Menu

Op reis met je kind, deel 2

reisapotheek voor kinderen

reisapotheek voor kinderen

Dit is een vervolg op de blog van 4 juli. Een geslaagde reis en een leuke vakantie betekent: aandacht voor uw gezondheid. Juist op reis heeft u meer kans om ziek te worden door bijvoorbeeld besmet voedsel, ongezuiverd drinkwater, het klimaat, andere hygiënische omstandigheiden, andere infectieziekten of risicovol gedrag.

 

ZON

Een kinderhuid is erg gevoelig en verbrandt snel. Te veel blootstaan aan zonlicht vóór de leeftijd van vijftien jaar verhoogt de kans op kwaadaardige huidkanker in de toekomst. Zoncontact vermijden is het meest effectief. In de schaduw kan de huid net zo goed verbranden. Gebruik een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor, dertig of meer en doe kinderen die lange tijd in het water zijn een T-shirt aan. Als men tegelijkertijd een antimuggenmiddel met DEET gebruikt, vermindert dit de beschermingsfactor met een derde!!! Leg baby’s niet in de volle zon maar altijd in de schaduw, bijvoorbeeld onder een parasol. Blijf op de warmste momenten van de dag, tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags, sowieso uit de zon. Het beste is pas 30 minuten na het aanbrengen van de zonnebrand een DEET product te gebruiken!!

HOOGTE

Kinderen zijn vatbaarder voor hoogteziekte dan volwassenen en de complicaties zijn ernstiger. Het wordt afgeraden om met kleine kinderen een hoogte te bereiken hoger dan 2500 meter.

ZWEMMEN

Verdrinking is de tweede oorzaak van overlijden onder kinderen op reis. Alertheid van de ouders is hier een belangrijke maatregel. Tijdens het zwemmen slikken kinderen sneller dan volwassenen water in. Voor landen in Afrika, het Midden- en verre Oosten en Midden- en Zuid Amerika geldt: niet zwemmen of pootjebaden in mogelijk besmet water. Vaak is het water vervuild met ontlasting en dat verhoogt de kans op infecties. Contact met oppervlaktewater kan ook ziektes veroorzaken, zoals bilharzia.

CONTACT MET DIEREN/HONDSDOLHEID

Tijdens het buiten spelen op reis staan kinderen bloot aan allerlei parasieten. Zolang ze de kruipleeftijd hebben, is het verstandig het oppervlak waarop ze spelen te bedekken met een mat. Daardoor hebben ze geen direct contact met de grond. Bij grotere kinderen heeft schoenen dragen hetzelfde effect. Over de hele wereld komt nog veel hondsdolheid voor. Niet alleen wilde en zwervende dieren, maar ook huisdieren kunnen de ziekte overbrengen. Kinderen hebben meer kans dan volwassenen op een dierenbeet. Als een kind gebeten is, moet de wond direct worden uitgespoeld met veel water en zeep. Desinfecteer vervolgens de wond met bijvoorbeeld joodtinctuur en raadpleeg daarna meteen een arts. Bij een verwonding door een dierenbeet, val, prik, snee of ander ongelukje kunt u ook tetanus oplopen. De besmetting vindt plaats als in de wond straatvuil, strandzand of aarde zit. Laat u voor u op reis gaat inenten om tetanus te voorkomen.

REISVERZEKERING EN VEILIGHEID

Sluit een goede reisverzekering af voorafgaand aan de reis, want er kan altijd wat gebeuren. Mocht een kind onverhoopt ziek worden of bij een ongeval betrokken raken, is op die manier in ieder geval de medische zorg goed geregeld.

ADVIES REISAPOTHEEK

* pijnstillers

* zonnebrandcrëme

* muggenolie

* mugwerende kleding (stevig katoen)

* klamboe

* betadine jodium

* pleisters

* pincet

* verbandmiddelen

* norit

* Immodium

* ORS

ADVIES ALGEMEEN

Drink geen water uit de kraan, maar gebruik flessenwater, gekookt water of speciale zuiveringstabletten of –druppels. Vermijd ijsblokjes, onverpakt consumptie-ijs, rauwkost, ongeschild fruit, rauw of halfgaar vlees, vis, schelpdieren en eieren. Eet bij voorkeur in drukke gelegenheden, daar is de voedselomzet groot. Vermijd in risico-landen elk contact met zoet water van rivieren en meren. Geen contact met dieren. Verschillende dieren zoals honden, katten, vee, vossen, vleermuizen en reewild zijn besmet met hondsdolheid. Verlies een kind geen moment uit het oog. Zorg dat het altijd iets bij zich draagt, waarop naam en andere gegevens staan en zorg voor enkele recente foto’s voor als het kind onverhoopt kwijtraakt.

Voor de rest: GENIET VAN UW VAKANTIE!!!

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.