Menu

Een prachtige tip van Femke om je scheiding te verwerken

6 reacties
scheiding verwerken

En dan ineens, als dat moment er is…, jij of jullie hebben definitief besloten om uit elkaar te gaan; te  gaan scheiden, of je dit dan zelf besluit, samen of dat het geheel onverwacht komt. Je leven komt helemaal op zijn kop te staan!

Er moet van alles gebeuren

Besluiten nemen over wie wáár gaat wonen en hoe in de tussentijd? Wordt de woning verkocht of blijft één van de twee er wonen en kan dit financieel ook? En als de woning wordt verkocht, kan het dan verkocht worden voor de hypotheekwaarde of blijft er een restschuld over? Dan een woning huren, tja… ook die markt is lastig en als je dan nog niet ingeschreven stond, dan kan ‘t nog wel eens lang duren voordat je een woning toegewezen krijgt. Wanneer komt het moment dat je écht opnieuw kunt beginnen?

Besluiten nemen over de kinderen, eventueel met behulp van een mediator, omgangsregeling, alimentatieregelingen, financieel de zaken regelen, inboedel verdelen, heel veel organisaties aanschrijven over de veranderende omstandigheden, dingen uitzoeken, etc. etc.

Het leven gaat ‘gewoon’ door

Daarbovenop komt dat je leven, ondanks jouw of jullie besluit ‘gewoon’ doorgaat. Er moet ’gewoon’ gewerkt worden, de kinderen moeten ‘gewoon’ naar school, clubjes, sport. Jij doet ‘gewoon’ je dingen zoals je gewend bent en je ex partner ook. Alle kosten gaan ‘gewoon’ door, alsof je nog samen bent en veel regelingen gaan pas in als je echt, officieel, uit elkaar bent.

Wat mij heeft geholpen mijn scheiding te verwerken

En dan nog het ergste: de emoties; het verdriet, de boosheid, de wanhoop die je soms letterlijk onderuit halen..  Het is een zware, emotionele en slopende tijd! Althans, dat vond ik!

Waar ikzelf ontzettend veel aan heb gehad is mijn emoties/gevoel/verdriet/de gebeurtenissen van me af schrijven. Niet in een dagboek, want met de hand schrijven is niet mijn ding, maar gewoon achter mijn laptopje op een USB stickje… en maar typen en typen…. en huilen…., dat vooral!!

In het begin heb ik bijna elke dag iets geschreven. Over wat er gebeurd was die dag, die week, die maand. Over hoe ik me voelde, wat dit alles met me deed, hoe ik ermee om ben gegaan, soms met enorme boosheid, vaak met tranen die me over de wangen stroomden van verdriet en ellende. En ik liet het gebeuren! Het luchtte me enorm op!

Achtbaan

Ook heb ik vaak gedacht: ik zit in zo’n enorme achtbaan die maar niet wil stoppen. Er gebeurt zoveel in korte tijd, dat ik over een aantal maanden niet meer weet wat er in januari, maart of oktober is gebeurd. Ik wilde het voor mezelf bijhouden. Het hele scheidings-, rouwproces. De emoties van die tijd, zodat ik dit in ieder geval érgens opgeslagen had, voor het geval ik het nog eens terug wilde lezen. Ik heb ongeveer 1 ½ jaar, met tussenpozen, van me afgeschreven en toen kwam er aanzienlijk meer rust. Soms schreef ik nog eens iets, maar het leek alsof ik het nu in mijn hoofd weer beter ‘bij kon houden’, alsof het niet meer zo nodig was…

Mijn grootste steun en toeverlaat

Wat of eigenlijk wie me, tijdens de eerste maanden, ook (en vooral!) op de been heeft gehouden is iemand die ik eeuwig dankbaar ben, die er onvoorwaardelijk voor me was en nog steeds!! Die me hielp de boel op een rij te zetten. Die ik te allen tijde kon bellen, appen, ‘lastig vallen’. Die me met de beide benen op de grond zette. Me raad en advies gaf. Soms gepaste afstand nam, ter bescherming van haar en mij. Die mijn verhalen, die ik wel 100 keer opnieuw wilde vertellen, telkens weer aanhoorde, vast soms tot vervelends toe…  Maar ZE WAS ER!!  En nog steeds! Ze weet alle ins en outs van mij van (vóór) mijn scheiding tot aan nu. Ze kent mijn worstelingen, verdriet, boosheid, maar ook mijn trots en blijdschap. Ze was niet iemand die zei: ‘als je me nodig hebt, bel je maar of dan hoor ik het wel!’ Nee, ze STOND er en WAS er gewoon!!  Zoals je dat wil en verlangt, als je in zo’n situatie zit. Want méér dan genoeg mensen, zelfs vrienden en familie, boden hulp aan en zeiden ‘als we wat voor je kunnen doen…. ‘ maar als omstandigheden óók lastig voor anderen worden, blijkt wel weer hoeveel ‘vrienden’ je overhoudt en hoeveel mensen er écht, op alle gebieden, voor je zijn!

