Menu

Steek energie in je nieuwe leven

energie

Als je partner en jij uit elkaar gaan na samenwonen of een scheiding is dit een enorm hectische periode waarin je van alles moet regelen om je nieuwe leven en status vorm te geven. Vaak zijn er veel meer dingen die je moet regelen dan waar je in eerste instantie aan denkt. Zeker als je samen met je ex kinderen hebt. Bekijk onze tips en informatie en regel de belangrijkste zaken goed, dat geeft rust.

Doordat je nu alleen een huishouding voert verandert je financiële situatie waarschijnlijk flink. Een overzicht maken van je uitgaven en inkomsten is daarom handig. Het Persoonlijk Budgetadvies is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je financiën. Wat geef je uit en waarop kun je bezuinigen of besparen?

Het huis & de hypotheek

Om te beginnen is de woning natuurlijk belangrijk. Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder. Als de gezamenlijke woning verkocht moet worden, is de huidige tendens in de woningmarkt niet zo gunstig. Na de verkoop deel je het verlies of de winst.

Als je zelf in het koophuis blijft wonen moet je je ex-partner uitkopen of het deel van de bestaande lening overnemen. Dan ben je verplicht om de lening voor de aankoop minimaal annuïtair af te lossen. Als je dat niet wil of financieel niet kunt, krijg je over dat deel van de lening geen hypotheekrenteaftrek. Wat het eigen deel van de hypotheek betreft, dat hoef je niet af te lossen als de hypotheek voor januari 2013 is afgesloten. Als één van tweeën in het koophuis blijft wonen moet dit bij de notaris geregeld worden. Woonden jullie samen in een huurhuis, kijk dan in het huurcontract wat je nu moet doen.

De verhuizing

Als je niet in het eigen huis blijft wonen, moet je op zoek naar een nieuwe tijdelijke of vaste woning. Huren is dan een goede optie, omdat je dan de nieuwe omgeving eerst kunt verkennen. Sowieso levert een verhuizing veel stress op. En ook heel wat kosten. Als je zelf je spullen kunt verhuizen scheelt dit veel geld. Een busje huren kost volgens het Nibud tussen de 60 en 135 euro per dag, exclusief de brandstof. Je kunt ook een verhuisbedrijf inhuren. Wat dat kost hangt af van de afstand tussen je oude en nieuwe huis. Vraag bij verschillende bedrijven een offerte aan! Denk eraan dat je bij een huurcontract borg moet betalen. Dat kan oplopen tot maximaal drie maanden huur. Ook moet je rekening houden met aansluitkosten voor gas, elektriciteit, telefoon en internet.

Samenlevingscontract

Bij een geregistreerd partnerschap en een huwelijk zijn veel financiële zaken wettelijk geregeld als je uit elkaar gaat. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap moet beëindigd worden. Dat kan bij de notaris. Een vrijblijvend gesprek is aan te vragen via: 0800-889900. In het samenlevingscontract zijn vaak de afspraken over het huis en de spullen vastgelegd. Maar als er kinderen zijn die jonger zijn dan achttien jaar moet je een ouderschapsplan opstellen met alle afspraken over de kinderen. De notaris kan daarvan een akte opmaken. Als er kinderen in het spel zijn moet een rechter het geregistreerd partnerschap/huwelijk ontbinden, anders kan de notaris dit regelen.

Energie rekening & aansluitkosten

Als je een nieuwe huur- of koopwoning betrekt krijg je te maken met aansluitkosten voor gas, elektriciteit, telefoon en internet. Aansluiten op het waterleidingnetwerk is gratis.

Blijf je in het gezamenlijke huis wonen, let dan goed op. Energiecontracten staan altijd geregistreerd op naam en niet op de woning. Een van de twee partners is dus eigenaar van het energiecontract. Als deze verhuist is er dus geen geldig contract voor het huis. De contracthouder kan het energiecontract meenemen naar de nieuwe woning of een nieuw contract afsluiten. Ook kan het energiecontract op de naam van de partner gezet worden die in het huis blijft wonen. Je hebt dan ook weer een kans om een goedkopere energieleverancier te zoeken. Kijk ook naar het energieverbruik omdat de samenstelling van het aantal bewoners nu anders is. En vergelijk je eigen energieverbruik eens met dat van anderen.

Partner- en kinderalimentatie

Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als zij uit elkaar gaan. Wel is partneralimentatie van toepassing na beëindiging van een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Dit regel je via een advocaat en de rechtbank. Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks.

Totdat kinderen eenentwintig jaar zijn hebben ouders een onderhoudsplicht. Tot de achttiende verjaardag heb je met kinderalimentatie te maken. De rechter stelt het uiteindelijke bedrag vast.

Pensioen

Na een geregistreerd partnerschap of een huwelijk heb je als ex-partner recht op een deel van het, tijdens het huwelijk opgebouwde, pensioen. In de wet is vastgelegd hoe die verdeling in zijn werk gaat. Het gaat om zowel het partnerpensioen als het ouderdomspensioen. Gezamenlijk kun je het opgebouwde pensioen verdelen maar je kunt ook andere afspraken maken. Geef dit wel door aan het betreffende pensioenfonds. Zij kunnen ook informatie verstrekken over het nabestaandenpensioen.

De belastingdienst

Als je uit elkaar gaat kan dit gevolgen hebben voor je belastingen. Vraag dan een voorlopige teruggave aan of wijzig deze via de Belastingdienst. Anders kun je aan het eind van het jaar voor vervelende verrassingen komen te staan. Nu je alleen bent kun je ook recht hebben op toeslagen. Al je ex-partner of jij al toeslagen kregen, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Dat hoef je alleen te doen na samenwonen. Als een geregistreerd partnerschap of huwelijk stopt geeft de gemeente dit door aan de Belastingdienst. Een ouder kan maar een tegemoetkoming krijgen voor schoolkosten, kindgebonden budget en heffingskortingen. Deze afspraken kun je in het Ouderschapsplan vastleggen.

Bank- en verzekeringszaken

Als je samen bankrekeningen hebt moet je bepalen wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen je op wilt heffen. Regel bij de bank hoe je de rekeningen op één naam zet. Daar zijn twee handtekeningen voor nodig, dus regel dit als dat kan samen. Denk ook aan de automatische betalingen en incasso’s die je hebt lopen.

Hetzelfde geldt voor de verzekeringen. Maak een lijst van de verzekeringen die jullie hebben lopen en schakel de verzekeringsagent in voor aanpassingen en eventuele nieuwe verzekeringen.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 11




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Doet het jou ook zo’n pijn om een compleet gezin samen te zien? Op de een of andere manier ziet een compleet gezin er ook altijd perfect uit. Misschien zit je midden in je scheiding, misschien is je scheiding al jaren afgerond… Het blijft pijn doen dat je gezin niet meer “heel is”. Heb jij Lees verder > mijn gezin is niet meer compleet
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.