Menu

Op reis met je kind, deel 1

kind en voeding op vakantie

kind en voeding op vakantie

Een geslaagde reis en een leuke vakantie betekent: aandacht voor uw gezondheid. Juist op reis heeft u meer kans om ziek te worden door bijvoorbeeld besmet voedsel, ongezuiverd drinkwater, het klimaat, andere hygiënische omstandigheiden, andere infectieziekten of risicovol gedrag. Het is steeds normaler om kinderen mee te nemen op reis, ook naar verre bestemmingen. Door hun jonge leeftijd en een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem, lopen ze extra risico en is het verstandig extra voorzorgsmaatregelen te treffen om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen.

VLIEGTUIG

Vliegen is een veilige manier van reizen. Uit geen enkel onderzoek is tot dusverre gebleken dat reizen per vliegtuig gevaarlijk is voor een baby. Baby’s, peuters en kleuters kunnen in principe probleemloos mee in het vliegtuig, mits ze gezond zijn. In geval van een korte vliegreis kunnen ze op schoot zitten, maar de meeste ongevallen gebeuren juist als ze op schoot zitten bij een ouder. Veel luchtvaartmaatschappijen adviseren het gebruik van een autozitje; daar is wel een extra stoel voor nodig. Omdat de lucht in een vliegtuig veel droger is dan normaal is het belangrijk om meereizende baby’s en kinderen regelmatig te laten drinken. Tijdens het opstijgen kunnen kinderen felle oorpijn krijgen. Door baby’s een fles of speen te geven waarop ze kunnen zuigen tijdens het opstijgen en landen kan de onaangename druk op de oren worden verlicht. Peuters en kleuters laat je wat drinken of kauwen. Het geven van slaapmedicatie om de vlucht te vergemakkelijken moet sterk worden afgeraden. Medicijnen met slaapverwekkende (bij)werking mogen onder de twee jaar NOOIT toegediend worden. De gevolgen van een jetlag zijn te verminderen door voor vertrek het slaappatroon aan te passen aan dat in het land van bestemming. Stimuleer kinderen na aankomst zo veel mogelijk actief te blijven.

AUTO

Ongevallen met auto’s veroorzaken de meeste doden onder kinderen op reis. Zet ze daarom ALTIJD vast in een kinderzitje of een gordel en het liefst op de achterbank.

REIZIGERSDIARREE

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor diarree, omdat ze minder weerstand hebben en vaak hun vingers of voorwerpen in hun mond steken . Hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, verkleinen de kans op diarree. Bij kinderen onder de twee jaar worden diarreeremmers, zoals loperamide, afgeraden.

Bij kinderen kan diarree eerder tot uitdroging leiden dan bij volwassenen. Uitdroging vormt bij kleine kinderen het grootste gevaar. Het is daarom verstandig wat zakjes orale rehydratiezouten (ORS) mee te nemen. Dit is poeder dat wordt opgelost in steriel water en uitdroging kan voorkomen.

Gebruik altijd schoon water om de oplossing te maken. Een uitgedroogd kind zal gretig drinken. Spuugt het de oplossing weer uit, blijf ORS dan geven met kleine slokjes op een lepel.

Krijgt uw kind flesvoeding dan kunt u deze het beste voor de helft met betrouwbaar water verdunnen. Borstvoeding kunt u gewoon blijven geven.

U moet direct een arts waarschuwen, als:

* de diarree niet binnen twee voedingen stopt.

* uw baby niet alleen diarree heeft, maar ook spuugt.

* uw kind koorts heeft.

* uw kind een slappe, suffe indruk maakt.

MATE VAN UITDROGING VERSCHIJNSELEN BIJ KINDEREN

Licht geen duidelijke veranderingen

Matig dorst, rusteloosheid en prikkelbaarheid, minder

soepele huid, droge mond en tong, diepliggende

ogen, ontbreken van tranen

Ernstig bovenstaande verschijnselen met verlaagd

bewustzijn, weinig plassen, koude/klamme handen

en voeten, versnelde hartslag, blauwige nagels

VOEDING

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, hoef je niet veel te regelen: de voeding is al op de goede temperatuur en je hoeft niets klaar te maken. Als je naar een warm land gaat of een vliegreis maakt, is het wel belangrijk om zelf meer te drinken. Als je op verzoek voedt, zal de baby meestal wat vaker willen drinken. Voed je volgens schema, geef dan een keer extra borstvoeding.

Flesvoeding

Als je flesvoeding geeft, is het handig om een waterkoker of een dompelaar mee te nemen. Ook water uit flessen kun je in het buitenland het beste koken. Een thermosfles die je alleen voor water gebruikt is heel handig. Als je deze meeneemt gevuld met heet water, en daarnaast een fles afgekoeld gekookt water, dan kun je beide mengen zodat je een fles water met de juiste temperatuur krijgt. Poeder toevoegen, schudden en klaar is Kees. Onaangebroken pakken zijn goed houdbaar. Melkpoeder bederft niet in een afgesloten verpakking. Zorg dat je een noodvoorraadje in de handbagage hebt voor het geval je vertraging hebt onderweg.

Informeer bij de fabrikant van de zuigelingenvoeding of de voeding ook in jouw vakantieland te verkrijgen is, en of deze dezelfde samenstelling heeft. Neem in ieder geval een voorraadje voor de eerste dagen mee. Als het warm is, of als je met het vliegtuig reist, heeft je kindje meer water nodig. Geef alleen gekookt en afgekoeld (bron)water. Water is beter dan vruchtensap. Te veel vruchtensap (meer dan drie glazen per dag) kan diarree veroorzaken. Let erop dat uw kind voldoende drinkt! Kook flessen en spenen regelmatig uit.

Bijvoeding

Maak je in Nederland de voeding zelf klaar, en wil je dat in de vakantie ook doen, dan kun je dat op jouw eigen manier blijven doen. Wil je (af en toe) een potje geven, probeer dan alvast in Nederland uit of jouw kindje de inhoud van de potjes lekker vindt. Het is handig om een paar potjes uit Nederland mee te nemen met voeding die je kind lekker vindt. Kinderen kunnen verder erg gehecht zijn aan hun vaste smaakjes. In het buitenland zijn vaak niet alle Nederlandse maaltijden te verkrijgen.

In het buitenland zijn ook potjes babyvoeding te koop. Per land verschillen de aanbevelingen. Het is daarom belangrijk om de informatie op het etiket goed te lezen. In een warm land kun je de potjes gerust buiten de koelkast bewaren. Kies wel voor een droge plek uit de zon. Was fruit goed en wees voorzichtig met salades, onverpakt ijs en ongekookt kraanwater.

Lees op 9 juli deel 2 van deze blog.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 7 = dertig vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.