Menu

Opa en oma krijgen meer kans op omgangsregeling met kleinkind

Opa en oma krijgen meer kans op omgangsregeling met kleinkind

Het wordt grootouders juridisch makkelijker gemaakt om een omgangsregeling te kunnen vragen met hun kleinkind, als het contact buiten hun wens om is verbroken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag naar buiten komt.

De wet biedt nu geen speciale regeling voor het omgangsrecht van opa en oma met hun kleinkinderen. In de praktijk is de drempel hoog voor grootouders om in aanmerking te komen voor een verzoek tot het vaststellen van een omgangsregeling, blijkt uit onderzoek. Regelmatig worden ze niet als betrokken partij gezien.  

Bij de rechter moeten grootouders daarvoor aantonen dat er sprake is van meer dan gebruikelijk contact tussen grootouder en kleinkind, ofwel dat er sprake is van een ‘nauwe persoonlijke betrekking’. Bijvoorbeeld omdat ze een kind hebben opgevoed. Daarna kijkt de rechter ook nog of een omgangsregeling met opa en oma wel in het belang van het kleinkind is.  

Verdrietig en schadelijk

,,Het kan voor zowel kleinkinderen als grootouders verdrietig en schadelijk zijn als het contact buiten hun wil om wordt verbroken. Daarom is het belangrijk dat de wet de mogelijkheid biedt aan kleinkind en grootouder om de rechter te verzoeken een omgangsregeling vast te stellen”, oordeelt minister Weerwind (Rechtsbescherming) in het voorstel dat er nu ligt.  

Dus komt er nu in het Burgerlijk Wetboek standaard te staan dat ook een grootouder ‘wordt vermoed in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind te staan’. Hierdoor kan een omgangsverzoek eerder in behandeling worden genomen, waardoor er bij ongewild contactverlies tussen grootouder en kleinkind gemakkelijker toegang tot de rechter is, aldus Weerwind. 

De minister komt met zijn voorstel tegemoet aan een Kamerwens uit 2021 van CDA, GroenLinks, SGP, PvdA, ChristenUnie en Kamerlid Henk Krol. Hij benadrukt dat het gaat om grootouders in juridische zin. Dat kunnen dus ook adoptiegrootouders zijn. Ook andere personen die belangrijk zijn in het leven van een kind kunnen een verzoek tot omgang blijven indienen.

Cruciale rol

PvdA-Kamerlid Songül Mutluer is nieuwsgierig naar het wetsvoorstel. ,,Grootouders spelen een cruciale rol in het leven van de kleinkinderen door ze een veilige en liefdevolle omgeving te bieden. Het is sowieso goed als een rechter beter kan kijken of er een omgangsregeling tussen grootouders en kinderen kan komen. De rechter kan dan toetsen of dat ook in het belang van het kind is. Dat staat voor de PvdA voorop, want het kind mag niet vermalen worden in een echtscheidingsconflict.”

De invoeringstermijn van het voorstel zal minimaal drie maanden zijn en de wetswijziging zal volgens vaste regels ingaan per 1 januari of 1 juli. Er komt geen overgangsregeling.  

Bron: AD 5 juli 2022

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = dertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Soms is je relatie 37 graden, dat is mooi. Soms ligt de temperatuur ver onder 0. Dat is nog geen reden om uit elkaar te gaan. Het is wel belangrijk om in balans te blijven. Sta je samen of alleen open voor de relatiethermometer? Bekijk de vlog van Marloes! Marloesvdheuvel.nl 06 15528303 info@marloesvdheuvel.nl Bekijk ook Lees verder > relatiethermometer
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.