Menu

Partner tien jaar ouder? Dan is de kans op een scheiding een stuk groter

1 reactie
kans op een scheiding

Meer dan vijf jaar leeftijdsverschil met je partner? Dan verkeer je in de gevarenzone, want de kans is een stuk groter dat je uit elkaar gaat dan bij stellen die ongeveer even oud zijn. Bij meer dan tien jaar verschil heeft zelfs meer dan een derde van de stellen in Nederland na 12 jaar een punt achter de relatie gezet.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle Nederlandse stellen (zowel gehuwd als ongehuwd) die in 2003 gingen samenwonen, is bij het CBS bekend of ze nog bij elkaar zijn of niet. ,,Het gaat om bijna 87.000 stellen, we hebben twaalf jaar lang informatie vergaard over deze groep’’, vertelt CBS-onderzoeker Tanja Traag. Ze benadrukt dat de waarom-vraag niet in dit onderzoek is meegenomen.

Klein leeftijdsverschil

Een van de belangrijkste constateringen uit het langdurige onderzoek is dus dat samenwoners met een klein leeftijdsverschil een grotere kans hebben om bij elkaar te blijven, dan stellen die meer in leeftijd schelen. Van de stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was na twaalf jaar 25 procent uit elkaar. Stellen die tot vijf jaar in leeftijd verschillen, gingen nauwelijks vaker uit elkaar. Maar is het verschil vijf tot tien jaar, dan is het risico op een scheiding 30 procent. Bij een nog groter leeftijdsverschil neemt het risico op scheiding verder toe.

Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw. Van de stellen waarvan de man vijf tot tien jaar ouder was dan de vrouw, was na twaalf jaar 29 procent uit elkaar. Als de vrouw vijf tot tien jaar ouder was, was de scheidingskans 32 procent.

Samenwonen op jong leeftijd

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat stellen die al op jonge leeftijd gingen samenwonen, het vaak niet twaalf jaar met elkaar uithielden. ,,Van de stellen waarvan de vrouw bij het begin van de samenwoonrelatie 18 tot 20 jaar was, was bijna de helft na twaalf jaar uit elkaar. Waar dat aan ligt? Die vraag hebben we niet meegenomen in het onderzoek, maar wat wellicht meespeelt is dat mensen die ouder zijn en ook meer opleiding hebben genoten, selectiever zijn bij het uitzoeken van hun partner. Dit leidt vaker tot stabielere relaties’’, aldus Traag.

Onderwijsniveau

Ook het onderwijsniveau speelt volgens het CBS een rol bij de duurzaamheid van relaties. De kans dat samenwonende stellen elkaar niet meer hoeven, is het kleinst als beide partners hoogopgeleid zijn. Van de in 2003 gevormde stellen waarvan beide partners een hbo- of universitaire opleiding hadden, was na twaalf jaar 19 procent uit elkaar. Het verschil met stellen met twee niet-hoogopgeleide partners is groot; van hen was 31 procent na twaalf jaar niet meer samen.

Volgens Traag speelt het onderwijsniveau dus een belangrijke rol bij een stabiele relatie. ,,Inmiddels verlaagt niet alleen een hoog onderwijsniveau van de man, maar ook dat van de vrouw de kans op een scheiding. Hoogopgeleide vrouwen scheidden voorheen juist vaker dan niet-hoogopgeleide seksegenoten.’’

Vorige eeuw

In de tweede helft van de vorige eeuw was de situatie volgens Traag wezenlijk anders dan nu. ,,Toen werd de stabiliteit van huwelijken in ons land bevorderd door een hoog onderwijsniveau van de man, maar werden huwelijken juist minder stabiel als de vrouw goed was opgeleid. Deze huwelijken eindigden het vaakst in een scheiding. De kwetsbaarheid van deze relaties werd toegeschreven aan het feit dat deze huwelijken weinig voorkwamen en indruisten tegen de heersende sociale norm van het traditionele kostwinnersmodel. Die tijd is, zo blijkt uit onze gegevens, echt verleden tijd.’’

Naast leeftijdsverschil, jonge leeftijd bij het begin van het samenwonen en het onderwijsniveau, spelen meer factoren een rol in de kans dat stellen uit elkaar gaan. ,,Ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt voor stellen waarvan de ouders ook zijn gescheiden, als er kinderen zijn uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties op het gebied van migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren en als het stel een laag inkomen heeft.’’

Bron: Brabants Dagblad 13 juni 2019, Sanne Schelfaut 

REACTIES

Profielfoto van Majanka

Majanka - 11 jul 2019

Ik ben 9 jaar ouder dan mijn ex-man en ik weet zeker dat dit leeftijdsverschil een rol heeft gespeeld bij onze breuk. We waren 36 jaar bij elkaar waarvan bijna 35 jaar gelukkig getrouwd. Maar hij werd verliefd op een twaalf jaar jongere collega. Van de ene seconde op de andere was mijn huwelijk voorbij, mijn gezin en mijn leven verwoest. Geen therapie meer mogelijk. Geen verklaring behalve dat we uit elkaar waren gegroeid en hij “nu voor zichzelf moest kiezen want anders zou hij dat over tien jaar ook niet meer doen” . En daar kon ik helemaal niets tegen inbrengen. Hij had er lang over nagedacht en zijn besluit stond vast.. Ik ben 67 jaar oud, hij 58.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.