Menu

Samengesteld gezin als caleidoscoop

1 reactie
stiefouders

stiefoudersDe caleidoscoop heeft menigeen in onze kinderjaren veel plezier gebracht door het zelf kunnen creëren van prachtige kleur-, vorm- en lichtschakeringen. Het bijzondere is dan ook dat ik – terwijl ik deze blog schrijf – bijna weer het gelukzalige gevoel en de warmte van mijn eigen jeugd herbeleef. Men zegt dan ook, dat je op het hoogtepunt van een emotie een anker in je geheugen slaat. Iedereen herkent dit wel; een bepaalde geur, omgeving, muziek of een opmerking doet je direct denken aan.

Maar goed de caleidoscoop dus. Bijzonder. Het is uiteindelijk niets meer dan een gekleurd kartonnen kokertje met aan het uiteinde glimmende kraaltjes en spiegeltjes….. Wat maakte het dan zo speciaal? Voor mij persoonlijk betekende het jezelf kunnen verliezen in een fantasie. Terwijl je aan de caleidoscoop draaide en ermee husselde, ontstonden iedere keer weer nog mooiere vormen onder prachtig lichtinval. Een meer dan fascinerend samenspel.

Diversiteit, kleurrijk, het moment van de dag, rustig draaien of heftig schudden, het samenkomen van. Dit alles bepaalt wat je te zien krijgt, en hier gaat voor mij de metafoor op met de uitdagingen én bovenal vele mogelijkheden van een samengesteld gezin.

Het is ook niet verwonderlijk, dat het Nederlands Jeugd Instituut Kaleidoscoop aanbeveelt als één van de beste educatieve methodes voor de brede ontwikkeling van kinderen, met speciale aandacht voor de taalontwikkeling. Taal om barrières te slechten en problemen zelf op te lossen en zoals Ruth Bebermeyer (Geweldloos Communiceren) het ooit verwoordde:

“woorden zijn als vensters of muren, ze veroordelen of bevrijden ons”.

Recent sprak ik een moeder die zichzelf had betrapt – het is overigens een mooi voorbeeld van bewustwording – op een niet bedoeld verschil in reageren naar haar dochter en naar haar stiefdochter. Een identieke situatie die twee verschillende reacties teweeg bracht:

‘je bent echt een prinses’ en het ‘jij bent echt een prinses op de erwt’. Voelt u het subtiele verschil? Wellicht niet uitgesproken met de intentie verschil te willen maken, maar toch is het wél gebeurd. Een actie die helaas bij dit voorbeeld een negatieve tegenreactie opriep, oftewel oorzaak en gevolg of het bekende kip-en-eiverhaal.

Een van de vele uitdagingen van het samengestelde gezin is om oordeelvrij te kunnen kijken naar het kind waarmee geen bloedband wordt gedeeld. Oordeelvrij en geweldloos communiceren is als een topact zonder vangnet van Cirque de Soleil. Het vergt inzicht, bewustwording, op elkaar vertrouwen én bovenal training.

Adviezen en tips. Bijzonder is dat muziek bij mensen emotie los krijgt wat – ongevraagde – adviezen en tips niet altijd doen. In het verleden deelde ik al om die reden via Twitter (MS_Mediation) ‘Family Portret’ van Pink. Dit weekend kreeg ik via één van mijn cliënten het optreden van Claire uit Holland’s got Talent gemaild. Het ging niet zozeer om de performance, maar met name om de prachtige en ontroerende tekst. Het is getiteld ‘Run’en oorspronkelijk gezongen door Snow Patrol.


Tijdens de donkere dagen voor Kerst verlichten wij ons huis, en geven het warmte en sfeer door het aansteken van kaarsen, waxine- en windlichten en vuurkorven.

Ik houd vanaf hier een warm pleidooi voor het oplichten van onszelf door over onze eigen schaduw heen te stappen en om uit onze comfort zone te treden. Laten wij niet alleen elkaars stem weer beter horen, maar met name ook elkaars emotie en uitdagingen beter zien. Het elkaar complimenten geven is zoveel moeilijker dan elkaar afbranden. Laten we dit alleen met de kaarsen doen.

Ik wens u en uw dierbaren een gezellig en oer Hollands Sinterklaasfeest en een dierbare Kerst toe.

Warme groet,

Marianne Smulders

REACTIES

Profielfoto van Daniël

Daniël - 3 dec 2013

Uit eigen ervaring moet ik toegeven dat het klopt. Ik moet er steeds aan denken om de maatlat gelijk te houden voor stief- en eigen kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.