Menu

Reset je automatische piloot

Oud en Nieuw 2000: We luiden de nieuwe eeuw in met de vaste groep vrienden en hun kinderen in het huis waar ik 10 jaar woon en ik denk: Dit wordt een zwaar rotjaar. In ’99 zijn de vader van mijn kinderen en ik gescheiden, ik heb nog geen nieuw huis maar wel de afspraak dat ik dit voorjaar weg zal zijn. Ik ga mijn kinderen dan ontzettend missen na de scheiding in de halve week dat ze bij mijn ex zullen zijn, financieel is het wankel als ZZP-er.

Oud en Nieuw 2001: We luiden het nieuwe jaar in met dezelfde groep vrienden, bij iemand anders thuis en ik constateer dat ik een fantastisch jaar heb gehad na de scheiding. Zwaar, dat wel. Maar ik heb een fijn huurhuis 10 min lopen van de vader van mijn kinderen, doe een opleiding, mijn werk loopt als een trein en ik geniet van mij vrijheid op de dagen dat de kinderen er niet zijn. Gewoon na het werk in de stad blijven hangen, geen gehaast ’s morgens, tijd om door te werken als iets af moet, ergens anders kunnen blijven slapen…. Natuurlijk mis ik de kinderen na de scheiding. Maar het is een “lekker missen”: Ik weet dat ze er over een paar dagen weer zullen zijn.

Winter 2006: Mijn dochter besluit dat ze niet meer in 2 huizen wil wonen en komt weer fulltime bij mij wonen. Opnieuw resetten. Genieten van de dagen samen, maar ook nieuwe afspraken maken met mijn lief, die er aan zal moeten wennen dat ik gescheiden en wel niet meer zo flexibel ben.

Dit jaar doe ik een experiment: Hoe lang duurt het voordat een ingesleten gewoonte vervangen wordt door een andere na een scheiding?

Hoe lang duurt het voordat je een beetje gewend bent aan het nieuwe en niet meer probeert allerlei gewoontes die niet meer passen vast te houden?

In de LifeLab zeggen we dat je in 3 maanden een gewoonte kan veranderen. Omdat ik graag integer ben, dus doe wat ik zeg en zeg wat ik doe, ga ik uitproberen of dat waar is. Iemand stuurde me een keer een filmpje waaruit bleek dat ik mijn veters altijd “verkeerd” strikte.

Sinds Kerst strik ik dus mijn veters niet meer op de automatische piloot maar doe een poging om een nieuwe piloot in te stellen. We zijn nu ruim anderhalve maand verder en ik zit in de fase dat iedere keer als ik m’n schoen strik, ik in verwarring ben: Wat is nou de goede (nieuwe) en wat is nou de foute (oude) manier van strikken?

Net als bij alle veranderingen blijk ik hier ook door verschillende stadia heen te gaan door de scheiding.

Eerst vergeet ik de helft van de tijd dat ik het anders wil doen. Dan denk ik er meestal aan nadat ik het fout heb gedaan en doe het opnieuw (die fase duurt best lang). Dan doe ik het soms bewust gelijk goed en soms automatisch fout en herstel ik mijn fout. Nu weet ik het dus soms niet meer. Ik heb goede hoop dat het inderdaad over een week of 4 lukt regelmatig automatisch mijn veters goed te strikken. Complicerende factor is dat ik vaak laarzen zonder veters draag….

 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.