Menu

Scheiden duurt een leven lang

3 reacties
kinderen gescheiden ouders

Volwassenen van wie de ouders gescheiden zijn, blijken daar ook later nog steeds last van te hebben. Pijnplekken van een scheiding zouden meer benoemd moeten worden. Iris Gündel interviewde voor haar boek Schei eens uit tal van ervaringsdeskundigen; volwassenen van wie de ouders gescheiden zijn. Want hoe moet je omgaan met oud zeer en met eigen relatieproblemen? Volgens Gündel is het loskomen van oude patronen één van de belangrijkste uitdagingen waar deze mensen voor staan. Naast deze ervaringsdeskundigen heeft Gündel ook relatie-experts, hulpverleners, onderzoekers en juristen geïnterviewd. Waarom gaat scheiden nog zo vaak gepaard met worstelingen en littekens? Bestaan duurzame relaties nog? Opvallende conclusie: het is de hoogste tijd voor een andere, nieuwe manier om aan relaties te beginnen. Communicatie is de sleutel. Daarmee kan veel leed worden voorkomen als het toch uitdraait op een scheiding. Want scheiden kan en moet anders.

Valkuilen

Gündel: “Vaak kopiëren we gedrag van onze ouders en zijn we loyaal aan hen. Je anders gedragen kan voelen als ‘verraad’ en is je begeven op onbekend terrein. Dat kan het lastig maken om je eigen weg te gaan. Als je in ruzie bent opgegroeid, hoe gedraag je je dan vreedzaam? Je wil het wel beter doen maar hoe?” Je valkuilen gaan (h)erkennen en anders gaan benaderen is voor de één een time-out nemen, voor de ander beginnen met communiceren en voor weer een ander gaat dit om jezelf niet wegcijferen of juist de ander ruimte geven.

Individualisten

Van alle samenlevingsvormen is “gescheiden” tegenwoordig een veelvoorkomende. In combinatie met het idee dat je als individu overal recht op hebt, gelukkig wil zijn en dit zelf in de hand hebt, kan ‘de inwisselbaarheid’ van partners voor de hand liggen. Ben je ontevreden of ongelukkig? Dan is het makkelijker om de oorzaak bij de ander te leggen dan bij jezelf. Gündel: “Relatietherapeuten komen veel dikke-ikken tegen in hun praktijk. Mensen die het verleerd zijn om de ander lief te hebben en erin geloven dat de ander hen gelukkig moet maken in plaats van uit te gaan van wederkerigheid. Daarmee loop je weg van je eigen verantwoordelijkheid.”

Toekomstmuziek

Na alle verhalen van ervaringsdeskundigen en de inzichten uit de praktijk stelt Gündel de terechte vraag of het niet anders kan en moet in de toekomst. Ook zet Gündel in op preventie: “Je hoeft alleen maar ja te zeggen om te trouwen maar zodra je wil scheiden kan er een heel juridisch getouwtrek ontstaan. Is het beter om het samenleven beter voorbereid aan te gaan? Om betere afspraken te maken over kinderen, zorgverdeling, carrières, financiën? Want scheiding komt vaak voort uit een gevoel van onbehagen, onbegrip en ontevredenheid.

In het werkveld is enthousiast gereageerd op het boek van Gündel, die met het bundelen van de verhalen van volwassenen, de reflectie van de experts en de verheldering van de mogelijkheden een heel eigentijdse kijk op de problematiek geeft. Het voorwoord is van Martine Delfos, die ook aangeeft dat deze diversiteit de kracht is van het boek.

Het boek Schei eens uit van Iris Gündel verschijnt op 30 november 2015.
Met bijdragen van onder meer: Martine Delfos, Gert-Jan Kloens, Grethe van Duijn, Hanneke Moons, Roos Woltering, Fred Schonewille en Jean-Pierre van de Ven.

Win een exemplaar!

Wil jij in aanmerking komen voor een exemplaar van het boek Schei eens uit van Iris, reageer dan onder dit bericht of op het facebook bericht van vandaag op de volgende vraag: Is het beter om voordat je gaat trouwen of samenwonen afspraken te maken over de kinderen en de financiën? Op donderdag 26 november maken wij de winnaar bekend.

REACTIES

Conny - 20 nov 2015

Lijkt me er lastig omdat je nog niet weet hoe het leven zich verder gaat ontwikkelen. Gaat de vrouw minder werken om voor de kinderen te zorgen? Werkt de vrouw niet of minder maar is wel de stuwende kracht achter de carrière van haar man? Gaan we een huis kopen of blijven we huren? Allemaal keuzes die in een later stadium aan bod komen. De regelingen die in het huidige systeem gelden zijn gebaseerd op feiten, dan zul je afspraken moeten gaan maken op basis van toekomstdromen. En laat daar nu hopelijk net geen scheiding tussen zitten....

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 26 nov 2015

Je hebt gelijk Conny, een scheiding hoort meestal niet tot je toekomstdromen ;-) Bedankt voor je reactie, we hebben net op Facebook de winnaar bekend gemaakt.

Amsterdam - Brabant - 18 mei 2017

Ik had het niet beter kunnen zeggen dan de auteur : Van alle samenlevingsvormen is “gescheiden” tegenwoordig een veelvoorkomende. In combinatie met het idee dat je als individu overal recht op hebt, gelukkig wil zijn en dit zelf in de hand hebt, kan ‘de inwisselbaarheid’ van partners voor de hand liggen. Ben je ontevreden of ongelukkig? Dan is het makkelijker om de oorzaak bij de ander te leggen dan bij jezelf. Gündel: “Relatietherapeuten komen veel dikke-ikken tegen in hun praktijk. Mensen die het verleerd zijn om de ander lief te hebben en erin geloven dat de ander hen gelukkig moet maken in plaats van uit te gaan van wederkerigheid. Daarmee loop je weg van je eigen verantwoordelijkheid.”

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.