Menu

Verdeling van het pensioen bij scheiding

verdeling pensioen bij scheiding

Het platform Wijzer in geldzaken heeft  samen met de ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Veiligheid & Justitie het benodigde formulier voor pensioenverevening sterk vereenvoudigd. Het formulier moet het verdelen van pensioen bij scheiding eenvoudiger maken. Het formulier is vanaf nu online beschikbaar.

Bij ruim een derde van de scheidingen wordt er volgens het platform niet over pensioen gesproken. Er wordt niet aan gedacht of het wordt als (te) ingewikkeld ervaren. Dit terwijl het verdelen van het ouderdomspensioen, ofwel ‘verevenen’, bij beëindiging van het geregistreerd partnerschap of echtscheiding een wettelijk recht is.

Verdeling van pensioen bij scheiding moet binnen twee jaar

De afspraken die partners bij een scheiding over de verdeling van hun ouderdomspensioen maken moeten zij zelf binnen twee jaar na scheiding doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Dit kan met het formulier: Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding. Wanneer dit op tijd gebeurt, betaalt de pensioenuitvoerder vanaf de pensioendatum aan beide partners een deel van het pensioen uit.

Nieuwe conflictsituaties

Wie zonder het formulier ingevuld te hebben na twee jaar aanspraak wil maken op een deel van het opgebouwde pensioen van de ex-partner, moet de ex-partner bij pensionering vragen het pensioen uit te betalen. Dat betekent dat ex-partners weer van elkaar afhankelijk worden en leidt in de praktijk vaak tot conflictsituaties. Deze procedure is vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet wordt momenteel geëvalueerd, het eindresultaat wordt eind dit jaar verwacht.

Korter en eenvoudiger

Henriëtte Raap-Scheele, woordvoerder van Wijzer in geldzaken: “Als onderdeel van de evaluatie van de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’, heeft Wijzer in geldzaken samen met betrokken ministeries gekeken hoe we pensioenverdeling makkelijker kunnen maken. Het nieuwe formulier is wat ons betreft een eerste stap. Het is korter geworden en qua taalgebruik sterk vereenvoudigd. We verwachten dat dit bijdraagt aan betere en tijdige afspraken bij de verdeling van ouderdomspensioen na een scheiding.”

Bron: Amweb.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = twaalf

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.