt eind dit jaar verwacht.

Korter en eenvoudiger

Henriëtte Raap-Scheele, woordvoerder van Wijzer in geldzaken: “Als onderdeel van de evaluatie van de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’, heeft Wijzer in geldzaken samen met betrokken ministeries gekeken hoe we pensioenverdeling makkelijker kunnen maken. Het nieuwe formulier is wat ons betreft een eerste stap. Het is korter geworden en qua taalgebruik sterk vereenvoudigd. We verwachten dat dit bijdraagt aan betere en tijdige afspraken bij de verdeling van ouderdomspensioen na een scheiding.”

Bron: Amweb.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 3 = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Soms is je relatie 37 graden, dat is mooi. Soms ligt de temperatuur ver onder 0. Dat is nog geen reden om uit elkaar te gaan. Het is wel belangrijk om in balans te blijven. Sta je samen of alleen open voor de relatiethermometer? Bekijk de vlog van Marloes! Marloesvdheuvel.nl 06 15528303 info@marloesvdheuvel.nl Bekijk ook Lees verder > relatiethermometer
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.