Menu

Scheiden is een uitputtingsslag. Zoek er hulp bij!

scheiden is een uitputtingsslag

Een uitputtingsslag

Ik heb lang getwijfeld of ik moest scheiden. We hebben vier jonge kinderen, dus dan haal je nogal wat overhoop. En we hadden ook niet constant ruzie of zo, het liep allemaal wel. Maar Jan is een hele gesloten man die echt nooit iets van gevoel laat zien en ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam in onze relatie. We hebben er heel veel over gepraat, althans, ik heb erover gepraat en Jan heeft geluisterd. Hij heeft ook echt zijn best gedaan om zich te openen, maar voor mij was dat niet genoeg. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Maar wat ik wil zeggen, door dat hele voortraject was ik toen dus al behoorlijk uitgeput.

Vertellen

Ik heb het Jan tijdens een etentje met z’n tweeën verteld. Een vriendin paste op de kinderen, zodat wij even alleen konden zijn. Jan was er helemaal stuk van en het heeft weken geduurd voordat hij erover kon praten. Die weken waren voor mij echt op eieren lopen. Doodmoe werd ik ervan! Hij was heel verdrietig en ik wilde hem zo graag troosten, maar ik wilde geen onterechte verwachtingen wekken. Ik probeerde duidelijk te zijn zonder hard te zijn, maar dat kan helemaal niet. Ik heb daar zo mee lopen worstelen!

Kinderen opvangen

Toen Jan eraan toe was, hebben we afgesproken dat hij zo lang ergens anders zou gaan wonen en dat ik de zakelijke kant van de scheiding zou regelen. Jan werkt en ik ben huismoeder, dus dat was de meest praktische oplossing. Maar goed, toen moest ik opeens in mijn eentje voor vier jonge kinderen zorgen. Onder normale omstandigheden is dat al tamelijk vermoeiend, maar ik had ook mijn eigen pijn en mijn zorgen over Jan en ik moest de kinderen natuurlijk uitleggen waarom pappa ergens anders woonde en ze troosten en geruststellen. Ze vroegen heel veel aandacht en ik wilde er echt voor ze zijn. Maar soms was het gewoon te veel. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik soms heel fel tegen ze ben uitgevallen.

Regelen

Overdag liep ik de hele tijd te piekeren hoe ik het allemaal moest regelen: uitzoeken wat er juridisch moest gebeuren, nadenken over het huis, de financiën, de verdeling van de spullen. Ik was soms zo uitgeput dat ik op het punt stond om Jan te bellen en te vragen of hij weer terug wou komen. Uiteindelijk tipte een vriendin dat ik een mediator in de arm moest nemen en dat was een hele opluchting. Hij was echt een reddingsboei voor me. Hij wist precies wat er moest gebeuren. Hij hielp ons met het invullen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan en hij maakte een alimentatieberekening voor ons. Ik vond het heel emotioneel, die gesprekken en om alles zo zwartwit op papier te zien, maar omdat die mediator het overzicht had, kon ik het aan.

Rust nemen

Op een gegeven moment zei een andere vriendin dat ik maar door rende en dat dat niet goed was. Ze stelde voor om een weekendje naar een wellnesscentrum te gaan. Eerst dacht ik: dat kan ik niet maken, Jan en ik zitten al zo krap. Maar zij wist me te overtuigen dat het ook voor Jan en de kinderen beter zou zijn als ik goed voor mezelf zou zorgen. Niemand heeft er wat aan als ik mezelf in een burn-out draai. Dat weekend was ook een eye opener, ik knapte er zo van op. Juist in zo’n stressvolle periode moet je op tijd rust nemen. Sindsdien ga ik drie keer per week een eindje wandelen om mijn gedachten weer op een rijtje te zetten.

Terugblik

We zijn nu een jaar verder en de rust is een beetje weergekeerd. Jan heeft een mooi huis waar de kinderen elk weekend wonen en langzaam maar zeker krijg ik weer een beetje energie. Wat heb ik erdoorheen gezeten! En achteraf was dat dus helemaal niet nodig, als ik eerder naar die mediator was gegaan.

Dus dat is mijn tip: Tijdens een echtscheiding komt er enorm veel op je af, je emoties, de zorg voor je kinderen, praktische zaken, financiën. Maak niet dezelfde fout als ik deed door alles zelf te willen uitzoeken, want dan ben je binnen de kortste keren uitgeput. Zoek tijdig hulp, dat is beter voor jou en voor je kinderen. Zie het maar als een investering in je nieuwe leven. Je bent het waard!

Mediationsupermarkt

 

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.