Menu

Samengesteld gedoe en vakantieplanning, blog van Astrid

samengesteld gezin

“Pap, gaan we weer een keer naar Kreta op vakantie?” Aan tafel bij oude nieuwe liefde M en zijn zoon en dochter worden uitgebreid vakantieherinneringen opgehaald. Herinneringen waar ik uiteraard niet in voorkom omdat het herinneringen zijn die ze als gezin hebben gemaakt. Dat ik exact weet waar ze in Kreta zijn geweest – ik ben er in mijn eerdere relatie met M ook een keer geweest – maakt de opmerking er niet makkelijker op. En blijkbaar kijk ik -met mijn eigen herinneringen op de achtergrond – een beetje gelukzalig bij het idee naar Kreta te gaan, want zoon A. haast zich eraan toe te voegen “met z’n drieën.” Auw, gaan we weer. Want papa, zoon en dochter bij elkaar opgeteld is drie. De nieuwe liefde van papa en haar dochter doen in dit verhaal niet mee.

Hoe redelijk en volwassen ik ook ben, het blijft na een jaar lastig dit soort opmerkingen te incasseren. Daar waar we in eerste instantie dachten dat de acceptatie van mij als nieuwe relatie redelijk snel zou gaan -die signalen gaven de kinderen zelf af- is de praktijk toch wat weerbarstiger. Met name zoon A heeft het op gezette tijden moeilijk met als gevolg dat er al een paar keer op het laatste moment appjes verstuurd werden met de strekking ‘vanavond toch maar niet’. Alles in het tempo van de kinderen, we overhaasten niks…. Maar af en toe word ik er gewoon strontchagrijnig van. Mooier kan ik dat gevoel niet maken. En dat ga ik dan ook niet doen.

Maar als ik eerlijk ben…. Ik heb er af en toe ook geen zin in. Wat ‘er’ dan inhoudt, laat ik in het midden. Ik ben na mijn scheiding egoïstischer geworden. Weet dat ik slecht functioneer in gezinsverband. Omdat ik met iedereen rekening ga houden, behalve met mezelf. Het samengestelde gedoe – zoals M en ik het gekscherend noemen – is daarom ook af en toe verdomd lastig. En als ook dochter B out of the blue toegeeft dat ze liever met z’n tweeën op vakantie gaat, zakt mijn zin in de zomervakantie tot antarctische waarden.

Gelukkig heb ik met M overeenstemming bereikt over hoe we de vakantie gaan doen. Het leverde in eerste instantie discussie op waarover ik in een eerdere blog schreef. Hij wilde twee weken volledig als samengesteld gezin op vakantie. Maar ik geloof dat nu ook bij M wel het besef is doorgedrongen dat het volgende de juiste oplossing is. Ik vertrek op zondag met dochter naar Frankrijk. Op vrijdag volgt M met zijn kinderen, waarna we een dag of 9 samen op de camping staan. Als ik dan ga
– fijn dat M me kan helpen de tent af te breken- heeft M nog een paar dagen alleen met z’n kinderen. Ik ga op de terugweg nog een nachtje naar Parijs, M doet een paar dagen later hetzelfde.

Nieuwe herinneringen. Met z’n tweeën, met z’n drieën, met z’n vijven. Ik hoop dat de optelsom van herinneringen voor iedereen positief is. En volgend jaar de vraag wordt gesteld “gaan we weer een keer naar Frankrijk op vakantie? Met z’n vijven?”

Mijn naam is Astrid, ik ben 46 jaar en supertrotse moeder van een dochter van bijna 8. Sinds mei 2015 gescheiden met 50/50 co-ouderschap. De scheiding en de eerste 1.5 jaar daarna verliepen in goede harmonie. Maar sinds ruim een jaar zijn we alsnog in een vechtscheiding beland en ik begrijp werkelijk niet waarom. Sinds kort ben ik wel weer gelukkig met een nieuwe partner, die helaas eveneens verwikkeld was in een vechtscheiding. Voldoende inspiratiebron voor blogs, waarvan ik hoop dat die ooit opdroogt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = elf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Doet het jou ook zo’n pijn om een compleet gezin samen te zien? Op de een of andere manier ziet een compleet gezin er ook altijd perfect uit. Misschien zit je midden in je scheiding, misschien is je scheiding al jaren afgerond… Het blijft pijn doen dat je gezin niet meer “heel is”. Heb jij Lees verder > mijn gezin is niet meer compleet
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.