Ondanks dat er écht wel veel vrienden en familie mij geholpen en gesteund hebben tijdens mijn scheiding en verhuizing, was en is MIJN ZUSJE  mijn grootste, onvoorwaardelijke, steun en toeverlaat en gaf zij mij mede kracht om verder te gaan. Ik ben haar voor altijd dankbaar!

Mocht je in een crisis of scheiding zitten, ik wens je net zo’n fantastisch zusje, familielid of vriend(in) toe, want die kunnen van zo’n enorme waarde zijn als je er zwaar doorheen zit en het even allemaal niet meer ziet zitten!

Tip!

En als tip geef ik, mocht het bij je passen… schrijf het van je af. Het lucht op, maakt je hoofd leeg of, in ieder geval, een heel stuk leger en je hebt de woorden toevertrouwd aan het papier, waardoor je het ten allen tijde terug kunt lezen als je daar behoefte aan hebt.

Ik ben Femke (45), ongeveer 2 ½ jaar geleden zijn mijn partner en ik uit elkaar gegaan. We waren niet getrouwd, maar hebben wel 2 schatten van kinderen, inmiddels 16 en 13. Momenteel alleenwonend met de kinderen in een fijn huisje, een om-en-om-weekend-regeling met vader voor de kinderen. In mijn blogs (en gedichten) schrijf ik over mijn scheiding en het proces van ‘heling’ en de (toch ook wel) leuke kanten aan het weer single zijn. Mijn lijfspreuk: bij jezelf blijven en wees eerlijk en oprecht!

REACTIES

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 22 okt 2018

Wil jij, net als Femke, je scheiding verwerken door er over te schrijven? En wil je jouw verhaal (anoniem) delen en anderen verder helpen? Stuur ons dan een proefblog van zo'n 400 woorden en wij nemen zsm contact met je op. Mails kunnen naar info@nieuwestap.nl

Clemie - 8 dec 2018

Nou Femke ik ga het ook allemaal opschrijven en hoop dat het mij ook weer tot wat leukere momentjes kan brengen ,en wat positievere inzichten want die heb ik wel nodig nu in deze moeilijke tijd ,waar ik voor mijn gevoel alleen inzit, maar dankzij jouw verhaal toch niet helemaal alleen . Ik heb namelijk het geluk dat ik ook 2 zusjes heb waar ik volledig op kan bouwen en lastig vallen ten alle tijden . En ook 2 hele lieve vriendinnen die ik altijd mag stalken zo fijn en zo nodig .

Kim - 31 jan 2019

Hoi Femke, Ik zit sinds een week in deze situatie. Ik weet het allemaal niet meer. Ik heb geen zusje of vriendin die ik lastig kan en mag vallen. Het komt allemaal op mij alleen aan. Ik probeer me groot te houden, maar ik ben op. M’n energie wordt zo uit me getrokken. Terwijl het leven van werk en zorgen voor m’n dochter van bijna 9 maanden verder gaat. Ik vraag me af hoe ik in contact kan komen met iemand die zoiets heeft meegemaakt of nu meemaakt. Ik heb iemand nodig, maar ik weet niet zo goed hoe ik iemand kan vinden.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 31 jan 2019

  Beste Kim, Wat vervelend dat je in deze situatie zit. Je kan gratis lid worden van ons forum over scheiden. Daar vind je een heleboel mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Succes!

  Noel - 5 jul 2019

  Hey kim. Met noel. Ik lees toevallig jou bericht. Ik zit op dit moment 4 weken in een scheiding en voel precies wat je doormaakt daar ik er ook midden in zit. Zullen we samen contact leggen?

  Petra - 15 jun 2020

  Hoi Noel en Kim Hoe gaat het nu met jullie?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.