Menu

Rechter oordeelt: stiefmoeder mag geen mama genoemd worden

3 reacties
stiefmoeder

Een vader mag zijn nieuwe vriendin geen mama meer noemen waar zijn kind bij is. De moeder van het kind was hiervoor naar de rechter gestapt en kreeg gelijk. Alleen zij mag nu nog mama genoemd worden door haar ex-man. Zo zou er geen verwarring bij het kind kunnen ontstaan. Kinderpsycholoog Tischa Neve denkt dat dat wel meevalt: “Een kind weet dondersgoed wie z’n moeder is.”

De moeder deed twee verzoeken bij de rechtbank in Noord-Holland: ze wilde toestemming krijgen om het kind bij een specifieke basisschool in te schrijven, en ze wilde dat haar ex-man niet meer naar zijn nieuwe vriendin zou verwijzen als ‘mama’.

Verwarring en verdriet

Haar kind zei nu namelijk ‘mama’ tegen de nieuwe vriendin. Pijnlijk, vond de moeder, en verwarrend voor het kind. Dat de vader dit toeliet, vond ze ook niet goed. De man zag zelf het probleem niet echt: het kind zou het gewoon overgenomen hebben omdat de andere mensen in het gezin zijn nieuwe vriendin ook zo noemen.

Het kind weet volgens de vader dat hij de stiefmoeder bij haar naam mag noemen, maar zou dat uit zichzelf niet doen. Het is volgens hem duidelijk dat het kind maar één echte ‘mama’ heeft. Toch gaf de rechtbank de moeder gelijk: alleen zij mag nog door de vader worden aangesproken of benoemd worden als ‘mama’. Ook mensen buiten het gezin moeten hiervan op de hoogte worden gebracht.

Mensen in de omgeving kunnen anders in de war raken, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. “Als een kind het op school of op de opvang over mama heeft, kunnen andere mensen misschien denken dat het over de biologische moeder gaat terwijl het kind de stiefmoeder bedoelt”, legt ze uit. “Ook kan het zijn dat vreemden de verkeerde aanspreken over het kind omdat ze hem mama horen zeggen.”

Loyaliteitsconflict

Maar bij het kind zelf valt dat eigenlijk wel mee. “Die weet als het contact met z’n moeder oké is dondersgoed wie z’n eigen moeder is”, zegt Neve. Ze noemt dergelijke situaties heel ingewikkeld. Er zitten vele kanten aan en spelen vaak vele emoties mee. “Een kind doet het sowieso niet om vervelend te zijn, maar uit gewoonte en onbevangenheid, die denkt niet aan de impact op zijn echte moeder.” Hou discussies over het onderwerp bij je kind weg en let op hoe je er met hem over praat: “Kinderen kunnen zich schuldig gaan voelen of in een loyaliteitsconflict komen. Dat is echt niet wenselijk.”

Hoe je dat kan voorkomen? Communiceren, zowel onderling als ouders als met je kind. “In zo’n geval als dit is het belangrijk dat je als vader benadrukt dat je kind maar één mama heeft. En nooit zelf actief tegen kinderen zeggen dat ze iemand mama mogen noemen, want dat is heel ingewikkeld en ligt gevoelig. Als je kind er zelf mee begint kun je hem uitleggen dat hij maar een mama heeft en samen een andere manier van aanspreken bedenken. Het is ook wel belangrijk dat de vader het niet actief heeft over ‘mama’ als het de moeder niet is”

Neve adviseert vooral om er rustig over te praten en samen een weg te vinden die voor iedereen oké is. “Probeer te blijven denken vanuit je kind en zijn belang en verplaats je ook in je ex. Het is goed om wat jouw eigen gevoel erbij is daar zoveel mogelijk los van te zien. Hoe moeilijk soms ook.”

Vervangen of bedreigd

Dat eigen gevoel speelt in een zaak als deze waarschijnlijk een grote rol. “Het gaat er vaak over dat je je vervangen voelt, of bedreigd, of dat je plekje wordt ingenomen”, legt ouderschapsdeskundige Janneke van Bockel uit. “Hoe je ermee omgaat als biologische moeder, hangt heel erg af van hoezeer je je voelt.”

Want ouder blijf je, ook als je kinderen niet meer bij je zijn. “Als er sprake is van een scheiding, ga je scheiden als partner, maar niet als ouders. Als je ouder bent geworden kun je dat nooit meer naast je neerleggen, het verandert je identiteitsgevoel.” En dat gevoel kan geraakt worden als er iemand anders in beeld komt. “Vaak speelt er veel meer dan alleen waar de rechtszaak over gevoerd wordt: iemand kan zich bijvoorbeeld niet gezien voelen als moeder.”

De advocaat van de moeder was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: RTLnieuwsREACTIES

Teunis van Nes - 21 mei 2022

Dit is NL. In bijvoorbeeld de Filipijnen noemen kinderen uit de buurt iedere volwassene papa en mama gevolgd met de naam van de persoon. bijvoorbeeld Mama Nina, of Mama Laura. Hier in NL wordt de naam vaak verzwegen bij de aanspraak van ouderen, zodra je grijze haren hebt kan je worden aangesproken door kinderen met Opa of Oma. No problem !!

Marina Houmes Lobelle - 22 mei 2022

Ik werd toen me ouders waren gescheiden en me vader opnieuw trouwde gedwongen om mama te zeggen tegen mijn stiefmoeder. En hun verboden me moeder te zien. Maar zij was al die jaren boos op me terwijl ik een kind was die daar niets aan kon doen. Mijn oudste zoon zat bij zijn pleegmoeder en mocht gelukkig mij nog mama of mams noemen.

Maris19 - 25 mei 2022

Heel lastig. De belangrijkste vraag hierin is, wat wil het kind zelf? De kids van mijn partner hoeven mij geen mama te noemen, ze zeggen wel eens tegen anderen, dit is mijn stiefmoeder. Persoonlijk heb ik liever dat ze me bij mijn naam noemen. Als de jongste per ongeluk mama tegen me zegt, lachen we er samen om. We maken er geen ding van. Hun eigen moeder heeft mij vanaf het begin als bedreiging gezien, omdat de kinderen mij erg leuk vinden en vonden. Ik denk dat dat ook een grote rol speelt, hoe is de moeder zelf, onzeker of zeker van zichzelf. Hoe is de scheiding verlopen, bij een vechtscheiding is het vaak helemaal not done om n ander mama te noemen. Vanuit t hoogpunt van n moeder kan ik wel begrijpen dat ze een andere vrouw geen mama willen noemen, maar dat komt omdat ik daar zelf ook onzeker van zou worden. Toen de oudste ooit tegen me zei, ik wilde dat jij mijn moeder was en dat mijn moeder mijn stiefmoeder was, schrok ik erg. Dat een kind dit kan denken. Inmiddels 3 jaar later komt de oudste niet meer bij ons, papa en ik deugen niet meer. Veroorzaakt door n onzekere en wrokkige moeder. Wat wil het kind zelf, maar hoe voelt de moeder zich hierbij. Een belangrijke factor die erg bepalend kan zijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.