Menu

Hoe werkt een samengesteld gezin het beste?

Moyan_brenn

Moyan_brenn

Vader en moeder met 2 zonen en een dochter. Een samengesteld gezin. De 2 zoons zijn van moeder uit een eerdere relatie. Moeder heeft tijdens de zwangerschap van de jongste zoon het contact gebroken met de vader van de jongens. Toen de oudste zoon2 jaar was, is moeder getrouwd met haar nieuwe partner. Samen kregen zij nog een dochter.

De jongens zeggen papa tegen hun stiefvader. Tot voor kort wisten zij niet dat hij niet hun biologische vader was. Sinds het bekendmaken zijn de jongens opstandig tegen hun moeder. Ze pikken stiekem dingetjes.

We maken 2 kolommen: wat gaat er goed en wat zijn de zorgen.

Alle gezinsleden kunnen veel benoemen wat er goed gaat. Alle gezinsleden zijn blij dat vader alle kinderen gelijk behandelt. Ook geven ze aan dat hij duidelijk is in de opvoeding. De jongens zijn blij met hun zusje en geven aan dat zij er nog wel een broertje of zusje bij zouden willen. Ook vinden zij het fijn dat vader hun stimuleert te sporten en hun altijd haalt en brengt.

De zorgen zitten in dat de jongens snoepjes pikken of kleine dingetjes van moeder. Ook van school wordt er weleens wat meegenomen.

Als er wordt doorgevraagd over waar nog meer zorgen zijn begint een van de jongens te huilen. Hij weet niet wie zijn biologisch vader is, hij weet niets over hem. Hij wil graag weten wie zijn biologische vader is. Uit loyaliteit naar de man die hij als vader ziet, heeft hij hier nooit naar durven vragen. Hij is bang dat vader hem dan afwijst. Voor zijn broer geldt hetzelfde. De jongens geven aan uit verzet of en toe wat weg te nemen.

Wat gaat het samengesteld gezin veranderen:

Moeder geeft aan dat zij het wel goed vindt om de kinderen te vertellen over hun biologische vader. Vader heeft hier echter wel moeite mee. Hij is bang dat het contact met hem zal veranderen. Toch geeft hij moeder toestemming om foto’s van de biologische vader aan de jongens te laten zien. Afgesproken wordt om vader zoveel mogelijk bij het proces te betrekken. Doordat de jongens aangeven een hechte band met vader te voelen, voelt hij zich erg gesterkt in de band die hij heeft met zijn (stief) zonen.

Na een aantal weken blijkt het pikgedrag van de jongens te zijn gestopt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie − = 0
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.